Ezért egészségesebb a használt ruha nemcsak a környezetnek, de neked is

GettyImages-626535993

Mi a jobb? Ha jó minőségű, de használt ruhát vásárolunk, vagy ha vadiújat, ami ugyan szintén olcsó, és megfelel a legújabb divattrendeknek, de csupa műszál? Ha az előbbi mellett tesszük le a voksunkat, egészséget károsító anyagoktól kímélhetjük meg magunkat.

Szerencsére már nem kell elsumákolni, ha nem valamelyik menő fast fashion boltban szerezzük be a ruhákat a családnak, hanem használtruha-csoportokból vagy second hand üzletekből. Sőt, büszkén felvállalhatjuk. Míg régebben a másodkézből beszerzett ruhadarabok egyet jelentettek a szegénységgel, ma – amikor a ruhagyártás a második legszennyezőbb iparág – környezettudatos személetet tükröz. 

Jó minőség alacsony áron

A használtruha-boltok többsége odafigyel arra, hogy jó minőségű, szakadásmentes termékek kerüljenek az akasztókra. Ráadásul minimális összegért igazán márkás darabokat is kifoghatunk. Mégsem csak a neves termékek vadászata miatt érdemes betérni a „turkálókba”, számos más előnye is van, ha nem új ruhákra költjük a pénzünket.

Az olcsó és divatos ruhák gyakran rossz minőséget képviselnek
Az olcsó és divatos ruhák gyakran rossz minőséget képviselneknetrun78 / Getty Images Hungary

A másodkézből származó ruhák egészségesebbek, még akkor is, ha nem a legjobb minőséget képviselik. Ugyanis a gyártás során olyan vegyi anyagok jutnak a szövetbe, amelyek viseléskor irritálhatják a bőrünket. Mosáskor ezek az anyagok kioldódnak a textíliákból, így többszöri mosás után jóval biztonságosabb a viselésük. Ez főként a babaruhák esetében lényeges szempont, hiszen a picik (főleg az újszülöttek) bőre rendkívül érzékeny.

Ólomtartalom jóval a biztonságos határérték felett

Számos fast fashion ruhacégről kiderült, hogy hiába kínálják viszonylag olcsón a portékáikat, ruháik viselése nem teljesen veszélytelen: a gyanútlan vásárló a divatos darabokkal potenciálisan mérgező vegyszereknek teszi ki magát. Egy kutatás során megállapították, hogy a 38 bevizsgált gyermek-, felnőtt- és kismamaruhákból, valamint kiegészítőkből minden ötödikben magas volt a káros vegyi anyagok – köztük az ólom, a PFAS (perfluor-alkil anyagok) és a ftalátok – szintje. Az egyik kisgyermekek számára készült kabát, amelyet a népszerű kínai kiskereskedőtől vásároltak, csaknem 20-szor annyi ólmot tartalmazott, mint amennyi a Health Canada szerint biztonságos lenne a gyermekek számára.  

Használt ruha vásárlásával sokat tehetsz a bolygónkért
Használt ruha vásárlásával sokat tehetsz a bolygónkértMassimo Ravera / Getty Images Hungary

„Sajnos a mai fogyasztói szokásainkra jellemző, hogy rövid ideig tartó élvezetet keressünk néhány olyan ruhadarabban, amelyekért aztán a sokszorosát fizetjük meg az egészségünkre és a környezetünkre gyakorolt hatásukkal. Veszélyes hulladékot vásárolunk, ami fogyasztói oldalról nézve egyszerűen nem éri meg” – osztja meg véleményét Miriam Diamond környezetkémikus, a Torontói Egyetem professzora.

Nem csak az egészségügyi oldalt figyelembe véve érdemes a használt, de jó minőségű ruhadarabokat vásárolni, kényelmi szempontok is indokolják a döntést.

A jó minőségű, környezettudatos darabok ugyanis pamutból készülnek, aminek megvan az a jó tulajdonsága, hogy a mosások alkalmával egyre puhábbá válik. Az érzékenyebb felnőtteknek és a gyerekeknek kifejezetten ajánlott a használtpamut-viselet. Gyerekek vagy kisbabák esetében még az se baj, ha már látszik is a ruhán, hogy nem mai darab – legalább nem kell azon aggódni, hogy koszos lesz a gyerek a játszótéren, vagy leeszi a szép, új és drága ruhát. 

Az már tényleg csak hab a tortán, hogy ha használt ruhát vásárolunk, kisebb a valószínűsége, hogy szembejön velünk az utcán 6 ugyanolyan darab.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra