Eddig nem ismert vírus terjed: Európa 14 országában már megjelent

GettyImages-1264671605
Olvasási idő kb. 2 perc

A korábbi omikron törzsből származik a koronavírus új variánsa, amely már Európában is megjelent, ráadásul az esetszámai is egyre nőnek.

Az Amerikai Egyesült Államok után Európát is elérte a FLiRT névre keresztelt új Covid-variáns, amely ráadásul a korai törzsekből tovább is mutálódik – írta meg az Economx a Hvg cikkére hivatkozva. 

Enyhébb a FLiRT-vírus a korábbiaknál

A cikk szerint a FLiRT a régebbről származó omikron egy friss alvariánsa, amelyről egyelőre a John Hopkins egyetem kutatói úgy gondolják, hogy az előző vírusoknál kevesebb gondot okoz majd. Mint írják, a tengerentúlon most az úgynevezett KP.2 törzs a legdominánsabb, amely májusban az összes regisztrált eset 28,2 százalékát jelentette. Hasznos információ ehhez azonban, hogy

ugyanez a szám márciusban még csupán 3,8 százalék volt.

A FLiRT az omikron egy friss alvariánsa, amiről még nem sokat tudni
A FLiRT az omikron egy friss alvariánsa, amiről még nem sokat tudniDavid Talukdar / Getty Images Hungary

Európában a másik variáns

A FLiRT egy másik variánsa, a KP.1.1 már 14 európai országban van jelen, ráadásul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint annak ellenére, hogy még kevés az új megbetegedés, néhány helyen már felfelé ívelnek a mutatók. Az epidemiológusok jóslatai szerint nem valószínűek a korábbiakhoz hasonló fertőzéshullámok, sőt ami azt illeti, most eggyel jobb helyzetben is vagyunk, hiszen az Covid betörésekor meglehetősen alacsonyabb volt az emberek immunitása.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek