Növelheti a szívroham és a stroke kockázatát ez az étrend-kiegészítő

Diósi Szilvia
GettyImages-2150457175
Olvasási idő kb. 4 perc

Egy új tanulmány szerint a halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők növelhetik a szívbetegségek és a stroke kockázatát, ha egészséges felnőttek szedik őket.

A halolaj egy nagyon közkedvelt étrend-kiegészítő, mivel rengeteg pozitív hatása van az egészségünkre. Az ízületi fájdalmak enyhítésétől kezdve a szív és az agy egészségének megőrzéséig sok mindennel jót tesz. Mivel az ómega-3 zsírsavak gazdag forrása, gyakran ajánlják a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.

Mégsem tesz jót a szívnek a halolaj?

Egy új kutatás azonban megdönteni látszik ezt az elgondolást, és a kutatók arra jutottak, hogy a halolaj étrend-kiegészítőként való fogyasztása valójában növelheti a szívbetegség és a stroke esélyét az egészséges felnőtteknél, miközben csökkenti a kockázatot azoknál, akiknek már volt ilyen betegségük. A tanulmányban – amelyben több mint 415 000 brit vett részt – a halolajtartalmú étrend-kiegészítők, valamint a pitvarfibrilláció, a szívroham, a stroke és a halált okozó szívelégtelenség új esetei közötti összefüggéseket vizsgálták.

Növelheti a szívroham és a stroke kockázatát a halolaj
Növelheti a szívroham és a stroke kockázatát a halolajMensent Photography / Getty Images Hungary

A 40 és 69 év közötti résztvevők közel egyharmada – 130 365 fő – mondta, hogy rendszeresen fogyaszt halolajat étrend-kiegészítőként, köztük nagy számban voltak idősebbek, fehérek és nők. A 12 évvel későbbi nyomon követés során 18 367 résztvevőnél alakult ki a pitvarfibrilláció nevű rendellenes szívritmus, 22 636-an kaptak szívrohamot, szélütést vagy szívelégtelenséget, és 22 140-en haltak meg. Az eredmények szerint azok közül, akiknél szívelégtelenség alakult ki, 2436-an haltak meg, 2088-an stroke-ot, 2098-an pedig szívrohamot kaptak.

Milyen szerepe volt a halolajtartalmú étrend-kiegészítőnek?

A halolajtartalmú étrend-kiegészítők rendszeres használata különböző szerepet játszott a szív- és érrendszer állapotában, a betegség előrehaladásában és a halálozásban. Azoknál, akik rendszeresen használták, de nem mutattak betegségre utaló jeleket, 13%-kal nagyobb volt a pitvarfibrilláció és 5%-kal nagyobb a stroke kialakulásának kockázata.

Azok körében azonban, akiknek már kezdetben is volt szív- és érrendszeri betegségük, ezen étrend-kiegészítők rendszeres szedése 15%-kal csökkentette a pitvarfibrillációból kialakuló szívroham, valamint a szívelégtelenségből bekövetkező halál kockázatát, ez utóbbit 9 %-kal.

A nőknél 6%-kal volt magasabb annak az esélye, hogy a jó egészségi állapotukból szívinfarktus, stroke vagy szívelégtelenség alakul ki. A halolajat szedő nemdohányzóknál is 6%-kal magasabb volt a kockázat. Eközben ezeknek a táplálékkiegészítőknek a védő hatása nagyobb volt a férfiaknál (7%-kal alacsonyabb kockázat) és az idősebb résztvevőknél (11%-kal alacsonyabb kockázat).

A halolajas étrend-kiegészítő növelheti a szívbetegség és a stroke esélyét az egészséges felnőtteknél
A halolajas étrend-kiegészítő növelheti a szívbetegség és a stroke esélyét az egészséges felnőtteknélozgurcankaya / Getty Images Hungary

Nem olyan egyértelműek még az összefüggések

A kutatók azonban nem rögzítették a halolaj adagolását és összetételét, ami a szakértők szerint kulcsfontosságú lehet az eredmények szempontjából.

Nem ez az első tanulmány a témában, egy 2018-as kutatás 79 esetet hasonlított össze, majd megállapították, hogy a halolaj „kevés eltérést vagy semmilyen különbséget nem mutatott a szív- és érrendszeri események, a szívkoszorúér-halálozások, a szívkoszorúér-betegséggel kapcsolatos események, a stroke vagy a szívritmuszavarok kockázatában”.

Vigyáznál a szíved egészségére? Ezeket az életeket hagyd el. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek