Sokan nem szeretik az ízét, de véd a ráktól és csökkenti a gyulladást

GettyImages-597069287
Olvasási idő kb. 5 perc

A fehérrépa nélkülözhetetlen hozzávalója a klasszikus húslevesnek, ám jóval több egy egyszerű levesbetétnél: fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat.

A Dél-Európában és a Földközi-tenger térségében honos gyökérzöldség a petrezselyem gyökérrésze. Bár gyakran fehérrépaként emlegetik, ez az elnevezés helytelen: hivatalosan gyökérpetrezselyemnek kell nevezni.

Mivel a sárgarépához képest keményebb állagú, és igen karakteres az íze, a gyökérpetrezselymet nem mindenki kedveli. Ha te is idegenkedsz tőle, itt van néhány előny, ami talán meggyőzhet arról, hogy újra adj neki egy esélyt.

1. Tápanyagokban gazdag

A gyökérpetrezselyem értékes tápanyagforrás, amely tele van rostokkal, alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal – különösen C-vitaminnal, folsavval és cinkkel, de megtalálható benne például a magnézium is.

További előnyeként említhető, hogy mivel alacsony a kalória- és zsírtartalma, szinte bármilyen étrendbe könnyedén beilleszthető.

A fehérrépa, vagyis a gyökérpetrezselyem tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A fehérrépa, vagyis a gyökérpetrezselyem tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkalimageBROKER/Juergen Pfeiffer / Getty Images Hungary

2. Erőteljes antioxidánsokat tartalmaz

A petrezselyem gyökérrésze erőteljes antioxidánsokat – köztük miriszticint és apiolt – rejt. Mint ismert, az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket és csökkentik az oxidatív stresszt, amely károsítja a sejteket, és idővel különféle krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a petrezselyemgyökér C-vitaminban gazdag, amely szintén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így tovább erősítheti az egészségvédő hatást.

3. Csökkenheti a gyulladást

A petrezselyemgyökér egyes vegyületei – például a már említett miriszticin, az apiol, illetve a furanokumarinok – mind antioxidáns, mind gyulladáscsökkentő hatásúak. Sőt, a zöldség számos vitaminja és ásványi anyaga, így a C-vitamin, a cink és a magnézium részt vesz a szervezet gyulladásos reakcióinak szabályozásában.

Ez azt jelenti, hogy a kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva a gyökér csökkentheti a gyulladást, ezáltal is hozzájárulva bizonyos krónikus betegségek megelőzéshez, mint a szívbetegségek, a csontritkulás és a rák.

A leggyakrabban levesekben lehet találkozni vele
A leggyakrabban levesekben lehet találkozni veleizzzy71 / Getty Images Hungary

4. Támogatja a méregtelenítést

A petrezselyemgyökérben található enzimek elősegítik a gyógyszerekből, élelmiszerekből és szennyező anyagokból származó méreganyagok eltávolítását.

A máj által termelt glutation nevű antioxidáns kulcsszerepet játszik ebben a méregtelenítési folyamatban.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a petrezselyemgyökér leve megnövelheti a glutation és más méregtelenítő enzimek mennyiségét a májszövetekben. Egy kísérlet során legalábbis ez történt, amikor az egereknek erősen mérgező gyógyszert adtak. Az eredmény arra utal, hogy a petrezselyemgyökér-lé védelmet nyújthat a káros vegyületeknek való kitettség ellen.

5. Erősítheti az immunitást

A petrezselyemgyökér nagyszerű forrása a rostoknak és a C-vitaminnak, amelyek létfontosságúak a szervezet védekezőképességének fenntartásához.

A héja is remek rostforrás
A héja is remek rostforrásimageBROKER/Katharina Hild / Getty Images Hungary

Miközben a C-vitamin elengedhetetlen az immunrendszerhez megfelelő működéséhez, és fokozza a kórokozókkal, a stresszel és a gyulladásokkal szembeni védelmet, addig a rostok támogatják az egészséges baktériumok szaporodását az emésztőrendszerben. Az utóbbi tényező azért lényeges, mert kutatások szerint

az egészséges bélflóra védelmet nyújthat a fertőzésekkel szemben.

6. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a petrezselyemgyökér hatásos lehet bizonyos ráktípusok ellen. Ez részben rosttartalmával függ össze, ami csökkenti a vastagbél-, petefészek-, fej- és nyakrák kockázatát.

Egy laboratóriumi vizsgálat azt is megállapította, hogy a petrezselyemgyökér-kivonat gátolja a mellráksejtek növekedését és proliferációját.

Az eredmények megerősítéséhez azonban további humán vizsgálatok szükségesek.

Így fogyaszd a fehérrépát

A petrezselyemgyökér nyersen vagy főzve is fogyasztható. Felhasználása előtt mindenképp mosd meg, de megpucolnod nem muszáj, héja ugyanis koncentrált formában tartalmaz rostokat és más tápanyagokat.

És persze ne dobd ki leveles részét, a petrezselymet sem, amely a gyökkérészhez hasonlóan nagyon egészséges. Erről alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek