A porcsin (Portulaca oleracea) sokféle módon felhasználható leveles zöld, melynek évszázadok óta ismerik kivételes egészségügyi előnyeit, mivel alapvető vitaminok, ásványi anyagok és más értékes vegyületek is vannak ebben a gyógynövényben. Nézzük részletesebben!
A porcsin tápanyagokban gazdag gyógynövény
A porcsin tele van fontos tápanyagokkal, beleértve az A-, C- és E-vitamint, valamint különféle B-vitaminokat. Olyan létfontosságú ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a magnézium, kálium és kalcium.
Egyike azon kevés leveles zöldeknek, amelyek jelentős mennyiségű alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaznak, amely az ómega-3 zsírsav egy fajtája. Az ómega-3 zsírsavak jól ismertek a szív egészségében és a gyulladás csökkentésében játszott szerepükről.
A bétalain pigmentek és más antioxidánsok jelenléte a porcsinban segít megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől. Igen, ilyen fajta stressz is létezik: amikor a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Ennek pótlására is kiválóan alkalmas a porcsin, ráadásul csökkenti a krónikus betegségek kockázatát is.
A porcsinban található ómega-3 zsírsavak és antioxidánsok hozzájárulnak gyulladáscsökkentő hatásához, így előnyös az ízületi gyulladásban szenvedők számára.
Az emésztés, a szív és az immunrendszer számára is rendkívül hasznos
Alacsony kalóriatartalmának és magas rosttartalmának köszönhetően a porcsin értékes kiegészítője a testsúlycsökkentésnek. Rostja elősegíti a teltségérzetet, és támogatja az egészséges emésztést.
Az ómega-3 zsírsavak és antioxidánsok kombinációja a porcsinban segíthet csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet, és elősegíti az általános szív- és érrendszeri jóllétet.
A porcsinban lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert, így kellő védelmet nyújt a fertőzések és betegségek ellen.
A porcsin nemcsak hasznos gyógynövény, de finom is: próbáld ki
Hozzávalók:
2 csésze friss porcsinlevél
2 csésze koktélparadicsom félbevágva
1/4 csésze vöröshagyma, vékonyra szeletelve
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
Só és bors ízlés szerint
Elkészítése: Mossuk meg és szárítsuk meg alaposan a porcsinleveleket. Egy nagy tálban keverjük össze a koktélparadicsommal és a vöröshagymával. Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajat, a balzsamecetet, a sót és a borsot. Az öntetet a salátára öntjük, és összeforgatjuk. Hűtve tálaljuk.
Porcsinos csicseriborsó
Hozzávalók:
2 csésze friss porcsinlevél
1 doboz (400 gr) csicseriborsó, leöblítve és lecsepegtetve
1 piros kaliforniai paprika, vékonyra szeletelve
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál szezámolaj
1/2 teáskanál pirospaprika (elhagyható)
Elkészítése: Egy serpenyőben vagy wokban közepes-magas lángon hevítsük az olajat. Adjuk hozzá a hagymát és a kaliforniai paprikát, majd 3-4 percig kevergetve süssük, amíg kissé megpuhul. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és keverjük még egy percig. Tegyük bele a csicseriborsót, a porcsint, és kevergetve pirítsuk 2-3 percig, amíg a porcsin meg nem fonnyad. Locsoljuk meg szójaszósszal és szezámolajjal, és ha szükséges, adjuk hozzá a pirospaprikát. Jól megkeverjük, és további 2 percig főzzük. Forrón tálaljuk.
Porcsinnal és fetával töltött pita
Hozzávalók:
1 csésze friss porcsinlevél
1/2 csésze morzsolt feta sajt
2 evőkanál kimagozott és apróra vágott olívabogyó
2 teljes kiőrlésű pita
2 evőkanál görög joghurt (elhagyható)
Elkészítése: Mossuk és szárítsuk meg a porcsinleveleket. Vágjunk le a piták egyik szélét, hogy megtölthessük porcsinlevéllel, morzsolt fetával és olívabogyókkal. Meglocsolhatjuk görög joghurttal, hogy krémesebb legyen.
Érdemes elolvasni a még júliusban is virágzó, szerelmi petrezselyemnek is nevezett lestyánról szóló cikket, melyet gyógynövényként és a konyhában is felhasználhatunk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés