Sejthalált okozhat, ha így szépítteted magad: ezt teheted megelőzésképp

GettyImages-1163448595

A kutatások kimutatták, hogy a géllakk rögzítéséhez használt UV-lámpák fénye sejthalál mellett akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

A kutatás emberekből és egerekből vett sejtekkel végezték: azt találták, hogy ha a szalonokban használt UV-lámpák fényének teszik ki azokat, elhalnak. 

Naija Shaikh bőrgyógyász kiemelte, hogy bármilyen típusú UV-sugárzás képes arra, hogy hasson a sejtekre, mutációra, DNS-ük megváltoztatására késztesse azokat, ezért logikus lépés védekezni a lámpák hatása ellen is.

Azt tanácsolja, hogy ha nem akarsz lemondani a géllakkról, akkor a manikűröshöz érkezz a következőkkel:

  • vigyél egy, ujjbegyeinél levágott végű kesztyűt,
  • kezedet pedig 50-es faktorú naptejjel kend be, mely UVA és UVB elleni védelmet is nyújt.
Nem a géllakk maga, hanem az UV-fény a gond
Nem a géllakk maga, hanem az UV-fény a gondmikroman6 / Getty Images Hungary

Ezek főként azok számára fontosak, akik rendszeresen készíttetnek géllakkot, mivel a fény hatása összeadódva lesz igazán jelentős. 

A kutatásban vizsgált sejtek 20 perces UV-fénynek való kitettség után 20-30 százalékos sejthalált mutattak, de ha többször tették ki azokat a fény hatásának, ez az arány már 65-70 százalékra nőtt. 

Az eredményeket támogatja, hogy a kutatók szerint a bőrrákos betegek sejtjeinek elváltozásai nagyon hasonlítanak azokhoz, amelyeket ők megfigyeltek, illetve egyes orvosi szaklapok említik, hogy a gyakorta manikűröztető nők esetében is megugrik egyes ritka rákbetegségek megjelenése. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra