Sejthalált okozhat, ha így szépítteted magad: ezt teheted megelőzésképp

GettyImages-1163448595
Olvasási idő kb. 2 perc

A kutatások kimutatták, hogy a géllakk rögzítéséhez használt UV-lámpák fénye sejthalál mellett akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

A kutatás emberekből és egerekből vett sejtekkel végezték: azt találták, hogy ha a szalonokban használt UV-lámpák fényének teszik ki azokat, elhalnak. 

Naija Shaikh bőrgyógyász kiemelte, hogy bármilyen típusú UV-sugárzás képes arra, hogy hasson a sejtekre, mutációra, DNS-ük megváltoztatására késztesse azokat, ezért logikus lépés védekezni a lámpák hatása ellen is.

Azt tanácsolja, hogy ha nem akarsz lemondani a géllakkról, akkor a manikűröshöz érkezz a következőkkel:

  • vigyél egy, ujjbegyeinél levágott végű kesztyűt,
  • kezedet pedig 50-es faktorú naptejjel kend be, mely UVA és UVB elleni védelmet is nyújt.
Nem a géllakk maga, hanem az UV-fény a gond
Nem a géllakk maga, hanem az UV-fény a gondmikroman6 / Getty Images Hungary

Ezek főként azok számára fontosak, akik rendszeresen készíttetnek géllakkot, mivel a fény hatása összeadódva lesz igazán jelentős. 

A kutatásban vizsgált sejtek 20 perces UV-fénynek való kitettség után 20-30 százalékos sejthalált mutattak, de ha többször tették ki azokat a fény hatásának, ez az arány már 65-70 százalékra nőtt. 

Az eredményeket támogatja, hogy a kutatók szerint a bőrrákos betegek sejtjeinek elváltozásai nagyon hasonlítanak azokhoz, amelyeket ők megfigyeltek, illetve egyes orvosi szaklapok említik, hogy a gyakorta manikűröztető nők esetében is megugrik egyes ritka rákbetegségek megjelenése. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek