Ez történik a testeddel hideg víz hatására: a furcsa reakció az előnyödre válhat

GettyImages-83779907

Nem baj, ha épp hideg a strand vize: számos előnye van, ha erőt veszel magadon és úszkálsz benne egyet, például javíthatja a stresszkezelésedet is.

Veled is megesett már, hogy pont abban az egy hétben volt rossz és hideg idő, amikorra sikerült kivenned a szabadságodat nyáron? Ha eddig fanyalogva inkább a parton maradtál több réteg pulóverbe csavarva, hüledezve szemlélve, amikor valaki arra vetemedett, hogy ússzon egyet a hideg vízben, akkor egy nagyszerű lehetőséget hagytál ki. Kiderült ugyanis, hogy a hűvös vízben úszásnak rendkívüli hatása van az egészségre, de még a kisebb mértékű, hideg víznek való kitettség is hasonlóan hasznos lehet.

A hideg vízbe mártózás maga a stressz

Sok furcsa szokás megfér a nap alatt, így talán nem annyira meglepő, hogy a jeges vízben fürdőzésnek is megvan a maga rajongótábora. A skótoknál „Loony Dookers” névre hallgatnak, és újév napján buknak alá a Forth folyó torkolatában, New Yorkban pedig az Atlanti-óceánban mártóznak meg a „Polar Beat Club” tagjai télen. Őrültségnek hangzik, de a sport kedvelői szerint semmi sem fogható az úszás utáni feldobódott hangulathoz, ráadásul arról számolnak, be, hogy ez segítette őket a depresszió, a szorongás, a PTSD, a rák vagy a fájdalom leküzdésében. Ugyan még nem született olyan kutatás, amely kellő mértékben alá tudná tudományosan támasztani a jeges vizes úszás ezen hatásait, egy pár évvel ezelőtt készült esettanulmány arról számolt be, hogy valóban hatásos lehet a depresszió kezelésében.

Vannak, akik jéghideg vízben úsznak a strandolás helyett, kiélvezve a számos előnyt, amelyeket ez az élmény nyújt, például a stresszhelyzetek kezelésének könnyebbségében
Vannak, akik jéghideg vízben úsznak a strandolás helyett, kiélvezve a számos előnyt, amelyeket ez az élmény nyújt, például a stresszhelyzetek kezelésének könnyebbségébenCharlieChesvick / Getty Images Hungary

A legszembetűnőbb mechanizmus, amelyre hatással lehet a jeges vizes úszás, az a stresszre adott válaszreakciónk.

A modern élet sokkal kényelmesebb, mint amilyen őseink idejében volt, azonban az érzékelt veszélyhelyzetre adott fiziológiai válaszreakciónk ugyanaz maradt,

tehát mi ugyanazzal az elánnal reagálunk például mások gorombaságára, mint őseink tették a kardfogú tigris fenyegetésére. Azaz eleink szempontjából túlreagáljuk a stresszhelyzeteket, hiszen sokkal nagyobb mértékű veszély kezelésére alakult ki a fiziológiai válaszreakciónk, mint amivel manapság szembe kell néznünk a mindennapjainkban. 

És itt jön a képbe a jeges fürdő. Ugyanazt az önfenntartó rendszert indítja be, amely az „üss vagy fuss” hozzáállásba lök egy pillanat alatt, tehát megtornáztatja a fiziológiai válaszreakciónkat, de egy olyan helyzetben, amely jobban hasonlít veszélyességében őseink életéhez, hiszen akár bele is lehet halni a jeges vizes úszásba, ha nem készül rá fel elégségesen az ember. Testünk az észlelt fenyegetés hatására úgy reagál, hogy a hipotalamusz a mellékvesében termelt adrenalinnal aktiválja a szimpatikus idegrendszert.

Így gyorsabban kezd el verni a szív, vér tolul az izmokba, a légutak kitágulásával több oxigén kerül az agyba, és a szervezet mozgósítja a vércukrot, hogy energiaforrásként szolgáljon.

A felszabadult kortizol addig tartja pörgésben a szervezetet, amíg a veszély el nem múlik, ekkor pedig a paraszimpatikus idegrendszer nyugalmi állapotba vezeti a testet.

A hideg vizes úszás segíthet megküzdeni a modern élet stresszhelyzeteivel

Mivel egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy a hideg vízben való többszöri háromperces megmártózás egy bizonyos időn keresztül jelentősen csökkenti az adrenalin által vezérelt szimpatikus választ egy másik stresszorra. Amellett, hogy növeli a paraszimpatikus aktivitást, amely megnyugtatja a szervezetet, ez a furcsa hobbi segít abban, hogy az egyéb stresszhatásokkal is jobban meg tudjunk birkózni. Hatására kevésbé tűnnek fenyegetőnek a semleges helyzetek, csökkenti azt a hajlamunkat, hogy túlreagáljuk az észlelt fenyegetéseket, és segít abban, hogy hamarabb meg tudjunk nyugodni.

Hiába hideg a víz a strandon, csobbanj bele: számos előnye van, például a stresszkezelésben is segít
Hiába hideg a víz a strandon, csobbanj bele: számos előnye van, például a stresszkezelésben is segítGary Yeowell / Getty Images Hungary

Ahhoz a kulcsfontosságú életvezetési készséghez segít hozzá, amelyre a leginkább szükségünk van a mentális egészségünk érdekében: megtanítja, hogyan lazuljunk el az extrém stresszorok közelében is. Önkontrollt, állóképességet és önbizalmat ad abban, hogy képesek vagyunk megküzdeni az előttünk álló nehézségekkel. Továbbá közvetlenül a jeges vizes úszkálás után olyan hormonok szabadulnak fel a testben, amelyektől kicsattanóan érzi magát az ember. Csökkentheti a szervezetben lévő gyulladásokat, amelyek a depresszió és a szorongás kialakulásához vezethetnek. 

Az idegrendszer rugalmasabbá válhat, a tanulási folyamatokat és a memóriát is fejleszti, valamint a keringést is felpörgeti, tehát az idegi funkciókra javító hatással bír. 

Úgy tűnik tehát, hogy hiába tiltakozik ellene minden kényelemhez szokott porcikánk, lehetséges, hogy mégis érdemes kipróbálni a jeges vízben úszkálást, miután rendesen felkészítettük erre a sokkhatásra a szervezetünket. De ha még ettől sem jött meg a kedved lebegő jégkockát játszani a limonádéban, akkor kevésbé szélsőséges hideg vizes élményekkel is hasonló kedvező hatásokat érhetsz el szervezetedben: félperces hideg zuhannyal, hideg vizes arcmosással vagy lábáztatással is sokra viheted.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra