Mit mond el rólad a vizeleted színe?

Tudtad, hogy az átlátszótól akár a pirosig változhat, sőt akár zöldes vagy kékes árnyalatú is lehet a vizelet színe? A változások mögött pedig az egészen ártalmatlan okoktól a komoly egészségügyi problémákig sok minden állhat.

A legtöbben nem aggódjuk túl a pisikérdést, és nem is feltétlen rutin, hogy benézzünk a vécébe, mielőtt lehúzzuk. Pedig éppúgy, ahogyan a széklet, a vizelet is rengeteg információval szolgálhat egészségi állapotunkról. A színben és szagban beálló változások legtöbbször átmeneti jelegűek. Ha így van, nem kell aggódni, ha azonban hosszabb távra lesz szokatlan külleme és illata a vizeletednek, érdemes orvossal konzultálnod, hogy kizárhassa a komolyabb gondokat.

Az Every Day Health írása nyomán merültünk el, khm, a kérdésben.

Milyennek kellene lennie?

Alapesetben (ennek tekintjük most az egészséges és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztó ember kisdolgát) a vizelet halványsárga színű, és nem erős, semmiképpen nem szúrós szagú. Enyhe „illatát” illó szerves anyagok okozzák. A folyadék nagy része víz, aminek sárgás árnyalatát az urokróm nevű pigment adja. Az összegyűjtött vizelet színe hosszabb állás során sötétebbre válhat, a tetején üledék képződhet, illetve a szaga is erősebb lehet a benne lévő anyagok bomlása miatt.

Mi van, ha erősebb a szaga?

Nemcsak a bomlás, de egyes ételek is felelősek lehetnek a vizelet erősebb szagáért. A legismertebb ilyen a spárga, mely összetéveszthetetlen (kénes) szagot kölcsönöz a vizeletnek.

Szerintem főzéskor is furcsa a szaga
Szerintem főzéskor is furcsa a szagaShutterstock

A különböző orvosságok és vitaminok is okozhatnak (elsősorban borításuk anyaga miatt) változást a vizelet illatában. Ha B6-vitamint tartalmazó készítményt szedsz, fokozottabban érezheted ezt a hatást.

Ha hosszabb ideig tart az erős szag, és nem tudod összefüggésbe hozni a fentiekkel, érdemes lehet orvoshoz fordulnod, mert komoly elváltozások is lehetnek a háttérben.

 Az erősen ammóniás vagy édeskés szag valamilyen fertőzésre utalhat, míg gombás megbetegedés okán inkább élesztőszerű szagot érezhetsz. Ha nagyon sokat kell pisilned, és ehhez erősen édeskés szag is társul, a 2-es típusú cukorbetegséget kellene gyorsan kizárni az orvosoddal.

Húgyhólyag-gyulladás vagy sipoly szintén erős szagú vizeletet okoz. Kiszáradáskor a sötétebb szín mellett az ammóniás szag is figyelmeztető lehet, míg orrfacsaróan bűzössé egyes szexuális úton terjedő betegségek, például a chlamydia teszik a pisit.

A jávorfaszirup-betegség gyerekeket érint elsősorban, míg a ketonuria például a ketogén diétát követők esetében is előfordulhat, furcsa szagot okozva.

Az egyébként nagyon ritka Trimethylaminuria esetében a szervezet nem tudja lebontani a trimetil-amin nevű anyagot, ettől pedig záptojásszagú (egyes orrok szerint halszagú) lesz a vizelet.

Az erős szag, főleg, ha hosszabb ideig fennáll, mindig keltsen gyanút, és például terhesség esetén (amikor egyébként is fogékonyabb az ember a húgyúti fertőzésekre) még fontosabb, hogy hamar eljusson az orvoshoz, akinek kell. 

És a színe?

Az, hogy a bevitt folyadék mennyisége nagyban befolyásol, nem újdonság. Több víz – hígabb oldat, így minél többet iszol, annál világosabb színű lesz a vizeleted, illetve minél kevesebbet, annál sötétebb és erősebb szagú.

  • Átlátszó vizelet

Ha ilyen a pisid, valószínűleg minden oké, de érdemes utánagondolni, nem fogyasztottál-e a kelleténél több folyadékot. Igen, a hidratálás nagyon fontos, de ha túl sok folyadékot viszel be, az elektrolit-háztartásod is felborulhat, szóval jóból is megárt a sok.

  • Halványsárga vizelet

Engedd meg, hogy gratuláljunk. Tökéletes, legalábbis, ami a színét illeti. Vélhetően pont eleget iszol, és első blikkre egészségügyi problémáról sem árulkodik a végtermék. Örömödben jól fog esni ez a dal. 

  • Sötétsárga vizelet

Nincs nagy baj, de a cikk elolvasása után kelj fel a gép elől, és igyál egy pohár vizet, hogy könnyebbé tedd a vesék munkáját, és megelőzd a kiszáradást.

  • Borostyán-, méz-, teaszínű vizelet

Ha ilyen volt legutóbb, amikor pisiltél, nem is kell most végigolvasni, a hidratálás fontosabb. Menj, igyál valamit, mert valószínűleg nagyon kiszáradtál!

  • Narancsszínű vizelet

A répa, a répalé és a C-vitamin egyes esetekben narancsos árnyalatúra színezheti a pisit, de ez a szín utalhat májproblémára és kiszáradásra is. Egyes hashajtók, kemoterápiás hatóanyagok is felelhetnek ezért a színért. Ha rendszeresen szedsz bizonyos orvosságokat, érdeklődj utána, okoznak-e elszíneződést, így könnyen kizárhatod a komolyabb problémákat. Ha rendszeresen ilyen külleműt pisilsz, mindenképpen konzultálj orvossal. 

  • Rózsaszín vagy piros pisi

Ha rebarbarát, áfonyát vagy céklát ettél, ne aggódj, teljesen normális, hogy halványan pirosasra/rózsaszínre színezték a pisidet. És éppígy fellélegezhetsz, ha valamelyik gyógyszered mellékhatásai között szerepel az elszínezés – legalább tudod, mi van. Jó tudni, hogy a természetes hashajtó hatásáról ismert szenna is képes így befolyásolni a színt.

Gondolj bele, a kezed is csupa mélypiros lesz tőle
Gondolj bele, a kezed is csupa mélypiros lesz tőleShutterstock

Viszont sajnos komolyabb baj is lehet. Ha pirosas a vizeleted, az is elképzelhető, hogy vér jutott bele, ennek pedig fertőzés, a prosztata megnagyobbodása, tumor, ciszta, vesekő, sőt akár ólom- vagy higanymérgezés is lehet az oka. Konzultálj orvosoddal!

Bár a vér jelenléte a vizeletben semmiképpen nem normális, érdemes tudni, hogy sok futó tapasztal ilyet egy-egy hosszabb táv lefutása után is. Akár futsz, akár nem, ha vért észlelsz, keresd fel az orvosodat!

  • Kék vagy zöld pisi

Bizonyos ételekben olyan színezőanyagok találhatóak, amiket a szervezetünk nem tud lebontani, így ezek „visszaköszönnek” a vizelet színében is, ráadásul egyes gyógyszerek szedése (például a Viagra) is járhat ilyen következményekkel.

Megint csak: olvasd el alaposan a betegtájékoztatót, hogy megnyugodhass: „csak” mellékhatásról van szó. Babák esetében ijesztő lehet az úgynevezett kékpelenka-szindróma (indicanuria) tünete, a kékes színű vizelet. Ez a triptofánanyagcsere-zavar sokszor más komoly tünetekkel is jár, és a kórkép mindenképpen gondos orvosi ellátást igényel.

A zöld vizelet (ha épp nem egy hígabb „kiadású” kékről van szó, a pseudomona nevű baktériummal való fertőzöttségre utalhat.

  • Sötétbarna vizelet

A rebarbara, az aloé vagy a lóbab lehet a ludas (na persze, csak ha ettél ilyesmit), ha barnás színűt pisiltél, de máj- és vesebetegségek, húgyúti fertőzések is okozhatják tüneteidet. Tudtad, hogy a megterhelő sporttevékenység hematuriát okozhat, ami szintén felelőssé tehető a barnás vizeletért, sőt antibiotikumok és izomlazítók is okozhatják a furcsa színt?

  • Fehér vagy tejszerű vizelet

Fertőzésre utalhat, vagy arra, hogy bizonyos anyagokból, mondjuk, kalciumból vagy valamilyen foszfátból több van a kelleténél a szervezetedben.

Mi legyen?

Ha egy-egy alkalommal sötétebbet vagy világosabbat pisilsz, ellenőrizd a folyadékfogyasztásod. Ha azonban hosszabb távon fennálló furcsa (erősen megváltozott szag, rendellenes szín), vagy akár egyszer is ijesztő (például véres vizelet) tüneteid vannak, pláne ezeket esetleg még láz vagy deréktáji fájdalom is kíséri, haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Ahhoz, hogy feltérképezzék, mi a baj, a vizeletvizsgálat és tenyésztés mellett vérvételre, citoszkópiára vagy ultrahangos vizsgálatra is számíthatsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra