Fogamzásgátlás: elkábított spermium lehet a megoldás

GettyImages-522080712

A legújabb kutatások szerint akár egy teljesen hormonmentes tabletta is gondoskodhatna a férfiak fogamzásgátlásáról a jövőben. A tudósok rájöttek, hogy ehhez elegendő lenne a spermiumokat lustaságra bírni.

Az elképzelés szerint a tablettát, amely gondoskodik majd a hímivarsejtek elkábításáról, a férfiaknak egy órával szex előtt kell bevenniük, ám figyelniük kell majd az időt, mert a pirula hatása néhány óra alatt elillan.

Hogyan működik?

A tervek szerint az új, férfiaknak szánt fogamzásgátló tabletta a női fogamzásgátló tablettával ellentétben nem tartalmaz majd hormonokat. Ehelyett a tudósok a spermaúszást szabályozó „kapcsolót”, a sejtek közti jelátvitelről gondoskodó fehérjét, az úgynevezett adenilil-ciklázt (sAC) kapcsolnák ki. Így akadályoznák meg, hogy a spermiumok elérjék a petesejteket.

Az új, férfiaknak kifejlesztett fogamzásgátló tabletta sem védene meg a nemi betegségektől
Az új, férfiaknak kifejlesztett fogamzásgátló tabletta sem védene meg a nemi betegségektőlPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Ez a kísérleti fázisban lévő férfiaknak szánt tabletta az egereken végzett vizsgálatok során már bizonyított, ám további megfigyelés szükséges ahhoz, hogy embereken is alkalmazni lehessen.

Ám az eddigi vizsgálatok biztatóak, hiszen a gyógyszer egyetlen adagja blokkolta a spermiumokat a párzás előtt, alatt és után.

A hatás pedig körülbelül három órán át tartott, és nem befolyásolta a következő adag sperma mozgékonyságát.

Ha a tabletta hatékonysága az embereknél is használható lenne, a férfiaknak nem kellene rendszeresen szedniük a fogamzásgátló pirulát, hanem csak akkor és olyan gyakran kellene bevenniük, amikor éppen szükségük lenne rá. 

A gyógyszer azonban nem jelentene védelmet a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben.

A kutatók laboratóriumi körülmények között már emberi spermán is tesztelték a fehérjeblokkoló szert, ami pontosan ugyanúgy működött, mint az állatokon végzett vizsgálatok során. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra