Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket eszedbe ne jusson hűtőbe tenni

GettyImages-1318779227

A friss zöldségek és gyümölcsök különösen érzékenyek a megfelelő tárolási körülményekre, így a pazarlás elkerülése végett alaposan át kell gondolni, hogy hova kerüljenek.

A gyümölcsök között van olyan, amit a vásárlás után mihamarabb le kell hűteni, hogy megőrizhesse frissességét, mások viszont csak szobahőmérsékleten tudnak annyira megérni, hogy fogyaszthatók legyenek. Hasonló a helyzet a zöldségek esetében is. Miközben egyes zöldségfajták hűtést igényelnek, addig másokat ajánlott inkább sötét, szellős helyen tartani. Ezért is fontos tisztában lenned azzal, hogy melyik zöldség-gyümölcs milyen tárolási körülményeket kíván.

Gyümölcsök, amiket nem kéne a hűtőben tárolnod

A sárgabarack, az ázsiai körte, az avokádó, a banán, a guáva, a kivi, a mangó, a dinnye, a nektarin, a papaja, a maracuja, az őszibarack, a körte, a datolyaszilva, az ananász, a szilva, a csillaggyümölcs, a savanyú és a birsalma szobahőmérsékleten tovább érik. Ez azt jelenti, hogy csak teljesen érett állapotukban van értelme a hűtőbe tenni őket. Ha odafigyelsz erre, az

hosszú napokat adhat frissességükhöz. 

Zöldségek, amiket nem kéne a hűtőben tárolnod

A hagymának és a fokhagymának nincs keresnivalója a hűtőben – legalábbis addig, amíg nincsenek megpucolva és előkészítve. Idevágó szabály, hogy a hagymaféléket mindig a burgonyától elkülönítve kell tárolni. Ennek az az oka, hogy a burgonya etilént bocsát ki, amitől a hagyma hamarabb kicsírázhat.

A burgonya tárolásához egy jól szellőző kosár a legmegfelelőbb
A burgonya tárolásához egy jól szellőző kosár a legmegfelelőbbThomas Demarczyk / Getty Images Hungary

A burgonyára és az édesburgonyára egyaránt igaz, hogy szükségtelen a hűtőszekrényben tárolni őket. A magas keményítőtartalmú gumós zöldségeknek egy sötét, hűvös, szellős hely az ideális – például egy kosár a kamrában. 

A burgonya tárolásánál kerülendő a műanyag zacskó használata, mert bezárja a nedvességet, ami a penész kialakulásának kedvez, és idő előtti minőségromláshoz vezethet.

Fontos kiemelni, hogy a paradicsomot (ami technikailag gyümölcs) még érett állapotában is szobahőmérsékleten érdemes tartani, mert a hűtéstől csak elveszti az ízét.

Gyümölcsök, amiket a hűtőszekrényben kéne tárolnod

A hűtős tárolásnál szem előtt kell tartani, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket nem javasolt egymás mellé tenni. Egyes gyümölcsökből (ilyen például az őszibarack, az alma és a körte) ugyanis etilén szabadul fel, ami bizonyos zöldségeknél (a salátafélék és a keresztes virágú zöldségek különösen érzékenyek rá) felgyorsíthatja a romlási folyamatokat.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb zöldséget szorosan becsomagolva, légmentesen zárható műanyag zacskókban vagy tárolódobozokban, míg az egész gyümölcsöket tanácsos (a puhább bogyós daraboktól eltekintve) fedetlenül tárolni.

A zöldségeket a levegőtől elzárva kell tárolni, a gyümölcsöket viszont szabadon lehet hagyni
A zöldségeket a levegőtől elzárva kell tárolni, a gyümölcsöket viszont szabadon lehet hagyniDragonImages / Getty Images Hungary

Ha az almát nem használod fel néhány héten belül, ajánlott azt is hűtve tartanod. Becsomagolni nem kell, de mivel etilént bocsát ki, ne legyen mellette arra érzékeny zöldség. A puha bogyós gyümölcsökre – mint amilyen a szeder, az áfonya, a ribizli, a szőlő, az eper és a málna – jellemző, hogy gyorsan megromlanak, ezért fogyasztásukkal legfeljebb néhány napig várj, és addig is hűtve, mosatlanul tárold őket.

Hűtve tárolandó a cseresznye, a gránátalma és a füge is, de tapasztalatok szerint a citrusfélék is tovább elállnak a hűtőben.

Zöldségek, amiket a hűtőben kéne tárolnod

A legtöbb zöldség hosszabb ideig eltartható hűtve. Idetartozik az articsóka, a spárga, a bab (friss, héj nélküli), a cékla, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a sárgarépa, a karfiol, a zeller, a csili, a kukorica, az uborka, a padlizsán, az édeskömény, a torma, a gomba, a póréhagyma, az okra, a borsó, a paprika, a rebarbara, a salátalevél, a mogyoróhagyma, a spenót, a nyári tök, illetve a legtöbb leveles zöldség és népszerű fűszernövény is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra