Az egyik legfinomabb fűszer lassíthatja az agy károsodását

GettyImages-864352748

A fahéjat évezredek óta nagyra értékelik gyógyászati tulajdonságai miatt. Az elmúlt években a modern tudomány is megerősítette, hogy a fűszernek számos lehetséges egészségügyi előnye van. Legutóbb arra jöttek rá a kutatók, hogy a fahéj igen jó hatással van a memóriára és a tanulásra.

A fahéj a Himalájában, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdeiben és más erdeiben élő cinnamomum örökzöld fák belső kérgéből származik. Az aromás fűszernek egyedülálló íze mellett számos jótékony tulajdonsága is van, melyek kiválóan hatnak az emberi szervezetre. Bizonyított, hogy a fahéj gyulladáscsökkentő, antioxidáns és rákellenes hatással is rendelkezik, továbbá erősíti az immunrendszert is.

A fahéj a tanulási zavart is megelőzheti

A legújabb kutatások szerint a fahéj bioaktív vegyületei javíthatják az agyműködést, különösen a memóriára és a tanulásra lehetnek igen jó hatással. Egy iráni kutatócsoport a közelmúltban áttekintett és összevetett több korábbi tanulmányt is, melyek a fahéj kognitív funkciókra gyakorolt hatását vizsgálták. Elemzésük rávilágít arra, hogy a fahéj nem csupán a memóriánk potenciális segítője lehet, hanem a tanulási zavarok megelőzésében vagy csökkentésében is kiváló eredményeket produkál.

A fahéj nemcsak a sütemények ízének, hanem az egészségünknek is nagyon jót tesz
A fahéj nemcsak a sütemények ízének, hanem az egészségünknek is nagyon jót teszJennifer_Sharp / Getty Images Hungary

Csökkentheti az elme kóros elváltozását 

Nakhaee Kooshki és kollégái a több mint 2600 összegyűjtött és kielemzett tanulmány között 40 olyat találtak, melyek megbízható és releváns adatokat tartalmaztak arra vonatkozóan, hogy a fahéj pozitívan befolyásolhatja a memóriát és a kognitív funkciókat.

A fahéj pozitívan befolyásolja az ember megismerő és gondolkodáson alapuló agyi funkcióit
A fahéj pozitívan befolyásolja az ember megismerő és gondolkodáson alapuló agyi funkcióitHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

A valódi élő szervezeteken, például embereken, rágcsálókon vagy más állatokon elvégzett vizsgálati anyagok kimutatták, hogy a fahéj vagy összetevői, például az eugenol, a fahéjaldehid és a fahéjsav, pozitívan befolyásolja az ember megismerő és gondolkodáson alapuló agyi funkcióit. Az olyan élő szervezeteken, mint például a sejteken vagy a post mortem szöveteken elvégzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy fahéj vagy a fahéjaldehid sejtközeghez való hozzáadása csökkentheti az elme kóros elváltozását, és növelheti a sejtek életképességét.

Az iráni kutatók két korábban elvégzett klinikai vizsgálatot is kielemeztek. Az egyiket serdülőkön, a másikat pedig 60 éves vagy annál fiatalabb, prediabéteszes felnőtteken végezték el. Az első vizsgálatban arra kérték a serdülőket, hogy rágjanak fahéjas rágógumit, míg az utóbbiban a résztvevőknek 2 g fahéjat kellett fehér kenyérrel megenniük.

A serdülőkön elvégzett vizsgálat pozitív eredményt hozott, miután a fahéj rágása javította a memóriafunkciót, és csökkentette a szorongást.

Ezzel szemben a prediabéteszes felnőtteken végzett klinikai vizsgálat nem talált jelentős változást a kognitív funkciókban a fahéj fogyasztását követően.

A pozitív hatás egyértelmű

Összességében elmondható, hogy Nakhaee Kooshki és kollégái szisztematikus áttekintése azt sugallja, hogy a fahéj és egyes aktív összetevői pozitív hatással lehetnek az emberi agy működésére, javítva a memóriát és a tanulást. A jövőben ez az áttekintés arra ösztönözhet más kutatócsoportokat, hogy tovább vizsgálják a fahéj agyra gyakorolt hatását, ami potenciálisan elősegítheti annak használatát az agyműködés megőrzésére és a kognitív károsodás lassítására.

Az egész szervezet működésére jótékony hatással van

A fahéj nemcsak az agyműködésnek tesz jót, hanem számos egyéb gyógyhatással is rendelkezik. Egyebek között a fahéjban található antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami segíthet mérsékelni a betegségek kockázatát.

A fahéj a szívműködésre is kiváló hatással van
A fahéj a szívműködésre is kiváló hatással vanPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Az aromás fűszer kedvezően befolyásolhatja a szívbetegségek néhány kulcsfontosságú kockázati tényezőjét, beleértve a koleszterint, a triglicerideket és a vérnyomást.

A fahéjról kimutatták, hogy jelentősen növeli az inzulin hormon érzékenységét, ami javíthatja a vércukorszint szabályozását.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek