Nézd meg most, milyen ruhákat fogsz hordani pár év múlva

GettyImages-1028803136

A technológia fejlődése számos iparágban jelentkezik, így a ruhaiparban is. Milyen változásokat hoz ez vajon a dizájn és az anyaghasználat terén? Végre számos márka technológiai innovációja és különleges szabadalommal ellátott ruhadarabjai kezdik szem előtt tartani az égetően fontos környezeti következményeket. De a nők változatos esztétika iránti igényét hogyan lehet majd összeegyeztetni a környezettudatosság és a lebomló anyaghasználat nélkülözhetetlenné váló figyelembevételével?

A ruhaipar a világ egyik legnagyobb iparága, egyes előrejelzések szerint 2030-ra akár a 3,3 billió dollárt is elérheti, miközben párhuzamos tendenciaként megjelennek a környezettudatosságból használt ruhát pártolók egyre nagyobb táborai és a kapszulagardrób koncepcióját követő tudatos divatfogyasztók. A mesterséges intelligencia legújabb fejlesztéseitől a 3D nyomtatás fellendüléséig ma már a ruhagyártás területén is számos különleges technológiai újítás törekszik az ökológiai lábnyom csökkentésére.

Textil tengeri moszatból

Az AlgiKnit vállalat például textíliát és szálakat gyárt tengeri moszatból. A kész kötöttáru biológiailag lebomló és természetes pigmentekkel festhető.

Iparihulladék-felhasználás

Az ipari hulladék is népszerű a ruhagyártók körében: az almapektint gyakran eldobják a gyártási folyamat végén. A Frumat kifejlesztett egy új technológiát, ami lehetővé teszi az almapektin felhasználását fenntartható és komposztálható anyagok előállítására. Az ilyen típusú vegán almabőr mérgező vegyszerek nélkül festhető.

A környezettudatos divat egyre több felhasználónak szempont már
A környezettudatos divat egyre több felhasználónak szempont márFirn / Getty Images Hungary

Okostextilek

Erőteljes irányvonal a smart, azaz az okostextíliák egyre gyakoribb használata. A ruhadarabok különlegessége, hogy szorosan illeszkednek a testhez, így érzékelik viselőjének testtartását és mozgását. A kutatócsapat hardver- és szoftverrendszert épített cipőbe és szőnyegbe a nyomásérzékelők adatainak valós időben történő mérésére és értelmezésére. A gépi tanulási rendszer körülbelül 99 százalékos pontossággal jelezte előre az okos textilszőnyegen álló egyén mozgásait és jógapózait.

Párhuzamos, de egy irányba mutató trendek: a használt ruha ma már nem szégyen, hanem érdem
Párhuzamos, de egy irányba mutató trendek: a használt ruha ma már nem szégyen, hanem érdemRobert Nickelsberg / Getty Images Hungary

Ezeket az adaptív szövetekkel ellátott intelligens textíliákat az okosórákkal és egyéb kütyükkel ellentétben nem kell be- vagy kikapcsolni. Az ingereket észlelő érzékelők és az adatokra ható működtetők kombinációján keresztül működnek. Ez azt jelenti, hogy a technológia mindig elérhető például hangutasítással vagy a pulzusszám változásával. Továbbá, mivel a funkcionalitás be van építve a ruha alapszerkezetébe, nincs szükség vezetékekre. Ez lehetővé teszi, hogy az anyag rugalmas és kényelmes maradjon a funkcionalitása mellett.

Hőgazdálkodás

A funkcionalitás nemcsak a sportoláshoz használt ruhadarabokban, de a városi öltözetek kapcsán is egyre fontosabb szempont. A Columbia tavaly mutatta be innovatív hőmegtartó, hővisszaverő technológiáját, amelyet a NASA egyes ruhadarabjai ihlettek.

Ilyen ruhákat hordunk majd a talán nem is olyan távoli jövőben
Ilyen ruhákat hordunk majd a talán nem is olyan távoli jövőbenPexels / Odin Reyna

Testhő felhasználása

Az Infinity megnövelt méretű, aranyszínű pöttyei az eddig megszokotthoz képest is nagyobb arányban képesek visszaverni és megtartani a mozgás közben termelt testhőt. Így az alatta elhelyezett szintetikus béléssel kiegészítve az Omni-Heat Infinity technológia magasabb szintű szigetelőhatást és melegérzetet nyújt a leghidegebb napokon is.

A kapszulagardrób is jó megoldás lehet a környezettudatos divatra
A kapszulagardrób is jó megoldás lehet a környezettudatos divatraIuliia Bondar / Getty Images Hungary

Fenntarthatóság és fogyasztói élmény: együtt is járhatnak?

A nagy versenyben való túléléshez a márkáknak ki kell használni a digitális lehetőségeket, ugyanakkor a fenntarthatóságra és a fogyasztói elkötelezettségre kell mostantól összpontosítaniuk, ez jelenleg az iparág három legnagyobb kihívása:

  1. A mesterséges intelligencia megkönnyíti az online divatvásárlást.
  2. Az AR (Augmented Reality – kiterjesztett valóság) egyedi élményeket hoz a fizikai ruhaboltokba, újszerű és vonzó vásárlási módokat biztosítva ezzel.
  3. A divattechnológia segíthet csökkenteni az iparág környezeti lábnyomát azáltal, hogy támogatja a környezetbarát anyagok fejlesztését, optimalizálja a termelést a hulladék minimalizálása érdekében, és csökkenti a visszaküldésből származó pazarló kibocsátásokat is.

Sok fogyasztó számára ezek a fejlesztések elengedhetetlenek.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra