Ezért egészségesebb a használt ruha nemcsak a környezetnek, de neked is

GettyImages-626535993
Olvasási idő kb. 4 perc

Mi a jobb? Ha jó minőségű, de használt ruhát vásárolunk, vagy ha vadiújat, ami ugyan szintén olcsó, és megfelel a legújabb divattrendeknek, de csupa műszál? Ha az előbbi mellett tesszük le a voksunkat, egészséget károsító anyagoktól kímélhetjük meg magunkat.

Szerencsére már nem kell elsumákolni, ha nem valamelyik menő fast fashion boltban szerezzük be a ruhákat a családnak, hanem használtruha-csoportokból vagy second hand üzletekből. Sőt, büszkén felvállalhatjuk. Míg régebben a másodkézből beszerzett ruhadarabok egyet jelentettek a szegénységgel, ma – amikor a ruhagyártás a második legszennyezőbb iparág – környezettudatos személetet tükröz. 

Jó minőség alacsony áron

A használtruha-boltok többsége odafigyel arra, hogy jó minőségű, szakadásmentes termékek kerüljenek az akasztókra. Ráadásul minimális összegért igazán márkás darabokat is kifoghatunk. Mégsem csak a neves termékek vadászata miatt érdemes betérni a „turkálókba”, számos más előnye is van, ha nem új ruhákra költjük a pénzünket.

Az olcsó és divatos ruhák gyakran rossz minőséget képviselnek
Az olcsó és divatos ruhák gyakran rossz minőséget képviselneknetrun78 / Getty Images Hungary

A másodkézből származó ruhák egészségesebbek, még akkor is, ha nem a legjobb minőséget képviselik. Ugyanis a gyártás során olyan vegyi anyagok jutnak a szövetbe, amelyek viseléskor irritálhatják a bőrünket. Mosáskor ezek az anyagok kioldódnak a textíliákból, így többszöri mosás után jóval biztonságosabb a viselésük. Ez főként a babaruhák esetében lényeges szempont, hiszen a picik (főleg az újszülöttek) bőre rendkívül érzékeny.

Ólomtartalom jóval a biztonságos határérték felett

Számos fast fashion ruhacégről kiderült, hogy hiába kínálják viszonylag olcsón a portékáikat, ruháik viselése nem teljesen veszélytelen: a gyanútlan vásárló a divatos darabokkal potenciálisan mérgező vegyszereknek teszi ki magát. Egy kutatás során megállapították, hogy a 38 bevizsgált gyermek-, felnőtt- és kismamaruhákból, valamint kiegészítőkből minden ötödikben magas volt a káros vegyi anyagok – köztük az ólom, a PFAS (perfluor-alkil anyagok) és a ftalátok – szintje. Az egyik kisgyermekek számára készült kabát, amelyet a népszerű kínai kiskereskedőtől vásároltak, csaknem 20-szor annyi ólmot tartalmazott, mint amennyi a Health Canada szerint biztonságos lenne a gyermekek számára.  

Használt ruha vásárlásával sokat tehetsz a bolygónkért
Használt ruha vásárlásával sokat tehetsz a bolygónkértMassimo Ravera / Getty Images Hungary

„Sajnos a mai fogyasztói szokásainkra jellemző, hogy rövid ideig tartó élvezetet keressünk néhány olyan ruhadarabban, amelyekért aztán a sokszorosát fizetjük meg az egészségünkre és a környezetünkre gyakorolt hatásukkal. Veszélyes hulladékot vásárolunk, ami fogyasztói oldalról nézve egyszerűen nem éri meg” – osztja meg véleményét Miriam Diamond környezetkémikus, a Torontói Egyetem professzora.

Nem csak az egészségügyi oldalt figyelembe véve érdemes a használt, de jó minőségű ruhadarabokat vásárolni, kényelmi szempontok is indokolják a döntést.

A jó minőségű, környezettudatos darabok ugyanis pamutból készülnek, aminek megvan az a jó tulajdonsága, hogy a mosások alkalmával egyre puhábbá válik. Az érzékenyebb felnőtteknek és a gyerekeknek kifejezetten ajánlott a használtpamut-viselet. Gyerekek vagy kisbabák esetében még az se baj, ha már látszik is a ruhán, hogy nem mai darab – legalább nem kell azon aggódni, hogy koszos lesz a gyerek a játszótéren, vagy leeszi a szép, új és drága ruhát. 

Az már tényleg csak hab a tortán, hogy ha használt ruhát vásárolunk, kisebb a valószínűsége, hogy szembejön velünk az utcán 6 ugyanolyan darab.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek