Kolumbusz tévedésből fedezte fel ezt a remek gyulladáscsökkentőt, ami a rák ellen is véd

GettyImages-748495727

Különleges íze miatt a szegfűborsot már a maják is fűszerként használták, de gyulladáscsökkentő hatásáért a népi gyógyászatban is fontos szerephez jutott.

A szegfűborsot Kolumbusz Kristóf hozta magával az Újvilágból Európába, ahol a spanyolok a „pimienta de Jamaica”, vagyis a jamaicai bors nevet adták neki. Az elnevezés az ízével függ össze, ami a szegfűszeg és a bors elegyére emlékeztet (de a szerencsedióra és a fahéjra hajazó jegyek is felfedezhetők benne). Ez téveszthette meg a borsot kereső Kolumbuszt is, aki 1492-ben a szüretelő bennszülött indiánoknál látta meg a fekete bogyókat, így azt hitte, megtalálta azt, és haláláig nem is jött rá tévedésére. A szegfűbors a 17. században vált igazán népszerűvé, amikor a britek gyarmatosították Jamaicát, és elkezdték Európába importálni a fűszert. Azóta kiderült, hogy nemcsak az íze különleges, hanem olyan értékes vegyületeket tartalmaz, amelyek védelmet nyújthatnak a krónikus betegséggel szemben.

Honnan ered a fűszer gyulladáscsökkentő hatása?

A szegfűborsot már régóta használják a népi gyógyászatban, ami arra sarkallta a kutatókat, hogy a benne található vegyületeket széles körű vizsgálatok keretében tanulmányozzák. Így már azt is tudjuk, hogy gyógyhatását a következő anyagok adhatják.

Eugenol: A fenilpropénből származó eugenol potenciálisan antibakteriális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal bír.

Kvercetin: A kvercetin egyfajta flavonoid, amely erőteljes antioxidánsként működve veszi fel a harcot a szabad gyökökkel, így közreműködhet a daganatos megbetegedések megelőzésében, illetve vírusölő és gyulladáscsökkentő szerepe is lehet.

A fűszerként alkalmazott szegfűbors több gyulladáscsökkentő vegyületet is tartalmaz
A fűszerként alkalmazott szegfűbors több gyulladáscsökkentő vegyületet is tartalmazMichelle Arnold / EyeEm / Getty Images Hungary

Galluszsav: Ez szintén egy erős antioxidáns, amely védelmet nyújthat a rák és a vírusok ellen, de az agy egészségére gyakorolt hatásai miatt is tanulmányozták – különösen az Alzheimer- és a Parkinson-kór tekintetében.

Ericifolin: Az ericifolin egy fenolos vegyület, amely a kutatások alapján antibakteriális és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet.

Milyen további egészségügyi előnyei lehetnek?

A szegfűborsnak számos jótékony hatást tulajdonítanak. Az alábbiakat kutatások is alátámasztják.

A menopauza kezelése

A menopauza jellemzően a 45 és 52 év közötti nőket érinti, akiknél az ösztrogén- és a progeszteronszint csökkenése olyan tünetekhez vezethet, mint a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvászavarok, a hangulati zavarok és a hirtelen súlygyarapodás.

Bár a menopauza tüneteire elsősorban hormonterápiát alkalmaznak, egyre népszerűbbek a kiegészítő gyógynövényes kezelések is. Itt jön képbe a szegfűbors, melynek kivonata az ösztrogén receporokhoz kötődve elhiteti a szervezettel, hogy az ösztrogénszint emelkedni kezd, ami segíthet a tünetek enyhítésében.

Rákellenes hatás

Mint a fentiekből is kiderül, a szegfűborsban lévő növényi vegyületek többsége rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A kísérletek azt mutatják, hogy az eugenol, a kvercetin, a galluszsav és az ericifolin megakadályozhatja a daganatok terjedését, csökkentheti a tumor növekedését és elősegítheti az apoptózist (vagyis a rákos sejtek programozott halálát).

A szegfűbors rákellenes képességeit a mell-, a prosztata-, a gyomor-, a patkóbél- és a vastagbélrák vonatkozásában külön-külön is tanulmányozták, ami rámutatott, hogy hatása a rák típusától függően változhat. A mellrákos sejtvonalakon végzett vizsgálatok például azt sugallják, hogy a szegfűborskivonat alkalmazása autofágiához vezet.

Az autofágia a szervezet módja arra, hogy a felesleges vagy sérült sejteket – köztük a rákos sejteket – lebontsa, megtisztítsa.

A vizsgálatok során a prosztatarák sejtjei is hajlamosak voltak kiürülni az apoptózis révén, míg a gyomorrák esetében a szegfűborskivonat gátolta a Helicobacter pylori néven ismert, rákkeltőnek tartott baktérium elszaporodását.

A fenti eredmények megerősítéséhez azonban további humán vizsgálatokra van szükség – jegyzik meg a kutatók.

A Jamaicából származó fűszernövényt Kolumbusz Kristóf fedezte fel
A Jamaicából származó fűszernövényt Kolumbusz Kristóf fedezte felSudhakar Bisen / Getty Images Hungary

Antimikrobiális és gombaellenes hatások

A szegfűborsban előforduló eugenol és ericifolin igen erős antimikrobiális és gombaellenes képességekkel bír. Legalábbis erre utal, hogy a kísérletek során hatásosnak bizonyult a Candida albicans gomba ellen, amely rezisztens bizonyos gombaellenes szerekkel szemben.

A szegfűborsból nyert illóolaj hasonlóképpen működik az E.coli, a Listeria monocytogenes, az S. aureus és a szalmonella baktériumoknál is. Ez eugenoltartalmának tulajdonítható, amely károsítja a bakteriális membránokat.

Egyéb lehetséges előnyök

A szegfűborsot a népi gyógyászatban számos egészségügyi probléma kezelésére is használják.

  • Fájdalomcsillapítás: A szegfűbors segíthet leküzdeni a fejfájást, az izomgörcsöket és a fogfájást. Kutatások szerint ez is az eugenolnak köszönhető, amely a fogászatban általánosan elfogadott fájdalomcsillapító szernek számít. Ezenkívül a szegfűborsból kivont illóolaj a keringés serkentésével is enyhítheti az izomfájdalmat.
  • Gyulladáscsökkentés: A szegfűbors a gyulladásos markereket gátolva csökkentheti a gyulladást.
  • Súlykontroll: A kutatások azt mutatják, hogy a szegfűborskivonat aktiválhat bizonyos hormonokat, amelyek csökkentik az éhséget és növelik a teltségérzetet.
  • Puffadás kezelése: Az eugenol hozzájárulhat az emésztési zavarok enyhítéséhez is, ami azzal függ össze, hogy stimulálja az emésztőenzimeket, illetve gátolja a H. pylori baktérium tevékenységét, amely szerepet játszhat a gyomorfekély kialakulásában.
  • Vércukorszint csökkentése: Az eugenol megvédheti az inzulintermelésért felelős sejteket, és javíthatja azok működését, ezáltal segítve a vércukorszint kezelését a 2-es típusú cukorbetegség korai szakaszában.

Lehet valamilyen mellékhatása?

Kis mennyiségben, fűszerként adagolva a szegfűbors biztonságosan fogyasztható. Mindazonáltal korábbi kutatások azt sugallják, hogy a kézdermatitiszben szenvedőknél allergiás reakciót válthat ki.

Bár anekdotikus bizonyítékok arra utalnak, hogy a szegfűbors nagyobb mennyiségben gyomor-bél rendszeri problémákat, köztük hányingert vagy hányást okozhat, ezeket az állításokat semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. Ugyanez érvényes arra a felvetésre is, miszerint a szegfűbors negatívan befolyásolhatja a véralvadásgátló gyógyszerek hatását.

Mivel a szegfűbors egészségügyi előnyeiről nem végeztek humán tanulmányokat, megfelelő adagolása sincs meghatározva.

Ha kedvet kaptál a szegfűbors kipróbálásához, egész szemekben és őrölt formában is beszerezheted. Mindkettőre igaz, hogy hűvös, száraz helyen, például a konyhában vagy a kamrában kell tárolni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra