A narancslé a legnépszerűbb gyümölcslé az Egyesült Államokban, de a világon a kedvencek között szerepel az almalé, a mangólé, a szőlőlé és az ananászlé is. Ha elmész egy szupermarketbe, akkor még ennél is több alternatívát fogsz találni, Magyarországon például sokak által kedvelt a baracklé is. Azonban nem mindegy, hogy melyiket veszed meg, ugyanis a megfelelő gyümölcslé kiválasztása jelentheti a különbséget aközött, hogy jó tápanyagforrásról van-e szó, vagy alig többről, mint cukros vízről.
A gyümölcslé egészséges vagy egészségtelen?
Sok gyümölcslé általában cukorral édesített ital. Ezek többnyire vízből állnak hozzáadott cukrokkal, például magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal, ezért fontos, hogy megnézzük a címkét, és csak 100%-os gyümölcsleveket válasszunk, amelyek tápanyagban gazdagok.
A 100%-os gyümölcslé csak gyümölcsből vagy zöldségből készül, nincs benne hozzáadott cukor, így jó módja annak, hogy tápanyagokat, vitaminokat juttassunk be a szervezetünkbe, ha nem tudjuk biztosítani a napi gyümölcs- vagy zöldségbevitelt.
A hátránya az, hogy a gyümölcslé folyékony kalória – kevesebb rostot tartalmaz, mint a teljes gyümölcs vagy zöldség, így nem ad olyan a teltségérzetet, mint a megrágott az étel. A boltban 100%-os gyümölcslevet válasszunk, és olyat, amely (lehetőleg egyetlen) összetevője gyümölcs vagy zöldség. Lesz benne természetes cukor, de hozzáadott cukornak nem szabad benne lennie.
De melyek a legegészségesebb ivólevek? (Hogy miért nem gyümölcslevet írtunk, mindjárt kiderül.)
Gránátalmalé
Rengeteg kutatás készült már az előnyeiről. Az egész gránátalmát használják a gránátalmalé készítéséhez, így sok antioxidánst tartalmaz, amelyek leküzdik a gyulladást. A gránátalmalében található polifenolokat összefüggésbe hozták a szív egészségével, az alacsonyabb vérnyomással és a rák megelőzésével. Más kutatások szerint ennek a gyümölcslének a mindennapos fogyasztása potenciális előnyökkel járhat a vizuális memóriára nézve középkorú és idősebb felnőtteknél.
Céklalé
A céklalé nitrátokat tartalmaz, egy olyan vegyületet, amely a szervezetben nitrogén-oxiddá bomlik le. Ez egy erős értágító, vagyis segíti az ereket, és növeli a véráramlást az egész testben. Csökkenti a kimerültség érzését edzés közben, és a vérnyomást. A cékla kalciumot, C-vitamint, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz. A céklalé cukortartalma alacsonyabb, mint a gyümölcsleveké. Az egyetlen hátránya, hogy az íze nem vetekedhet sok más ivólé ízével.
Paradicsomlé, alacsony nátriumtartalmú zöldséglevek
Ezeknek nagyon magas az antioxidáns-, például a likopin- és a C-vitamin-tartalma; emellett sok káliumot tartalmaznak, és alacsony a kalória- és cukortartalmuk. A paradicsomlé is ebbe a kategóriába tartozik, de a szakértők inkább azokat részesítik előnyben, amelyek . A zöldséglevek általában sósak, ezért a legjobb, ha alacsony nátriumtartalmú fajtát választasz. Kifejezett előnyük, hogy tényleg csillapítják az étvágyat, így remek „nassolnivalók”.
Mi helyzet a többi gyümölcslével?
A felsorolt három nem éppen a legkedveltebb gyümölcslevek közé tartozik. Attól, hogy ezek a legegészségesebbek, azért még a többit nem muszáj mellőznöd. Szintén egészségesnek számít azért még a cseresznyelé és a narancslé is. Előbbi ajánlott a sportolóknak, mert bizonyítottan csökkenti az izomfájdalmat. A citrusleveknek pedig nagyon magas C-vitamin-tartalma a finom ízük mellett, ezért elég népszerűek.
A gyümölcsök, zöldségek rengeteg vitamint tartalmaznak, ezekből pedig néhány segíti az alvást. A következő cikkünkben összeszedtük, hogy mely vitaminok segíthetnek az egyik leggyakoribb alvászavaron.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés