Egyre jobban terjed az új Covid-változat, kicselezi a régi oltásokat

GettyImages-1220160329
Olvasási idő kb. 2 perc

Már az új megbetegedések közel harmadáért felelős az Egyesült Államokban a legújabb Covid-variáns. Több mutációt is tartalmaz, így potenciálisan roppant fertőző lehet.

Egyre terjed a Covid-19 omikron egy új variánsa, a KP.2, amely a világon már mindenhol jelen van – mondta el az Indexnek Rusvai Miklós víruskutató. A legújabb adatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban ez a változat már a megbetegedések 28,2 százalékáért felelős. Minden valószínűség szerint hamarosan a KP.2 lesz a legelterjedtebb, különösen azért, mert ennél a variánsnál a tüskefehérjében olyan mutáció ment végbe, aminek köszönhetően a vírus ellen kevésbé hatékonyak a korábbi oltások. A vuhani törzs ellen kifejlesztett oltóanyagok ugyanis a KP.2 ellen mintegy 60-70 százalékos védelmet nyújtanak. Az omikron elleni vakcinák hatékonysága jobb, mintegy 85-90 százalékos az új variáns esetében. A víruskutató ugyanakkor elmondta: a szakemberek már dolgoznak a KP.2 elleni új oltáson.

Ősszel várható a Covid újabb hulláma

A korábbi évekhez hasonlóan a nyári időszakban „szabadságra megy” a koronavírus Rusvai Miklós tapasztalatai szerint. A veszélyeztetettebbeknek inkább augusztus végétől ajánlja az oltások felvételét a szakember, hiszen a védettség mintegy fél éven keresztül tart. Az új variáns tünetei nem sokban különböznek az omikron többi változatánál tapasztaltaktól. Leginkább ezekre lehet számítani:

  • hőemelkedés
  • orrfolyás, légzési nehézségek
  • rekedtség, torok-, fejfájás
  • ízületi fájdalmak
  • gyengeség
  • gyomor-bélrendszeri panaszok
  • ízlelés- vagy szaglásvesztés
Az új Covid-variánsnál a madárinfluenza jobban aggasztja a kutatókat
Az új Covid-variánsnál a madárinfluenza jobban aggasztja a kutatókatHenadzi Pechan / Getty Images Hungary

Aggasztó a madárinfluenza

A szakember szerint a KP.2 miatt komoly aggodalomra nincs ok. Rusvai Miklós szerint jobban kell tartani a „sima” influenzától, hiszen az magas lázzal jelentkezik, és nagyobb arányban jár szövődményekkel, mint az omikron. A víruskutató azt is elmondta, hogy a szakemberek inkább a madárinfluenza járványos terjedésétől tartanak, amely nem olyan régen kezdett el emlősről emberre terjedni. Ugyanakkor az állatoknál jelenleg is használt oltás aránylag rövid időn belül átalakítható emberi használatra, amennyiben szükség lenne rá. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek