„Az emberek azt hiszik, hogy túlzok, amikor ezt mondom, de szó szerint el kellett távolítani a fél arcát”

GettyImages-1330885566
Fekete Luca

A műtét nélküli kozmetikai eljárások, például a botox miatti panaszok, rekordot döntöttek az Egyesült Királyságban. A kezelést követő szövődmények száma az elmúlt 2 évben 25%-kal megugrott.

A jelenlegi szabályok szerint az Egyesült Királyságban esztétikai beavatkozást végző szakembernek nincs szüksége orvosi végzettségre. Ez azt jelenti, hogy bárki részt vehet egy rövid képzésen, aminek elvégzése után bőrfeltöltő kezeléseket vállalhat.

Megugrott az elégedetlen kliensek száma

2022-ben az összes beérkezett panasz 69%-a a dermális töltőanyagok okozta szövődmények miatt érkezett. Az eljárás során olyan anyagot (általában hialuronsavat) fecskendeznek az arcba, amely kitölti a ráncokat, vagy az ajkakat és arccsontokat teszi hangsúlyosabbá.

Sokan nem elég körültekintően választják ki, kivel végeztetnek szépészeti beavatkozásokat magukon
Sokan nem elég körültekintően választják ki, kivel végeztetnek szépészeti beavatkozásokat magukonpraetorianphoto / Getty Images Hungary

Fiatalság bármi áron?

Népszerűsége az elmúlt években igencsak megnőtt, mivel a nők olyan hírességekre szeretnének hasonlítani, mint Kylie Jenner vagy Kim Kardashian. Ez azzal jár, hogy a borsos árak miatt a szépülni vágyók igénybe veszik a kevésbé megbízható szolgáltatásokat – így válik egyre több brit a nagyrészt szabályozatlan kozmetikai ipar áldozatává.

A szépségipar áldozatai

A Save Face igazgatója, Ashton Collins példaként egy olyan esetről számol be, ahol egy hölgy ránctalanító injekciót kapott. Azt gyanítják, hogy engedély nélküli termékkel kezelték, ami súlyos szövődményekhez vezetett. 

Az emberek azt hiszik, hogy túlzok, amikor ezt mondom, de szó szerint el kellett távolítani a fél arcát

– mondja Collins, hozzátéve, hogy a fertőzések felfalták a szöveteit és az idegeit. A brit nőnek több helyreállító műtéten kellett átesnie a félresikerült beavatkozás után.

A botox sajnos nem csak a ráncokra hat
A botox sajnos nem csak a ráncokra hatVisoot Uthairam / Getty Images Hungary

A botox sem jobb

Körülbelül 900 000 brit kap évente botoxinjekciót, ahol a botulinum toxin nevű vegyületet fecskendezik be az arc területeire, például a homlokra, valamint a szem és a száj környékére. Ez az eljárás ellazítja a bőr alatti izmokat, ezáltal kisimítja a ráncokat. A kezelést igénybe vevők nem is sejtik, milyen kockázatoknak teszik ki magukat.

A legújabb kutatások szerint a botoxinjekciók egyik mellékhatása, hogy a kezelésen átesettek kevésbé ismerik fel mások érzéseit.

A Kaliforniai Egyetem tudósai és az AbbVie botoxgyártó kutatói által végzett tanulmányban, amelyben boldog és szomorú arcokat néztek, az öregedésgátló injekciót kapó résztvevőknél azt tapasztalták, hogy megváltozott az agyi aktivitás az érzelmekkel kapcsolatos területeken.

A panaszok számának megugrása miatt szakértők új engedélyeztetési rendszert szorgalmaznak, hogy a páciensek biztonságosabban szépülhessenek, de nem őrölnek olyan gyorsan a politika malmai: a rendelet hatályba lépése akár 3 évig is eltarthat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra