Minden második gyerek nem kívánt terhességből születik – ez lehet a megoldás

GettyImages-1329474044

A fogamzásgátlás rég volt ilyen aktuális téma. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a nem kívánt terhességet megakadályozzuk, ám ez meglehetősen bonyolult addig, amíg csupán a nő terhe marad.

2011-ben az Amerikai Egyesült Államokban a terhességek 48 százaléka volt nem kívánt. Magyarországon a Weborvos közlése szerint 12 percenként lesz várandós egy nő úgy, hogy nem akar gyereket vállalni. Miközben a terhesség megakadályozható, ha nem is 100 százalékos hatékonysággal. Ehhez azonban tudatosságra és tervezésre van szükség mindkét nem részéről, illetve nagyon fontos lenne a tinédzserek megfelelő szexuális felvilágosítása – főleg a fiúké.

A férfiak mintha kevésbé aggódnának az esetleges terhességen: nem az ő testükben fejlődik egy embrió, nem nekik kell terhességmegszakításra menniük, vagy szülniük, felnevelniük a gyereket. Tartásdíjon kívül tulajdonképpen nem kötelezhetők semmire. A nők nyakában van a teher nagy része, ami nem csoda, hiszen eleve a fogamzásgátlást is úgy találták ki, hogy az elsősorban a „gyengébbik nem” ügye legyen. Mintha egy terhességért a nő egyedül lenne felelős, mintha a szex veszélyes oldalával csak neki kellene foglalkoznia. Mintha a férfiak azt üzennék: „engem nem érdekel, mi történik a testeddel, tedd meg, amire szükség van, de az enyémhez senki ne merjen nyúlni. Ha teherbe esel, az nem az én bajom.” Itt az ideje ezen változtatni, itt az ideje, hogy a férfiak is részt vállaljanak a fogamzásgátlásban, ehhez ráadásul a jövőben kapnak két új eszközt, eljárást is a tudósoktól.

A férfi-fogamzásgátlás az egyenlő jogok és kötelezettségek elvén alapul

Az első módszerhez kicsit el kell mélyednünk a férfiak anatómiájában. Mint ismeretes, alhasukban foglal helyet a prosztata nevű mirigy. Ez választja ki és tárolja a szinte átlátszó prosztatafolyadékot, amelynek feladata a hímivarsejtek mozgásának elősegítése és a hüvelyben található savas kémhatás semlegesítése. Ez a váladék adja az ondó nagyjából egyötödét, és hígítja fel a sűrűbb, a herékből érkező, hímivarsejtekkel teli spermaplazmát. A legújabb kutatások során blokkolták a prosztataspecifikus antigént, azaz megakadályozták, hogy a sűrű, a spermiumokat egy helyben tartó, szinte gél állagú váladék felhíguljon. Ez elérhetővé teszi, hogy akár műtéti, akár hormonális beavatkozás nélkül elkerülhessük a megtermékenyülést: megakadályozzuk, hogy a hímivarsejtek elússzanak a helyükről egy számukra értelemszerűen ideális, a prosztatából származó váladék segítségével. A kutatóközpont célja, hogy ezt az antitestes módszert világszerte elérhetővé tegye, olyan szinten, hogy a hozzá szükséges eszközt akár a drogéria polcáról is leemelhesse bármelyik férfi vagy nő. Óvszerrel kombinálva már meglehetősen biztos védelmet nyújt.

A fogamzásgátlás mindig két ember ügye: a nőé és a férfié
A fogamzásgátlás mindig két ember ügye: a nőé és a férfiéDjelicS / Getty Images Hungary

A mágneses fogamzásgátló módszer

A férfiak számára jelenleg elérhető két fogamzásgátló eszköz jelenleg az óvszer és a vasectomia, azaz az ondóvezeték elköttetése. Ez utóbbit azonban csak 3 gyerek nemzése után vagy 40 éves kor felett végzik el. A számukra készített fogamzásgátló tabletták eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, hiszen sok férfi fél attól, milyen hatással lesz ivarszerveire, vagy úgy általában az egészségére a hormonális beavatkozás. Az nem zavarja őket, hogy ezt a fajta veszélyt nők milliói folyamatosan átélik, vállalják tartós kapcsolatokban, részben azért, hogy a férfi átélhesse az óvszer nélküli szex örömét. Épp ezért keresnek a kutatók biztonságos, tartós és visszafordítható, új fogamzásgátló módszert férfiaknak. Olyan mágneses, biológiailag lebomló nanoanyagokat fejlesztettek ki, amelyek csökkentik a megtermékenyülés valószínűségét legalább 30 napig. Az alapelv egyszerű: a magas hőmérséklet rontja a spermiumok mozgékonyságát, minőségét, számát. Nem véletlenül igyekszik az ezeket termelő heréket a test némiképp távol tartani a 36,5 Celcius-foktól.

Az új módszer pont ezt használja ki: a herékbe fecskendezett nanoanyagok intenzívebb melegítést garantálnak, ám érthető módon az eljárás meglehetősen rémisztő lenne a férfiak számára. Ezért továbbfejlesztették a módszert, és egerek ereibe fecskendezték a nanorészecskéket, majd mágnesek segítségével a véráramon keresztül a herékhez vezették őket, ahol 15 percig váltakozó mágneses teret alkalmaztak. A nanorészecskék 40 fokosra felmelegítették a heréket, ami gátolta a spermatogenezist (azaz a spermiumok fejlődését), majd 30-60 nappal később a hatás elmúlt. A hím egerek a kezelés ideje alatt meddővé váltak, majd az idő lejárta után ismét képesek voltak megtermékenyíteni a nőstényeket. A nanorészecskék nem mérgezőek, fokozatosan ürülnek a szervezetből, így minden adott ahhoz, hogy a tudósok egy új fogamzásgátló módszert alkossanak. 

Miért van égető szükség a fogamzásgátlás fejlesztésére?

Jelenleg a vény nélkül kapható fogamzásgátlók, mint például az óvszer és a spermaölő hatású krémek, átlagosan 13-21%-os sikertelenséget mutatnak. A hormonalapú fogamzásgátlók, tabletták és spirálok jobb hatásfokkal dolgoznak, de komoly mellékhatásaik lehetnek. Ráadásként nem mindig könnyen hozzáférhetők, orvosra van szükség hozzájuk, és persze pénzre. A legújabb globális egészségügyi kutatások szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a nem szándékos terhességek aránya világszerte jelenleg 48%. Gyökeres szemléletváltásra lesz szükségünk, ha ezt az arányt lejjebb szeretnénk tornázni: elérhetőbbé kell tenni a fogamzásgátló eszközök széles tárházát, és kiegészíteni azt a legújabb tudományos kutatásokon alapuló, biztonságos módszerekkel. Be kell vonnunk a sokszor passzív viselkedést mutató férfiakat, közös üggyé kell tenni a fogamzásgátlást. Így garantálhatjuk, hogy csak az a gyerek szülessen meg, akit mindkét szülője akart.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra