Ez a nő tényleg soha nem érez fájdalmat: ez az oka

GettyImages-91801289
Olvasási idő kb. 2 perc

A 75 éves asszony valóban fájdalomérzet nélkül élte le eddigi életét, a kutatóknak mostanra sikerült rábukkanniuk a ritka jelenség okára.

A Skót-felföldön élő Jo Cameron különleges állapotára akkor derült fény, amikor 65 évesen csípőproblémákkal fordult orvoshoz, akit nagyon meglepett, hogy nagyon súlyos ízületi degenerációval él együtt páciense, aki ebből korábban semmit sem érzett.

Pár hónappal később átesett egy kézműtéten is, amelyet követően nem számolt be arról, hogy fájna a műtött testrésze. Ezt követően kezdődött meg kivizsgálása, hogy fény derülhessen arra, vajon milyen okból kerüli el őt ez a kellemetlen, de a legtöbb ember számára mégis teljesen mindennapos érzés.

Jo Cameron számára a fájdalom hiánya természetes, csak nekünk furcsa az állapot
Jo Cameron számára a fájdalom hiánya természetes, csak nekünk furcsa az állapotPeter Dazeley / Getty Images Hungary

A kutakodás végére megállapították, hogy ritka genetikai mutáció hozta létre ezt az egyedi állapotot: 

a korábban ismeretlen FAAH-OUT gén mutációja miatt nem érzett egész életében fájdalmat, stresszt vagy félelmet az asszony. 

A kutatók szövetmintákat is elemeztek, hogy tanulmányozzák a FAAH génmutációk hatását, eközben pedig fokozott aktivitást találtak egy másik génben, a WNT16-ban, amelyet korábban a csontképződéssel hoztak összefüggésbe. Találtak Jo Cameron szervezetében még két további génmutációt is, amelyek mind hozzájárultak a csökkent félelem-, fájdalom- és szorongásérzethez, valamint a gyorsabb gyógyuláshoz. Az eredményeket a sebgyógyulás és a depresszió kezelésének területén is fel szeretnék használni a jövőben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek