Egy 2017-es adat szerint a magyarok évente mindössze egy-másfél kiló gombát esznek, miközben igazi gombatermelő nagyhatalomnak számítunk. Aki már evett valódi, erdőben szedett – és természetesen szakértő által ellenőrzött – gombát, az megtapasztalhatta azt az ízrobbanást a szájában, ami semmihez sem hasonlítható. Ráadásul igen sokféle módon készíthető – rántva, levesnek vagy akár pörköltnek is, de ami talán még fontosabb: a gomba egészséges is.
1. Csökkenti a daganatos betegségek kialakulását
1966 és 2020 között tizenhét különböző kutatás bizonyította, hogy ha naponta hozzávetőleg 18 grammnyi – azaz nagyjából 3 fej – gombát megeszel, az akár 45 százalékkal csökkentheti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A gomba nagyon gazdag egy antioxidáns aminosavban, az ergotioneinben, amely megelőzi vagy lelassítja a sejtek károsodását.

2. Nem kell tartanod a magas vérnyomástól
A nátrium és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben járnak. A túlzott mennyiségű nátrium visszatartja a szervezetben a vizet, és ez növelheti a vérnyomást. A gombák nátriumtartalma alacsony, de mivel önmagában sós ízűek, ezért nem kell nagyon megsózni, így nem emeljük meg a bevitt nátriumot. A szakemberek azt javasolják, hogy a receptekben például a darált hús felét cseréld gombára, és már negyedével csökkented a szervezetedbe bevitt nátriumot.
3. A gomba egészséges alternatíva a hússal szemben
Gombával remekül kiválthatod a vörös húsokat, így amellett, hogy kevesebb kalóriát és zsírt viszel be, a koleszterinszintedet is csökkentheted. A shiitake gomba az, ami erre a leginkább alkalmas, de más gomba is támogatja az egészségedet, ugyanis olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a koleszterintermelést, blokkolják a koleszterin felszívódását, és csökkentik a mennyiségét a vérben.
4. Támogatja az agy egészségét
Egy szingapúri kutatás megállapította, hogy ha heti 18 gramm gombát fogyasztunk, az felére csökkenti az MCI, azaz az enyhe kognitív zavar kialakulásának esélyét, amely memória- és nyelvi problémákat okoz, és az Alzheimer-kór előfutárának tartják. De azok esetében is javulás volt tapasztalható, akik csak heti 9 gramm gombát fogyasztottak.

5. Természetes D-vitamin-forrás
A D-vitamin elengedhetetlenül fontos többek között az egészséges vércukorszint fenntartásához, egyes daganatos betegségek megelőzéséhez, de segít a koncentrálásban is. Az óvatos napozás mellett a gomba is remek megoldás lehet, ha szeretnéd feltölteni a D-vitamin-raktáraidat. Szeletelj fel három darabot, és tedd ki a napfényre, a legegészségesebb pedig, ha a napfényen, a szabadban szárított gombát fogyasztasz rendszeresen.

6. Az egészséges emésztésért
Egyes gombafajok természetes prebiotikumként működnek, és segítenek a bélflórát egészségesen tartani. A gombában található poliszacharidokat Ázsiában súlyos betegségek kezelésére is használják. Mivel ezek nem bomlanak le a gyomorsavban, eljutnak a vastagbélbe, és támogatják a jó baktériumok növekedését.
7. Igazi vitamin- és ásványianyag-bomba!
A gomba olyan anyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszer egészséges működését. A benne található szelén segít előállítani a sejtkárosodást megelőző antioxidánst, míg a B6-vitamin a vörösvérsejt-képződésében kulcsfontosságú.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés