Egy 2017-es adat szerint a magyarok évente mindössze egy-másfél kiló gombát esznek, miközben igazi gombatermelő nagyhatalomnak számítunk. Aki már evett valódi, erdőben szedett – és természetesen szakértő által ellenőrzött – gombát, az megtapasztalhatta azt az ízrobbanást a szájában, ami semmihez sem hasonlítható. Ráadásul igen sokféle módon készíthető – rántva, levesnek vagy akár pörköltnek is, de ami talán még fontosabb: a gomba egészséges is.
1. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulását
1966 és 2020 között tizenhét különböző kutatás bizonyította, hogy ha naponta hozzávetőleg 18 grammnyi – azaz nagyjából 3 fej – gombát megeszel, az akár 45 százalékkal csökkentheti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A gomba nagyon gazdag egy antioxidáns aminosavban, az ergotioneinben, amely megelőzi vagy lelassítja a sejtek károsodását.
2. Nem kell tartanod a magas vérnyomástól
A nátrium és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben járnak. A túlzott mennyiségű nátrium visszatartja a szervezetben a vizet, és ez növelheti a vérnyomást. A gombák nátriumtartalma alacsony, de mivel önmagában sós ízűek, ezért nem kell nagyon megsózni, így nem emeljük meg a bevitt nátriumot. A szakemberek azt javasolják, hogy a receptekben például a darált hús felét cseréld gombára, és már negyedével csökkented a szervezetedbe bevitt nátriumot.
3. A gomba egészséges alternatíva a hússal szemben
Gombával remekül kiválthatod a vörös húsokat, így amellett, hogy kevesebb kalóriát és zsírt viszel be, a koleszterinszintedet is csökkentheted. A shiitake gomba az, ami erre a leginkább alkalmas, de más gomba is támogatja az egészségedet, ugyanis olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a koleszterintermelést, blokkolják a koleszterin felszívódását, és csökkentik a mennyiségét a vérben.
4. Támogatja az agy egészségét
Egy szingapúri kutatás megállapította, hogy ha heti 18 gramm gombát fogyasztunk, az felére csökkenti az MCI, azaz az enyhe kognitív zavar kialakulásának esélyét, amely memória- és nyelvi problémákat okoz, és az Alzheimer-kór előfutárának tartják. De azok esetében is javulás volt tapasztalható, akik csak heti 9 gramm gombát fogyasztottak.
5. Természetes D-vitamin-forrás
A D-vitamin elengedhetetlenül fontos többek között az egészséges vércukorszint fenntartásához, egyes daganatos betegségek megelőzéséhez, de segít a koncentrálásban is. Az óvatos napozás mellett a gomba is remek megoldás lehet, ha szeretnéd feltölteni a D-vitamin-raktáraidat. Szeletelj fel három darabot, és tedd ki a napfényre, a legegészségesebb pedig, ha a napfényen, a szabadban szárított gombát fogyasztasz rendszeresen.
6. Az egészséges emésztésért
Egyes gombafajok természetes prebiotikumként működnek, és segítenek a bélflórát egészségesen tartani. A gombában található poliszacharidokat Ázsiában súlyos betegségek kezelésére is használják. Mivel ezek nem bomlanak le a gyomorsavban, eljutnak a vastagbélbe, és támogatják a jó baktériumok növekedését.
7. Igazi vitamin- és ásványianyag-bomba!
A gomba olyan anyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszer egészséges működését. A benne található szelén segít előállítani a sejtkárosodást megelőző antioxidánst, míg a B6-vitamin a vörösvérsejt-képződésében kulcsfontosságú.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés