A legjobb gyulladáscsökkentő ital, amiből napi 3 deci is csodákra képes

GettyImages-1391625894

Gyulladáscsökkentő képességei mellett ennek a jellegzetes színű és ízű italnak további jótékony hatásokat tulajdonítanak.

Egyes gyümölcslevek tele vannak hozzáadott cukorral, így nemhogy nem egészségesek, de akár ártalmasak is lehetnek, mások viszont sokrétű egészségvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ilyen a meggylé is, amely köztudottan gyulladáscsökkentő hatású, és elősegíti az izmok edzés utáni regenerációját.

Mennyire veszélyesek a gyulladások?

Ha gyulladások vannak a szervezetedben, az komoly egészségügyi problémák forrása lehet. A Harvard Medical School szerint a krónikus gyulladás olyan betegségek kialakulásával függhet össze, mint a rák, az ízületi gyulladás, a Crohn-kór vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Jessica Isaacs dietetikus ezért is tartotta fontosnak kiemelni, hogy a meggylé fogyasztása milyen előnyökkel jár.

Ne hagyd, hogy elriasszon fanyar íze: a meggy nagyon egészséges
Ne hagyd, hogy elriasszon fanyar íze: a meggy nagyon egészségesEkaterina savyolova / Getty Images Hungary

Miből fakad a meggylé gyulladáscsökkentő hatása?

„A meggylé antioxidánsokat és polifenolvegyületeket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy felgyorsítják az erőnléti edzések utáni regenerációt, illetve enyhítik az izomgyulladást és -fájdalmat” – magyarázta a szakember.

Ezt erősítette meg két egymástól független tanulmány is. Az egyik kutatási anyag, amelyet a Journal of the International Society of Sports Medicine című folyóiratban publikáltak, azt állapította meg, hogy a meggylé csökkenti a gyulladásokért is felelős oxidatív stresszt, illetve képes mérsékelni az edzés miatt fellépő izom- és szívkárosodást. A másik, a European Journal of Sports Science című folyóiratból származó tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy a meggylé fogyasztása által visszafordítható az izomkárosodás.

A meggylevet az egyik legjobb gyulladáscsökkentő italként tartják számon
A meggylevet az egyik legjobb gyulladáscsökkentő italként tartják számonmescioglu / Getty Images Hungary

De ez azt jelenti, hogy a meggylé csak az edzés kapcsán jelentkező gyulladásos esetekben segíthet? Szerencsére nem! Gazdag tápanyagtartalmának és értékes antioxidánsainak köszönhetően a meggylé az ízületi gyulladások és fájdalmak ellen is hatásos, sőt hozzájárul az agy egészségéhez, valamint javítja az alvásminőségét és az immunrendszer működését is.

A meggylé fogyasztása az egyik legjobb módja annak, hogy antioxidánsokat vigyünk az étrendünkbe, ezáltal elkerülve a sejtkárosodást és csökkentve a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát” – tette hozzá a dietetikus.

Mennyit érdemes fogyasztani belőle?

Ahhoz, hogy a meggylé jótékony hatásai érvényesüljenek, naponta 2,5-3,5 decit kell meginnod belőle (ha az izomregeneráció a cél, akkor az edzés után egy órával). Helyettesítheted ugyanakkor friss vagy fagyasztott meggyel is – ez esetben legalább 2 csészényi mennyiséget érdemes megenned napi két adagra lebontva.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra