Az egyik legszebb gyümölcs rákellenes hatásáról is ismert

GettyImages-1399211781

A szuperélelmiszerként számontartott gránátalma nemcsak szép, hanem egészséges is: évezredek óta az emberiség kedvelt gyümölcse, amelynek számos jótékony hatása van egészségünkre.

A gránátalma időtlen idők óta az emberiség egyik kedvelt és fontos gyümölcse. Említik már a Bibliában is mint az Ígéret földjének a gyümölcse, de előfordul az Énekek énekében is:Elvinnélek, bevinnélek anyámnak házába, te oktatgatnál engem, én meg borral itatnálak, fűszeressel, gránátalmaborral”. Az ókori kultúrában a termékenység gyümölcsének tartották: a görög mitológiában Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője a gránátalmára is átruházta szépségét, és saját kezűleg ültette el Cipruson az első gránátalmabokrot.

Fehér és sárgászöld fajtája is létezik

A gránátalma – amelynek neve a latin granum, azaz „mag” szóból ered – Közép-Ázsiából terjedt el: őshazája a mai Irán, Örményország, Grúzia és Azerbajdzsán környéke, innen jutott el a Közel-Keletre és Dél-Európába. Napjainkban már Dél-Amerikában, a Karib-térségben és a Távol-Keleten is megterem, sőt Magyarországon is lehet vele kísérletezni, bár nálunk inkább a virága miatt nemesített díszváltozatok fordulnak elő.

A gránátalma gazdag antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagokban
A gránátalma gazdag antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagokbanIsaac Murray / Getty Images Hungary

A kisebb fa (vagy nagyobb cserje) nyár elején virágzik, ezután apró gyümölcsök jelennek meg rajta. A gránátalma gyümölcse nem csak piros lehet (bár ez a legjellegzetesebb és a legelterjedtebb): ismertek fehér, sárgászöld és sötétlila színű gránátalmafajok is. Nem csupán étkezési célra használható: héja és leve erősen fog, ezért évszázadok óta keleten a szőnyegeket is színezik vele, megfőzése során pedig akár tinta is előállítható. Emellett a héjával Indiában fonalakat is színeznek.

A gránátalma mint superfood

A gránátalmát gyakran szuperélelmiszerként emlegetik, mivel nagy mennyiségben tartalmaz olyan növényi vegyületeket, amelyek hozzájárulnak a szervezet egészségének fenntartásához.

Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól és a gyulladástól, amit kísérletek is igazolnak:

egy 2018-as és egy 2023-as tanulmány kimutatta, hogy azoknak a szervezetében, akik naponta kétpohárnyi gránátalmalevet fogyasztottak, csökkentek a gyulladásos markerek. Ez nem csak betegség esetén lehet hasznos: sportolók esetében is vizsgálták a gránátalmalé-fogyasztás hatásait, és azt találták, hogy a gyümölcs leve segíti intenzív fizikai aktivitás után az izmok regenerálódását, ezáltal növelheti a sportolók teljesítményét, és javítja edzés közben a szív- és érrendszer működését.

Védi a szív egészségét

Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületek magas koncentrációjának, valamint káliumtartalmának köszönhetően a gránátalma fogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást és a magas vérzsírszintet. Egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy napi 200 ml gránátalmalé fogyasztása hat héten keresztül mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás jelentős csökkenését eredményezte a kontrollcsoporthoz képest.

Javíthatja a kognitív funkciókat

A gránátalma magas antioxidáns-tartalma segíthet megelőzni a szabad gyökök által okozott idegsejt-károsodást. Egy 2020-as tanulmány, amelyben 261 középkorú és idősebb, 50 és 75 év közötti felnőtt vett részt, azt sugallja, hogy a gránátalmalé fogyasztása javíthatja a memóriát: azok, akik egy éven keresztül napi 2 dl gránátalmalevet fogyasztottak, a placebocsoporthoz viszonyítva jobb vizuális memóriával rendelkeztek.

Rákellenes hatással rendelkezik

Egyes tanulmányok szerint a rendszeres gránátalma-fogyasztás a májrák korai szakaszában lassítja a daganat növekedését és terjedését, valamint prosztatarák esetén is előnyös lehet a gránátalma-kivonat fogyasztása.

Egyéb előnyök

Vegyületei segítenek leküzdeni a potenciálisan káros baktériumokat – különösen a szájban lévőket, ezért fogyasztása szájhigiéniai szempontból is előnyös. Kutatások szerint a vesekő képződését is megakadályozza, továbbá támogatja a bélmikrobiom egészségét, növelve a hasznos bélbaktériumok szintjét, ráadásul rostokban gazdag, ami szintén jót tesz az emésztésnek. C-vitamin- és folsavtartalma pedig az immunrendszer egészségét támogatja.

Salátába keverve is fogyaszthatjuk a gránátalmát
Salátába keverve is fogyaszthatjuk a gránátalmátYonca60 / Getty Images Hungary

Akik cukorbetegségben szenvednek, vegyék figyelembe a gyümölcs viszonylag magas szénhidráttartalmát, mielőtt gyakrabban kezdenék fogyasztani. Mindenki másnak érdemes beillesztenie az étrendjébe ezt az ősi és gyönyörű gyümölcsöt: akár salátákhoz, akár szendvicskrémekhez, akár turmixokhoz adva, de gyümölcssalátában vagy édesítőszerként is megállja a helyét étrendünkben.

Ha egy másik egészséges finomságról is olvasnál, az alábbi cikkünket ajánljuk:

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek