Kék tabletta helyett ez az egészéges olaj a férfiak legjobb barátja

GettyImages-460138307
Olvasási idő kb. 6 perc

A tökmagolaj fogyasztása segít a prosztataproblémák enyhítésében, de jó hatásait nem csak a férfiak élvezhetik.

Sokszor hallom azt az egészséges táplálkozással kapcsolatban, hogy minél kevesebb zsírt, olajat használjunk az ételekhez, aminek nyilván a súlyunk megtartásához vagy épp csökkentéséhez van köze, hisz a túlsúly számos egészségügyi kockázattal jár. Való igaz, jelentős kalóriatartalmuk miatt célszerű odafigyelni a mennyiségre, de nem minden olajat kell száműznünk az étrendünkből, sőt, érdemes bővítenünk a palettát. A tökmagolaj az egyik, aminek fogyasztása napi szinten ajánlott. Ezt a nevéhez méltóan tökmagízű, sötét színű olajat hideg sajtolással állítják elő. Sütésre nem alkalmas, mert már alacsony hőmérsékleten füstölni kezd, de önálló öntetként kiváló saláták, zöldségek ízesítésére. És nem csak finom, nagyon egészséges is!

Tökmagolajjal a prosztatagyulladás ellen

A legismertebb, a prosztatára gyakorolt jótékony hatását vizsgálatok is alátámasztják. Egy 2021-es randomizált klinikai kísérletben a tökmagolajat tamszulozin hatóanyagú gyógyszerrel hasonlították össze, amely a prosztatagyulladást kezeli. A kutatók véletlenszerűen kiválasztották a résztvevőket, hogy napi 0,4 mg tamszulozint vagy naponta kétszer 360 mg tökmagolajat kapjanak. Mindkét csoportban jelentős javulást tapasztaltak, azonban a tamszulozinos csoport tagjainál olyan mellékhatások jelentkeztek, mint a szédülés, fejfájás, retrográd ejakuláció (amikor a sperma hátrafelé ejakulál a hólyagba) és bőrpír, míg a tökmagolajat fogyasztóknál mellékhatások nem léptek fel.

A tökmagolaj fogyasztása jó a szívünknek is
A tökmagolaj fogyasztása jó a szívünknek isStanislav Palamar / Getty Images Hungary

Védi a húgyutak egészségét

Kutatások támasztják alá a tökmagolaj jótékony hatását a hiperaktív hólyagszindrómára (gyakori vizelési inger), és a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásra, ami a benne található linolsavnak, olajsavnak és mikroelemeknek köszönhető. Egy 2014-es tanulmányban a kutatók 45 résztvevőnek tökmagolaj-kivonatot adtak 12 hétig. Tapasztalataik alapján a tökmagolaj jelentősen csökkentette a túlműködő hólyag tüneteit.

Segít az ágyban is

Számos tanulmány kimutatta, hogy a tökmag és a cinkben gazdag napi étrend csökkentheti az ólomszennyeződések nemkívánatos mellékhatásait, és javíthatja a szexuális egészségi állapotot. A tökmag javítja a szexuális stimulációt és a behatolást, valamint segíti az ejakulációs késleltetést. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a gyömbér- és tökmagkivonat egyidejű alkalmazása növelte a csírasejtek számát az ondócsövekben, és pozitív hatással volt a spermiumok termelődésének helyreállítására.

Jó a szívünknek

A tökmagolaj fitoszterolokat és telítetlen zsírsavakat tartalmaz, melyek jó hatással vannak a szívünkre. Egy 2020-as tanulmány a tökmagolaj koleszterinre és vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálta. A kutatók véletlenszerűen 120 olyan résztvevőt választottak ki, akik kóros vérzsírszinttel, magas vérnyomással, cukorbetegséggel vagy elhízással küzdöttek. Az intervenciós csoport 1000 mg tökmagolajat, a kontrollcsoport pedig placebót kapott. Mindkét csoportban szívbarát étrendet folytattak. A kontrollcsoporthoz képest a tökmagolajos csoport tagjainál szignifikánsan csökkent az LDL („rossz”) koleszterin és a diasztolés vérnyomás, valamint emelkedett a HDL („jó”) koleszterinszint.

Ha ilyen dús hajkoronára vágyunk, akkor ezentúl tökmagolajjal együk a salátánkat
Ha ilyen dús hajkoronára vágyunk, akkor ezentúl tökmagolajjal együk a salátánkatAda Summer / Getty Images Hungary

Csökkenti a hajhullást

Állatkísérletekben a fitoszterolok blokkolják egyes hormonok, köztük a tesztoszteron receptorokhoz való kötődését. Mivel a tesztoszteronaktivitás szerepet játszik a férfi típusú kopaszság kialakulásában, vagyis amikor a homlok felett kétoldalt és a fejtetőn ritkul a haj, ennek blokkolása jó hatással lehet a hajhullás megállítására.

Egy 2014-es tanulmányban a kutatók olyan férfiak szőrnövekedését vizsgálták, akik tökmagolajat fogyasztottak. A résztvevők placebót vagy 400 mg tökmagolajat szedtek naponta 24 héten keresztül. Azok, akik szedték a tökmagolajat, 40%-kal, míg a placebót szedőknél csak 10%-kal nőtt a hajszálak száma. Egy újabb, 2021-es tanulmány a tökmagolaj hatását hasonlította össze 5% minoxidiltartalmú, női hajhullás elleni habbal. A kutatók véletlenszerűen beosztották a résztvevőket egy tökmag- vagy minoxidilcsoportba, és a három hónapos kezelés után a tökmagolajat fogyasztó csoportban jelentős növekedést tapasztaltak az újranövő hajszálak számában.

Enyhíti a menopauza tüneteit

35 posztmenopauzás résztvevő segítségével, akik tökmagolajat vagy búzacsíraolajat kaptak, vizsgálták a tökmagolaj hatását a koleszterinszintre és a menopauza tüneteire. Azt találták, hogy azoknál, akik tökmagolajat szedtek, megemelkedett a HDL-koleszterinszint, ez az úgynevezett jó koleszterin, és csökkent a diasztolés vérnyomás.

Ezenkívül a tökmagolajcsoport jelentős javulást mutatott a menopauza alábbi tüneteiben:

  • Hőhullámok
  • Fejfájás
  • Ízületi fájdalom

A tökmag fitoösztrogéneket, olyan növényi összetevőket tartalmaz, amelyek ösztrogénként működnek a szervezetben, ezért a kutatók azt feltételezték, hogy a tökmagolaj segíthet a menopauza tüneteinek enyhítésében.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek