Hányszor pisilsz egy nap? Ennyiszer lenne egészséges a tudomány szerint

GettyImages-1318964026

A gyakori pisilés aggodalomra adhat okot, hiszen akár urológiai problémákat vagy fertőzéseket is jelezhet.

A pisilés gyakorisága több tényezőtől is függ, de azért létezik egy „arany középút”, ami segíthet pontosabb képet kapni arról, hogy minden rendben van-e odalent. Ez a nők és a férfiak esetében is egy kicsit más jelent. Vagyis nem teljesen alaptalan a sztereotípia, miszerint a nők sűrűbben járnak pisilni.

Ilyen gyakran kéne pisilned

Gregory Quayle urológus szerint a vizelés gyakorisága az egyéni szokások mellett a húgyhólyag méretétől is függ. A férfiak befogadóképessége a gyakorlatban 7-800 milliliter között mozog, míg a nőknél jellemzően alacsonyabb, 5-600 milliliteres értékről beszélhetünk. Ebből az következik, hogy a nők hólyagja hamarabb megtelik, így minden okuk megvan rá, hogy gyakrabban járjanak pisilni.

A hólyagod mérete nagyban meghatározza, hogy milyen gyakran kell pisilned
A hólyagod mérete nagyban meghatározza, hogy milyen gyakran kell pisilnedglobalmoments / Getty Images Hungary

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a vizelési inger már akkor jelentkezhet, amikor a hólyag félig telítődik, amihez már 250-350 milliliter folyadék is elegendő lehet. Ezután az inger egyre csak fokozódik – ez a kiváltó oka a „pisitánc” néven ismert jelenségnek is.

Ha naponta 4-12 alkalommal kell pisilned, és nem tapasztalsz fájdalmat, égető érzést, furcsa szagot, illetve nincs elszíneződve a vizeleted, akkor valószínűleg nincs semmi bajod, és egészséges a hólyagod” – mondta el megnyugtatásul az urológus.

A vizelettermelődés mértékét természetesen az elfogyasztott folyadékmennyiség is befolyásolja. „Naponta 4-10 pisilés még normálisnak tekinthető, attól függően, hogy mennyi folyadékot iszol. Akinél ez eléri a napi 8 nyolc poharat, annál nyilván inkább az utóbbi értékhez fog közelíteni. Egy sportoló pedig, aki adott esetben 20 pohár vizet is megiszik, akár 12-szer is vizelhet naponta” – pontosított a szakember.

A sportolóknál a napi 12 alkalom sem ritka
A sportolóknál a napi 12 alkalom sem ritkaToa55 / Getty Images Hungary

A vizeleted színe is számít

A vizeleted színének nagyobb a jelentősége, mint gondolnád. Ha például tiszta és színtelen, az arra utalhat, hogy túl sok vizet iszol, ha pedig borostyánsárga vagy mézszínű, akkor arra, hogy túl keveset.

A „kívánt” árnyalat a szalmasárga.

Amennyiben a vizeleted színe rendellenesnek tűnik, vagyis narancssárga, vöröses vagy zöldes elszíneződéseket mutat, az már valamilyen komolyabb egészségügyi probléma jele lehet, ezért alaposabb kivizsgálása érdekében érdemes mielőbb orvoshoz fordulnod.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra