A fahéj ugyanis segít abban is, hogy egészségesebb legyen a szívünk, emellett gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, ráadásul szabadgyök-fogó, így véd a daganatos megbetegedéssel szemben, antimikrobiális hatásának köszönhetően pedig a paraziták ellen is hatékony.
Tízezrek életét követelik ezek a betegségek
A szív- és érrendszeri betegség évtizedek óta az első számú halálok Magyarországon. Évente több mint 60 ezer halálesetet okoz, és az egészségügyi ráfordítás egészének csaknem a 20 százalékát teszi ki. A keringési rendellenességek annak ellenére követelik a legtöbb áldozatot, hogy kellő odafigyeléssel a szív- és érrendszeri betegségek megelőzhetők lennének.
A cukorbetegség, ami, ha kezeletlen marad, jelentős kárt okozhat a keringésben is, szintén sokakat érint hazánkban. A Magyar Diabetes Társaság adatai szerint Magyarországon több mint egymillióan élnek cukorbetegséggel, ám igen magas a látens diabéteszesek száma is, ugyanis a diagnosztizálatlan esetek száma akár több százezer is lehet.
A betegségbe és szövődményeibe évben mintegy tízezer magyar hal bele.
Ezek az adatok is azt mutatják, mindent meg kell tennünk a szív- és érrendszeri betegségeket okozó kockázati tényezők elkerülése érdekében.
Az illatos fűszer fogyasztása rákmegelőző is lehet
Ennek egyik módja, ha csökkentjük a szív egészségét veszélyeztető és a cukorbetegséget okozó metabolikus szindróma kialakulását. Jó hír, hogy amerikai kutatók nemrég felfedezték, hogy az akár az egyik, sokak által kedvelt fűszer, a fahéj fogyasztása is segíthet a tragikus következményekkel járó betegségek megelőzésében.
A kutatók legfrissebb eredményeiket olyan korábbi tanulmánypkra alapozták, amelyek bebizonyították, hogy a fahéj javítja a vérnyomást, a vércukorszintet, az LDL-koleszterint, a triglicerideket, és segít az ideális testsúly fenntartásában. Mindez azért nagyon fontos, mert e közül az öt tényező közül már három megléte is hozzájárul a metabolikus szindróma diagnosztizálásához.
Kiderült, hogy a fűszernek tulajdonított egészségmegőrző előnyökért a fahéjban található aktív vegyület, a fűszer kellemes, aromás ízét és illatát biztosító fahéjaldehid a felelős. A kutatók bebizonyították, hogy a fahéj nem csupán a keringési rendszerre van jó hatással, hanem egyúttal gyulladáscsökkentő, antioxidáns, szabadgyök-fogó, antimikrobiális, parazitaellenes és daganatellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. A fahéj képes a rákos sejtek növekedését és a véredények képződését csökkenteni a daganatokban, továbbá képes elpusztítani a rákos sejteket. Mindemellett segít szabályozni a glükózfelvételt és az inzulinrezisztenciát, lebontja a zsírt, és javítja az egyéb molekuláris folyamatokat is.
Csak mértékkel fogyasszuk, mert árt a májnak
A számos előny ellenére azonban jobb, ha csak mértékkel fogyasztjuk a fahéjat. A kutatást végző orvosok ugyanis felhívták a figyelmet arra, hogy a túlzásba vitt fahéjfogyasztás árthat a máj egészségének.
Kutatások igazolták az élelmiszerek egy speciális csoportjának rendkívül kedvező egészségügyi hatását.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés