Az életedbe is kerülhet, ha ezt nem ellenőrzi háziorvosod

GettyImages-1204686242

Markod fogóerőssége előre jelezheti bizonyos potenciálisan halálos végkimenetelű betegségek bekövetkeztét.

A vérnyomásmérés, a vércukorszint és a testsúly ellenőrzése, valamint egy rutinlabor mellett fontos lehet, hogy egy háziorvosi látogatás során ezt is ellenőrizze a szakember, hiszen nem csak izomerőddel kapcsolatos fontos tudnivalókra derülhet fény az egyszerű vizsgálat segítségével.

A vizsgálathoz egy kézi erőmérőre van csak szükség: ez képes számszerűsíteni azt az erőt, amelyet a mindennapokban számos feladat teljesítésére használunk. Ha nincs meg a kellő fogóerő a kezedben, nem tudsz kinyitni egy alaposan lezárt befőttesüveget, felemelni egy nehéz edényt a tűzhelyről vagy épp becipelni a csomagtartóból a nagybevásárlást.

A fogóerő mérésére ez az eszköz alkalmas
A fogóerő mérésére ez az eszköz alkalmasBanksPhotos / Getty Images Hungary

Az idősebb felnőttek esetében a nehéz feladatok elvégzéséhez szükséges fogóerő határértéke 18,5 kilogramm nők, illetve 28,5 kilogramm férfiak esetében.

Az értékkel azért érdemes tisztában lenni, és annak alakulását nyomon követni, mert egy 140 ezer felnőtt bevonásával végzett kutatás azt állapította meg, hogy a fogóerő öt kilogrammnak megfelelő csökkenése azt is jelenti egyben, hogy az érintett személy esélye arra, hogy a következő négy évben szívroham vagy stroke következzen be nála, 17 százalékkal magasabb. Az összefüggés nem ok-okozati, hanem korrelációs – azok marka erősebb, akik nagyobb izomtömeg birtokában vannak, amit valószínűleg aktívabb élettel érnek el, a több mozgás pedig egészségesebb szervezetet is jelent.

Egy másik, 60 év fölötti indiaiak körében végzett kutatás azt is megállapította, hogy

a kisebb fogóerővel rendelkező felnőttek körében sokkal gyakrabban fordul elő depresszió.

A legfrissebb tanulmány szerint pedig azoknál, akiknek kisebb a fogóereje, gyorsabban zajlik a sejtöregedés folyamata. 

Érdemes tehát a fogóerőre és általános fittségedre megfelelő hangsúlyt helyezni, ha eddig nem éltél volna aktív életet: a rendszeres testmozgás segít az utóbbiban, míg az előbbin akár olyan egyszerű gyakorlatokkal is javíthatsz, mint egy stresszlabda nyomkodása sorozatnézés közben. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra