Fogamzásgátlás: elkábított spermium lehet a megoldás

GettyImages-522080712
Olvasási idő kb. 2 perc

A legújabb kutatások szerint akár egy teljesen hormonmentes tabletta is gondoskodhatna a férfiak fogamzásgátlásáról a jövőben. A tudósok rájöttek, hogy ehhez elegendő lenne a spermiumokat lustaságra bírni.

Az elképzelés szerint a tablettát, amely gondoskodik majd a hímivarsejtek elkábításáról, a férfiaknak egy órával szex előtt kell bevenniük, ám figyelniük kell majd az időt, mert a pirula hatása néhány óra alatt elillan.

Hogyan működik?

A tervek szerint az új, férfiaknak szánt fogamzásgátló tabletta a női fogamzásgátló tablettával ellentétben nem tartalmaz majd hormonokat. Ehelyett a tudósok a spermaúszást szabályozó „kapcsolót”, a sejtek közti jelátvitelről gondoskodó fehérjét, az úgynevezett adenilil-ciklázt (sAC) kapcsolnák ki. Így akadályoznák meg, hogy a spermiumok elérjék a petesejteket.

Az új, férfiaknak kifejlesztett fogamzásgátló tabletta sem védene meg a nemi betegségektől
Az új, férfiaknak kifejlesztett fogamzásgátló tabletta sem védene meg a nemi betegségektőlPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Ez a kísérleti fázisban lévő férfiaknak szánt tabletta az egereken végzett vizsgálatok során már bizonyított, ám további megfigyelés szükséges ahhoz, hogy embereken is alkalmazni lehessen.

Ám az eddigi vizsgálatok biztatóak, hiszen a gyógyszer egyetlen adagja blokkolta a spermiumokat a párzás előtt, alatt és után.

A hatás pedig körülbelül három órán át tartott, és nem befolyásolta a következő adag sperma mozgékonyságát.

Ha a tabletta hatékonysága az embereknél is használható lenne, a férfiaknak nem kellene rendszeresen szedniük a fogamzásgátló pirulát, hanem csak akkor és olyan gyakran kellene bevenniük, amikor éppen szükségük lenne rá. 

A gyógyszer azonban nem jelentene védelmet a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben.

A kutatók laboratóriumi körülmények között már emberi spermán is tesztelték a fehérjeblokkoló szert, ami pontosan ugyanúgy működött, mint az állatokon végzett vizsgálatok során. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek