Bénulást okozhat ez a magyarok között terjedő kór: fejfájással és lázzal indul

Szénási Pál
GettyImages-1489927507
Olvasási idő kb. 4 perc

Érkezik a jó idő és vele a kullancsszezon is, a kullancsokkal pedig olyan súlyos betegségek, mint a Lyme-kór és a kullancsencephalitis, amelyek maradandó károsodást, sőt akár halált is okozhatnak.

A következő hónapokban fokozott odafigyelés szükséges a nyaralók és kirándulók részéről, valamint azoktól, akik erdős területen élnek, miután a kullancsok ebben az időszakban szaporodnak el a leginkább, így

a csípések veszélye is jóval nagyobb. 

Ez a nyár legveszélyesebb időszaka

A Lyme-kór és a kullancsencephalitis, vagyis a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás májustól szeptemberig fordul elő, a leggyakoribb azonban júniusban és júliusban. A veszélynek leginkább a középkorúak és az idősebbek vannak kitéve, írta a Pénzcentrum.

Bármely betegség tüneteit is fedezzük fel magunkon, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert a szövődmények maradandó károsodást, például bénulást, beszédzavart is okozhatnak.

A kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás is gyakoribb nyáron
A kullancs terjesztette vírusos agyvelőgyulladás is gyakoribb nyáronSciepro/science Photo Library / Getty Images Hungary

Súlyos betegségek okozói lehetnek a kullancsok

A kullancsencephalitis az agyvelőgyulladásos esetek mintegy feléért felelős, és nincs rá hatékony, betegségspecifikus kezelés, viszont védőoltással megelőzhető. 7-14 nap lappangási idő után is csak enyhe tüneteket produkál: lázat, fejfájást, izomfájdalmat, rossz általános közérzetet okoz, majd pár nap elteltével elmúlnak a panaszok. Minden ötödik esetben azonban a fertőzés az idegrendszer gyulladását okozza, ami nyakmerevséggel, erős fejfájással, izombénulással, tudatzavarral jár a kezdeti, enyhe tünetek után.

A Lyme-kór olyan állatról emberre terjedő bakteriális fertőzés, amely az esetek 60-80 százalékában vándorló bőrpírt okot, ami a 7-10 napos lappangási idő után, a csípés helye körül megjelenő kerek, fájdalmas, ritkábban viszkető, piros folt formájában jelentkezik. Idővel ez a folt kiszélesedik, belső része elhalványul, így egy piros gyűrűt formáz. Ha nem kezelik időben, a Lyme-kór többek között idegrendszeri, mozgásszervi szövődményeket okozhat.

Ilyen vírust is terjesztenek

Mint arról már korábban a Dívány is írt, a túrázóknak különösen ajánlott a riasztó sprayk használata, valamint az is, hogy otthon alaposan átvizsgálják magukat. Hasznos tudni azonban, hogy a kullancsok nemcsak a kirándulókra, hanem

a kertészkedőkre és a háziállatokra is veszélyt jelentenek.

Ezek a kullancsfajok ugyanis a nairovírus nemzetségbe tartozó kórokozókat terjesztenek, amelyek közül az egyik legveszélyesebb betegség kórokozója, a krími-kongói vérzéses láz vírusa már Magyarországon is megjelent.

Ezeket a helyeket kerüljük el!

A kullancsokra mindenhol kell figyelni, ahol zöldövezet van – parkokban, városi kertekben, közintézmények udvaraiban. Nagyon fontos az is, hogy kullancstámadás veszélye megugrik magas füves, bozótos területen, így kirándulásaink alkalmával lehetőleg kerüljük ezeket a helyeket, helyette kijelölt turistaútvonalakon haladjunk. Miután a kullancsokkal szemben csak a kémiai szerek nyújtanak megfelelő védelmet, ezért riasztó spray nélkül el se induljunk! Jó, ha van a táskánkban kullancseltávolító kanál is, amellyel fertőzésveszélymentesen lehet megszabadítani magunkat ezektől a vérszívó állatoktól.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek