Hamis diabétesz-gyógyszerek kerültek forgalomba

gyógyszer hamis
Olvasási idő kb. 2 perc

2022 óta olyan hamis gyógyszerek kerültek forgalomba világszerte, amelyeket súlycsökkentésre is használnak, ezért óriási irántuk a kereslet – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.

A tömegigény miatt hiány keletkezett a diabétesz elleni orvosságból, ezért elkezdték hamisítani. Az Egészségügyi Világszervezet 2022 óta kap egyre több jelentést a hamis gyógyszerekről. Az Egyesült Királyságban tavaly lefoglalt hamisított készítmények Ausztriában és Németországban működő legális beszállítóktól érkeztek az országba, még a csomagolásuk is valódinak tűnt, vagyis nagyon nehéz megkülönböztetni őket – adta hírül a BBC.

Hamis gyógyszerek okoznak aggodalmat

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ minden régiójában problémát jelentenek az ilyen jellegű csalások és hamisítások. Konkrét példaként 2023 októbere óta tapasztalt eseteket említettek Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, illetve Brazíliából.

A gyógyszer iránti nagy keresletet használják ki a hamisítók
A gyógyszer iránti nagy keresletet használják ki a hamisítókaprott / Getty Images Hungary

A tájékoztatás szerint a szemaglutid hatóanyagot tartalmazó Ozempic nevű gyógyszer hamisítványairól van szó, amelyek az eredetitől alig megkülönböztethetőek. Az Európai Unióban is forgalmazott készítményt alapvetően a kettes típusú cukorbetegség kezelésére írják elő, de mivel az éhségérzetet is csökkenti, testsúlycsökkentésre is használják, emiatt ugrott meg a kereslete.

A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy a hamisított gyógyszerek általában nem tartalmazzák a szükséges mértékű hatóanyagot, ami a cukorbetegeknél a vércukorszint ellenőrizhetetlen ingadozását vagy akár egészségkárosodást is előidézhet.

Az ilyen termékek befecskendezése egészségügyi kockázatokkal jár

– fogalmazott Alison Cave, az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti hatóságának biztonsági igazgatója.

Hogy lehet kiszűrni a hamis gyógyszereket?

Az Egészségügyi Világszervezet éberségre inti az orvosokat, gyógyszerészeket és a felhasználókat. Azt javasolják, hogy a gyógyszereket kizárólag receptre, patikákban szerezzék be a betegek, és kerüljék az internetes rendelést, valamint a közösségi médián keresztüli vásárlást. Az érintetteknek ellenőrizniük kell az inzulinadagoló fecskendőkön az adagolási skálát, a címkét, és figyelniük kell a csomagoláson esetlegesen előforduló helyesírási hibákra is, amik szintén a hamisításról árulkodnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek