Ha gluténmentes diétára szorulunk, vagy csak egyszerűen szeretnénk változatosabbá tenni az ételeinket, akkor jó választás lehet a hajdina. Pohánka, tatárka vagy tatárbúza néven is emlegetik, bár igazából semmi köze nincs a búzához, hacsak annyi nem, hogy élelmiszerként a felhasználás miatt a gabonákhoz sorolják. A gabonák egyszikű növények, de a hajdina (Fagopyrum esculentum) a kétszikűek osztályán belül a keserűfűfélék családjába tartozik, ezért nevezhetjük inkább álgabonának. És épp ezért, mivel botanikailag nincs köze a búzához, nem tartalmaz glutént sem, viszont rostokban nagyon gazdag. A hajdina mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, beleértve a lizint is, amely általában hiányzik a gabonákból. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, például B2- és B3-vitaminban, rézben, magnéziumban, foszforban, cinkben és mangánban. Nézzük, miért is jó ez nekünk!
Segít megelőzni a szívbetegségeket
A hajdina egyik legfontosabb tulajdonsága a fitonutriensek, különösen a flavonoidok magas szintje. Ezek a fontos vegyületek antioxidánsként működnek a szervezetben, amelyek megkeresik és kiiktatják a veszélyes szabad gyököket, a sejtanyagcsere kémiai melléktermékeit, amelyekről ismert, hogy növelik a szívbetegségek kockázatát. Ezenkívül csökkentik az LDL koleszterin szintjét a vérben, és a rutin, az egyik legfontosabb flavonoid növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét. Ezek a hatások együttesen csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek esélyét.
A hajdina segít a fogyásban
A hajdina kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a búza vagy az árpa, telített zsíroktól és koleszterintől mentes, valamint magas a rost- és fehérjetartalma. Ez egy hatásos kombináció, amely segít elnyomni az étvágyat, szabályozza a vércukorszintet, javítja az emésztőrendszer egészségét, és erősíti a sovány izomzatot.
Gazdag fehérjeforrás
A hajdina egyike azoknak az értékes növényi alapú élelmiszereknek, amelyek kiváló minőségű fehérjéket tartalmaznak, vagyis mind a nyolc esszenciális aminosav megvan benne, beleértve a lizint is. Ezek létfontosságúak a szervezet számos funkciójához, így a teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszerek helyettesíthetik a vörös húsok fogyasztását. Extra energialöketet adnak, és tanulmányok kimutatták, hogy növelik a kognitív képességeket. Végül pedig segítenek lelassítani az izomerő és -tömeg természetes csökkenését, amit szarkopéniának neveznek. Tanulmányok kimutatták, hogy a teljes értékű fehérjék drámaian lelassítják a csont- és izomtömeg elvesztését, ezáltal nagyobb erőt, tartósságot és kitartást biztosítanak a fizikai aktivitás során.
Javítja az emésztést
Magas rosttartalommal rendelkezik, ami nagymértékben növeli a bélmozgást, serkenti a perisztaltikus mozgást, a belek izom-összehúzódását. Segíthet az irritábilisbél-szindróma (IBS) és a hasmenés csökkentésében is.
Cukorbetegeknek is jó
Gazdag forrása a D-chiro-inozitolnak, egy olyan vegyületnek, amely csökkenti a vércukorszintet. A hajdina magas rosttartalma a cukorbetegség kezelésében is segít. Lassítja a szénhidrátok felszívódást, így nem emelkedik ugrásszerűen a vércukorszint.
Erősíti az immunrendszert
A hajdina előnyös tulajdonságainak listája hosszú, és az immunrendszerre gyakorolt hatása az egyik legfontosabb! Olyan antioxidáns összetevőket tartalmaz, mint a tokoferol, a fenolsav, a szelén és a flavonoidok, amelyek kiválóan alkalmasak a szabad gyökök megkötésére. Fokozza más antioxidánsok, például a C-vitamin aktivitását, és védi a szervrendszereket. Magas rosttartalma szintén immunerősítő, mert prebiotikus hatást fejt ki, tehát segíti a bélflóra egészséges egyensúlyát.
Javítja a csontok egészségét
A hajdina szelénben és cinkben gazdag, mindkettő nélkülözhetetlen nyomelem, amelyre a szervezetnek szüksége van az erős csontokhoz, fogakhoz és körmökhöz.
Megakadályozza a vérszegénységet
A hajdina nagyon magas vastartalmú, és ez az egyik kulcsfontosságú összetevője a vörösvértestek képződésének. A vashiány vérszegénységhez vezethet, amelyet fáradtság, kognitív lassúság, fejfájás és még más, súlyosabb mellékhatások jellemeznek.
Támogatja a bőr és haj egészségét
A hajdina magas rutintartalma természetes fényvédőként működik, és védi a bőrt a nap káros hatásaitól. Az antioxidánsok és flavonoidok gazdag keveréke segít megelőzni az öregedés jeleit, például a finom vonalakat és ráncokat. A hajdinában található magnézium számos egyéb hatása mellett serkenti a vérkeringést, és ragyogó fényt kölcsönöz a bőrnek. Teljes kiőrlésű komplex szénhidráttartalma hasznos a hajnövekedésben. A-vitaminban, B-komplex vitaminokban és cinkben gazdag, csodálatos táplálék a haj számára.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés