Ezeknek a gyümölcsöknek semmiképp ne edd meg a héját

GettyImages-1176622903
Olvasási idő kb. 5 perc

Néhány gyümölcsnél egyértelmű, hogy nem ehető a héja, másoknál azonban megesik, hogy elgondolkodunk, elfogyaszthatjuk-e. Ezt nemcsak az állaga miatt próbáljuk eldönteni, hanem az esetlegesen rajta maradt vegyszermaradványok miatt is.

A nyár közeledtével egyre több gyümölcs kerül a tányérunkra, sőt van, hogy egyenesen a fákról, bokrokról esszük ezeket. És napjainkban már folyamatosan jelen vannak az egykor „télinek” számító csemegék is, például a banán, narancs, mandarin, melyek hosszú utat tesznek meg az asztalunkig, így tartósítani kell ezeket. Bár ma már arra buzdítanak, hogy együk meg még a krumpli héját is, nemhogy a gyümölcsökét, hiszen ezek is rendkívül sok tápanyagot tartalmaznak, ennek ellenére azért néhány gyümölcsöt mindenképpen meg kell hámoznunk.

Az ismert hazai gyümölcsöket elég csak letisztítani

Két oka van annak, hogy néhány gyümölcsöt meg kell hámoznunk, az egyik, hogy nem ehető, a másik pedig, hogy lemoshatatlan vegyszermaradványok lehetnek rajta.

A hazai gyümölcsök héja alapos tisztítás után ehető
A hazai gyümölcsök héja alapos tisztítás után ehetőBiscuit Eight LLC/Corbis/VCG / Getty Images Hungary

A bogyós gyümölcsöknél nem merül fel ez a kérdés, hiszen az apró szemű terméseket nehézkes lenne meghámozni, ráadásul vékony héjuk könnyedén ehető és emészthető. A hazánkban termő egyéb gyümölcsöket is ismerjük, így tudjuk, hogy az alma és a körte héja – alaposan megtisztítva – ehető, a dinnyefélék vastag héját azonban meg sem próbáljuk elrágcsálni. Az egzotikus gyümölcsök fogyasztásával azonban nincs mindenki tisztában.

Ezeknek a gyümölcsöknek a héja nem ehető

Az ananász héja bár nem mérgező, de nem esszük meg nyersen, hiszen jóval keményebb, mint maga a gyümölcshús. A héját alkotó réteg, a látványos kis hatszögletű szelvények valójában a növény összenőtt virágainak felelnek meg. Közvetlenül a héja alatt viszont rendkívül sok gyulladáscsökkentő és regeneráló bromelin nevű enzimet tartalmaz. Aki erről semmiképpen nem szeretne lemondani, az a héját a gyümölccsel együtt összeturmixolva vagy kisütve eheti meg.

Az ananász héját nyersen nem ajánlott megenni
Az ananász héját nyersen nem ajánlott megenniEmilija Milenkovic / Getty Images Hungary

A hazánkban is kapható édes, lédús mangót is meg kell hámozni mielőtt megennénk. Ennek a gyümölcsnek a héja, a kérge és a levelei is urusiolt, a mérges borostyán toxinját tartalmazzák, ami kellemetlenségeket, például bőrkiütést, duzzanatot vagy akár légzési problémákat okozhat. Attól azonban nem kell megijedni, ha egy kicsi rajta marad véletlenül a gyümölcsön és megesszük, de nagyobb mennyiségben azért ajánlott elkerülni a héj fogyasztását

A papaját nyersen mindenképpen meg kell pucolni, mivel a héja élvezhetetlen. Jobb, ha a magjait is kidobjuk, mivel azok nagyon csípősek, így nem ajánlott megenni. 

Az avokádót inkább salátaként, krémként, köretként esszük. Ezt a gyümölcsöt evés előtt meg kell hámozni, mivel a héja ehetetlen.

Meg lehetne enni, de...

A citrusfélék héját elvileg meg lehetne enni, de csak akkor, ha bizonyítottan biotermesztésből származnak. Bár a vastag narancs-, citrom- vagy a vékonyabb mandarinhéjat nem sokan szeretnék elrágcsálni még akkor sem, ha tudhatóan nincs rajtuk semmilyen vegyi anyag, de lereszelve, süteményekbe, lekvárokba, teákba szívesen felhasználjuk ezen gyümölcsök héját.

A citrusfélék héját ajánlott eltávolítani
A citrusfélék héját ajánlott eltávolítaniFelix Alcala Leon / Getty Images Hungary

Azonban a hazánkba érkező déli gyümölcsök hosszú utat tesznek meg hazánkig, akár 2-3 napot is utazhatnak, így tartósítani szükséges ezeket, kezelni kell a felületüket kiszáradást gátló védőréteggel. Ezt a kezelést gombaölő hatású növényvédő-szerekkel és viaszbevonással végzik. Az is előfordul, hogy kizárólag viaszbevonás történik. Ez lehet természetes vagy mesterséges viasz is. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt. Azt, hogy a gyümölcsöt mivel kezelték, a termék címkéjén lehet látni, ahogyan azt is, hogy esetleg bio besorolású a termék. Azt is közölni kell a vásárlóval, ha a gyümölcs héja fogyasztásra alkalmatlan a felhasznált növényvédő szer miatt. Ha ezt a feliratot nem látjuk, akkor a biztonság kedvéért úgy tekintsünk rá, hogy nem lehet felhasználni a héját a citrusfélének.

Ha arra is kíváncsi vagy, melyik zöldség és gyümölcs tárolható a hűtőben, akkor kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek