Dédanyáink így mosták a hajukat: hamu is kellett hozzá

GettyImages-1150491188

Manapság számtalan összetételű sampon és egyéb hajápoló szer áll már a hölgyek és urak rendelkezésére, azonban nem volt ez mindig így. Az elmúlt évszázadokban korántsem dörzsölték olyan gyakran a fejbőrüket az asszonyok, egyes évszázadokban pedig egyáltalán nem fordítottak gondot a hajmosásra, inkább parókát viseltek, ha megtehették. A szegényebb néprétegek körében pedig a ház körüli maradék anyagokkal igyekeztek komfortérzetüket növelni.

Hatalmas különbségek voltak régen a nemesi és a paraszti származású nők tisztálkodási szokásai között. Nem csak a munka mennyisége, a ruhákkal is kifejezhető szépség vagy éppen az elérhető egyéb kiegészítők, például parókák hozzáférhetősége okozta ezt. A népi világban ugyanis együtt éltek velük azok az évezredes szokások, babonák, hagyományok, melyek egy része a nők esetén a hajviseletet illette.

A hajviselet minden korban státusszimbólum volt. Már az ókori Görögországban is rangot jelzett a haj hossza és a kontyozás módja, a rabszolgáknak például kötelező volt a lehető legrövidebbre nyírni a hajukat. A római asszonyok bizonyos rangon felül póthajat is kötöttek loknijaik közé, hogy minél dúsabbnak hasson hajkoronájuk. Ebben az időszakban a minél világosabb haj volt a cél, melyet kamillaforrázattal, a hadifogoly germánok szőke fürtjeiből készült parókákkal igyekeztek elérni. A dús haj egyértelműen a gazdagságot szimbolizálta, hiszen viselőjének volt ideje foglalkozni vele, nem a munka töltötte ki minden idejét. 

Régen a hajviselet igazi státusszimbólum volt
Régen a hajviselet igazi státusszimbólum voltduncan1890 / Getty Images Hungary

Alig pár évtizede használunk sampont

A nagyipari előállítású samponok megjelenése egy csapásra átformálta a hajmosási szokásokat. Ez az időszak hazánkban együtt járt azzal is, hogy minden háztartásban elérhetővé vált az elektromosság, ami az ország jelentős részén egyet jelentett azzal, hogy télen is meleg volt a házon belül, illetve a hajszárítók is elterjedtté váltak. Már nem kellett fagyoskodni és várni, amíg a haj megszárad. Sőt,a frizuradivat is egyre rövidebb fürtöket kívánt, főleg a városlakóktól és a fiatalabb generációtól. Mindezek együtt a hajápolás forradalmát jelentették. De vajon egészségesebb a hajunk manapság, mint száz éve?

Micsoda találékonyság!

A hajápolás rendszeres heti rutinná válását – évszaktól függetlenül – az első hajszárítók elterjedése is segítette. Korábban az egyik oka a ritka hajmosásnak éppen a téli hideg volt, a lassan száradó hatalmas hajtömegben rejlő megbetegedés veszélyei tartották vissza a nőket attól, hogy rendszeresen tisztítsák a fejbőrüket is. Az első hajszárítók azonban amolyan life hackek voltak. A 19. században a porszívók elterjedése hozta meg az igényt és a lehetőséget, ugyanis a kifújt meleg levegő volt az, ami előtt pillanatok alatt megszáradt a lányok haja. Az első modern értelemben vett hajszárító tehát nem más volt, mint egy alternatívan használt porszívó.

Több száz évvel ezelőtt az időjárás viszontagságai és a szokások sem követelték meg a rendszeres hajmosást. A nyári időszakban ugyan pár hetente átmosták a vidéki asszonyok is a hajukat, de a divat a csillogó, olajos hajat követelte meg. Zsírral, hidegen sajtolt olajokkal, vajjal kenték át reggelente, hogy szép fényes legyen. A zsírréteg védett az élősködők ellen, és nem is kócolódott a frizura. Magyarlakta területeken a mogyoróbarna színt tartották a legszebbnek, ennek elérésére dióolajat használtak, és annak érdekében, hogy a ruháik épségét is megőrizzék, vállkendőt, illetve pántlikát viseltek a lányok és asszonyok, míg a férfiak kalapot hordtak.

Míg Európa nyugati felén a parókák uralta évszázadokat követően a viktoriánus ízlés fedte fel újra a fejeket, a 19. század fordulója hazánkban is meghozta az áttörést, és a honfoglalás kora óta általános, olajozott hajviselet egyre inkább kiment a divatból.

A házi szappanlúg hajtisztításra is alkalmas volt, így ez lett az első olyan szer, amit általánosan elkezdtek a hajmosásra is használni, de elterjedt a kukoricacsutka főzete és az esővíz ilyen célú alkalmazása is. A hajmosás maga is rendszeressé vált, a vasárnapi mise előtti napon a lányok és az asszonyok is kibontották a fonataikat.

A szombati hajmosás régen családi esemény volt
A szombati hajmosás régen családi esemény voltFortepan / Kurutz Márton

Az sem moshatott egyedül hajat, akinek bekötötték a fejét

Bizony, ekkoriban nem viselték szabadon a hajukat, az eladósorban lévők fonott copfot hordtak, míg a férjes asszonyok kontyba csavarták őket. Egyes vidékeken életkoruk előrehaladtával egyre lejjebb kötötték a kontyukat.

Az egyetlen alkalom, amikor szabadon loboghatott a lánykák haja, az elsőáldozásuk napja volt. Többgenerációs esemény volt a szombati szépítkezés, a lányoknak faluhelyen az anyjuk, az asszonyoknak pedig anyósuk keze alatt szépült a frizurája a templomlátogatásra. A hosszú fonatokat mindössze egyszer, a gyermekek egyéves korában vágták csak le, erőt tulajdonítva a fürtöknek. Az első és egyetlen hajvágáskor leeső fürtöket pedig szekérnyomba vagy az ereszbe dobták. A rítusnak mágikus jelentőséget tulajdonítottak, ettől vártak hosszú loboncot felnőttkorra. A kislányok haját diófa levével, az asszonyokét szomorúfűz forrázatával is átmosták minden tavasszal. A harmatnak és a víznek is hajnövesztő szerepet tulajdonítottak, a fa alá állva fejükre rázták a hajnali cseppeket a levelekről, az égi áldásként érkező esőt pedig összegyűjtötték, és azzal öblítették át fürtjeiket.

Az esővíz jótékony hatásait ma is egyre többen használják ki, hiszen természeténél fogva lágyabb a csapvíznél, puhává és selymessé varázsolja a fürtöket.

Ahogy régen, ma is egyre elterjedtebb a szappan helyet a tojás és a lenmag használata, de a régi korokban általános csalán- és kamillateás öblítés is újra egyre gyakoribb. A sampont azonban leginkább a szappanfőzésből visszamaradt hamulúg helyettesítette. A zsiradékkal kevert vizes-lúgos oldat felmarta a koszt a fejbőrről, fertőtlenített is, és csillogó hajkoronát eredményezett. 

De nem csak a nők, a férfiak is hosszú hajat viseltek egészen sokáig. A kereszténység felvételét követően a teljes hajat nőni hagyták – korábban csak a varkocs maradt meg teljes hosszában, a fejbőr többi része tar, azaz kopaszra borotvált volt –, és egészen az 1848-as forradalom idejéig ők is hasonlóképpen mosakodtak.

A szabadságharcban katonáskodó férfiak voltak az elsők, akik megszabadultak fürtjeiktől, s vált egyre inkább a rövid hajviselet férfiassá. Ha kihullott a hajuk – nők és férfiak egyaránt –, rendkívül bizarr ötletekkel igyekeztek a fejbőrüket ismét munkára fogni. A hagyomány szerint a kopasz fejbőrt vakond vérével és béka epéjével kellett háromszor átkenniük.

GettyImages-1310705279
Szerencsére a hajápoló szerekhez már nincs szükség rájukHalfpoint / Getty Images Hungary

Mindennap százszor?

A szerencsésebbek haja azonban sokáig ékesítette viselőjét. Szombatonként a hajmosás részeként – távol a lakóhelyiségektől, általában ajtó mögött, hogy ne kerüljön hajszál az ételekbe – jó sokszor áthúzták az idősebb nőrokonok a kefét rajta. Lehet, hogy éppen százszor, ahogy a ma is élő hagyomány tartja. A kihullott hajszálakat tűzre vetették, a fésűt pedig véletlenül sem tették az asztalra, az ugyanis balszerencsét hozott volna. 

Manapság a fenti szokások elképesztőnek hatnak, igaz, életünket is egyre kevésbé kötik meg a közösségi szabályok. Bátran viselhetünk nőként is rövid frizurát, festethetjük hajunkat a szivárvány minden színére, vagy éppen beülhetünk egy póthajbeillesztésre, ha ritkuló hajkoronánk kényelmetlenül érintene. Nemcsak minden hajszínre, hosszra és típusra találunk sampont, balzsamot, pakolást és különféle tápláló olajakat a boltok polcain, de dönthetünk úgy is, hogy többet soha nem mossuk meg velük a hajunkat. Az egyre népesebb, az ősi szokások felé visszatérő, természetes hajápolásban hívők csoportja ugyanis elkezdte újra felfedezni azon hagyományainkat, melyek nemcsak olcsó megoldást kínálnak a mindennapokban, de környezetvédelmi és egészségügyi szempontból is jótékony hatással bírnak. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra