Ez történik a testedben, ha gluténérzékenyként glutént eszel

GettyImages-691900511
Hrdina-Bárány Zsuzsi

„Egy falattól nem lesz semmi bajod!” – Életében legalább egyszer valószínűleg minden gluténérzékeny hallja ezt a mondatot, ám közülük csak kevesekre igaz ez. Érzékenység és érzékenység között is van ugyanis különbség: míg egy részüknek valóban nem gond egy kis glutén, az autoimmun eredetű lisztérzékenyeknél már egy morzsányi is károkat okozhat. Belgyógyászt kérdeztünk az ételallergiáról.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben a 15 éves és annál idősebb magyarok 1,8 százaléka követett gluténmentes diétát, közülük arányaiban a legtöbben a 30–44 évesek mondanak le a fogyasztásáról. Noha az a jelentésből nem derült ki, hogy közülük hányan hagyták el önszántukból a glutént, és hányan vannak azok, akik a lakosság 0,6–1 százalékát érintő, autoimmun eredetű lisztérzékenységgel, vagyis cöliákiával élnek, egy biztos: utóbbiaknak már egy falat búza-, rozs-, árpa- vagy zabtartalmú étel is káros folyamatokat indíthat be.

Nem csak egy kis hasfájás

„Egy egészségesen működő szervezetben a kalászos gabonák fehérjéje, a glutén nem okoz gondot, egyszerűen csak lebomlik és felszívódik. Egy gluténérzékenynél azonban éppen ez a fehérje vált ki kóros immunválaszt” – mondja dr. Hauser Diána belgyógyász.

Szervezetükben egy gyulladásos folyamat indul el, amely hatására károsodnak a vékonybél bolyhai és nyálkahártyája, így akadályozva a tápanyagok megfelelő felszívódását.

Mindez hiányállapotok kialakulásához vezethet, ami a gyerekek esetében egyáltalán nem mondható veszélytelennek, hiszen emiatt még akár a fejlődésük is megtorpanhat. Ha a gyermekünk tehát hasfájásra panaszkodik, mindenképpen járjunk utána! 

A gluténérzékenyeknél a kalászos gabonákban található fehérje okoz gondot
A gluténérzékenyeknél a kalászos gabonákban található fehérje okoz gondotKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Árulkodó jelek

A belgyógyász szerint a cöliákia jelei nagyon változatosak lehetnek. 

„A gyakori haspuffadás, a hasi diszkomfortérzet és a hasmenés mind-mind árulkodó jelei a cöliákiának, de a betegségre a súlygyarapodás elmaradása is felhívhatja a figyelmet. Emellett érdemes azonban odafigyelni a különféle bőrtünetekre is, például egy nem múló vagy az időről időre fellángoló ekcéma is gyanúra adhat okot.”

A cöliákia azonban nem minden esetben ilyen egyértelmű: a lisztérzékenységet gyakran nem is a fenti tünetek, hanem mondjuk az indokolatlan vérszegénység vagy épp a csontok csökkent mésztartalma jelzi. Vagy a folyton visszatérő fertőzések, hiszen a bevitt glutén az immunrendszer megfelelő működését biztosító antitestekre is hat.

A gluténérzékenységre gyakran a hasfájás hívja fel a figyelmet
A gluténérzékenységre gyakran a hasfájás hívja fel a figyelmetmartin-dm / Getty Images Hungary

Komoly következmények

A lisztérzékenységet azért is fontos komolyan venni, mert a kezeletlen betegség nemcsak emésztőrendszeri gondokat és kellemetlenségeket okozhat, hanem nőgyógyászati problémákat is. Orvosi tény, hogy mind a menstruációs zavarok, mind pedig a teherbe esési nehézség és a vetélés hátterében is állhat gluténérzékenység.

A diéta az egyetlen gyógymód

Miután az autoimmun eredetű gluténérzékenység nem gyógyítható és nem is nőhető ki, nincs más gyógymód rá, csakis az élethosszig tartó, szigorú, gluténmentes diéta. A betegség ugyanis remekül kezelhető az immunfolyamatot kiváltó tényező, ez esetben a glutén kiiktatásával.

A nagy körültekintést igénylő diétában azonban sok mindenre oda kell figyelni: többek között kerülni kell a gluténnal szennyezett eszközöket is, tehát nem jó az a vágódeszka, amin előtte búzás kenyeret vágtak, ahogyan az a fakanál sem, amivel a nagyi tegnap a rántást keverte. Amúgy sem árt, ha tudjuk, milyen az élet ételérzékenyen.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra