Ezt a gluténmentes lisztet használd, és a koleszterinszinted is csökkenni fog

GettyImages-909799562

A cirok a világ egyik legelterjedtebb kultúrnövénye. Ehető is, tudtad?

A seprű az első, ami eszünkbe jut, ha a cirokra gondolunk, talán el sem tudjuk képzelni, hogy a növény magja az emberek számára is fogyasztható. Lisztté őrölve ez a gabonaféle helyettesítheti a búzát, gluténmentes, és szinte bármilyen körülmények között életképes. Lehet, hogy az övé a jövő?

Az éghajlatváltozás kényszerű megoldásokra sarkallja a növénytermesztéssel foglalkozókat. Az egyre kevesebb vagy éppen özönvízszerűen egyszerre, nagy mennyiségben lehulló csapadék, melyet rendszerint aszály követ, kikényszeríti a kreatív gondolkodást a mezőgazdaságból élőkből is. A hazai gyakorlatban a kukorica, a búza és a burgonya a legelterjedtebb élelmiszer, melyeket jelenleg is hatalmas területen termesztenek országszerte. A termésnek azonban az egyre szélsőségesebb időjárás nem tesz jót. Talán még mindannyian emlékszünk a tavaly nyári hatalmas aszály következtében kiszáradt termőterületekre az utak mellett. Évek óta fest a vidék egyre sivárabb képet. Itt az ideje, hogy olyan növényeket fedezzünk fel újra, melyek nagy tömegek rendszeres étkezését képesek biztosítani, s akár még takarmányként is megállják a helyüket.

Egyre színpompásabb az alföldi táj, ahogy elterjed a cirok termesztése
Egyre színpompásabb az alföldi táj, ahogy elterjed a cirok termesztéseDusty Pixel photography / Getty Images Hungary

A kukorica egyik alternatívája lehet

A magyar vidéket járva tavaly nyáron megdöbbentő volt látni, hogy Zalától Tokaj-Hegyaljáig sehol nem találni ép kukoricaföldet. A boltokban is sokszorosába került egy-egy cső csemegekukorica a korábbi árhoz képest. Kukoricát azonban nem csak emberi fogyasztásra termesztenek, ez hazánk egyik elsődleges takarmánynövénye is, ha tartósan hiány van belőle, azt pénztárcánk is komolyan megérzi.

Az éghajlatváltozás több szempontból is hosszú távú stratégiai gondolkodást kíván. Ezt ismerték fel azok a gazdák is, akik az elmúlt években egy jól bevált, ám eltűnőfélben lévő gabonával kezdték helyettesíteni a tengerit.

A rozsdaszínű virágaival az égbe törő gabonaféle üde színfolt a megszokott zöldes-sárgás-barnás növénytáblák sokasága között. Amikor elsuhanunk mellette, és kinézünk autónk ablakain, talán nem is tudjuk, mi lehet. 

Gluténmentes és vitaminban gazdag

A cirok mintegy 300 millió ember elsődleges élelmiszerforrása világszerte, leginkább Afrikában és Ázsiai déli területein fogyasztják. A szocializmus idején hazánkban is nagy mennyiségben termesztett gabona számtalan fajtája megélne jelenleg is a hazai klímának köszönhetően. Bár elsősorban takarmánynövényként, illetve ipari felhasználású – például a seprűkészítéshez használt vagy a bioetanol előállításához szükséges – formáin keresztül ismert itthon, bizonyos alváltozatai lisztté őrölve, szemes gabonaként vagy éppen cukor előállítására is alkalmasak.

Szárazság- és forróságtűrő tulajdonságai ideálissá teszik a jelenlegi éghajlatváltozást nem tűrő terményeink helyettesítésére. 

Mivel vetésforgóban is sikerrel termeszthető, takarmánynak és emberi étkezésre alkalmas fajtái is megteremnek a magyar földben, sokan felismerték már, hogy a kukorica is helyettesíthető lehet vele. Nemcsak életkörülményei, de felhasználása is alkalmassá teszi, hogy a törökbúza helyett az ország egy részén cirkot vessenek a földbe, még pattogtatni is éppen úgy lehet, mint a kis sárga szemeket! De nem csak felhasználása, előállítási körülményei is ideálissá tehetik, hiszen kevesebb a vízigénye, jobban tűri az aszályos időszakokat, és a termesztése is olcsóbb.

Kásaként, lisztként és pattogtatva is fogyaszthatjuk ezt a gluténmentes gabonafélét
Kásaként, lisztként és pattogtatva is fogyaszthatjuk ezt a gluténmentes gabonafélétHadelProductions / Getty Images Hungary

Vasban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet is

A cirok valójában egy fűféle, a köles rokona, nemhiába hasonlítanak szemcséik annyira. Ha a kölest szeretjük, fogunkra való lesz a cirok is! Mivel íze semleges, így édes és sós ételekhez is kiválóan illik. Fogyaszthatjuk kásák alapjaként, főzhetünk belőle növényi tejet, fermentálhatjuk is, vagy egyszerűen megfőzhetjük a kis golyókat. Alkalmas a puffasztásra is, de ki is pattogtathatjuk, mint a kukoricát. Helyettesíthetjük vele a rizst, a zabot vagy akár a burgonyát is. Lisztté őrölve, teljes kiőrlésű cirokliszt formájában juthatunk hozzá. 

Mivel eredendően gluténmentes, így felhasználása jóval szélesebb rétegek számára lehet kedvező. A kutatások szerint teljes biztonsággal fogyaszthatják cöliákiások is. Egyéb, akár gluténmentes, akár búzalisztekkel keverve a kenyérsütéstől a palacsintáig mindenfélére alkalmassá válik. Összetétele hasonló a kukoricáéhoz, de fehérjetartalma valamivel magasabb

Ásványianyag-tartalma magas, bővelkedik vasban, magnéziumban és káliumban. Sok benne az E-vitamin, és jótékony hatással van az immunrendszer működésére is. Magas rosttartalmának köszönhetően gondoskodik az emésztőrendszer kiegyensúlyozott funkcionálásáról. Magnéziumtartalma miatt erősíti a vázrendszert, a hajszálakat és a bőrt is. A benne megtalálható vitaminok segítenek egyensúlyban tartani az idegrendszert, és az anyagcserére is pozitív hatást gyakorolnak. Antioxidánsokban is gazdag, ezért mérsékelheti a stresszt, miközben gyulladáscsökkentő hatással is bír. 

Magas rosttartalma hosszan tartó jóllakottságot biztosít, így diéta esetén is segíthet a súlyproblémákkal küszködőknek. Stabilizálja a vércukorszintet, így csökkentve a koleszterinszintet. Az emésztést több szempontból is támogató gabonaféle kiváló alternatíva lehet, ha frissítenénk konyhai alapanyagaink listáját. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra