Betiltott az EU egy népszerű ropogtatnivalót: a magyarok sem ehetnek többé belőle

GettyImages-1322511398
Olvasási idő kb. 2 perc

Elbúcsúzhatunk a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszerektől, köztük a chipsektől is, miután az EU élelmiszerbiztonsági hatósága veszélyesnek ítélte, és ezért betiltotta a forgalmazásukat.

Alapos kutatást végzett az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), amely megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat. Emiatt az Európai Unió betiltotta a füstölt szalonnás ízesítésű ételeket adta hírül a Telegraph.

Az EU-tiltás miatt a füstölt szalonnás chipsnek is mennie kell 

A kutatások szerint a füstaromák növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz. Az EFSA szerint 8 fajta füstaromával kapcsolatban is komoly egészségügyi aggályok merültek fel, ami a füstölt szalonnás ízű chipseket is érinti. 

Az EU tiltása miatt le kell venni a füstölt szalonnás chipseket a boltok polcairól
Az EU tiltása miatt le kell venni a füstölt szalonnás chipseket a boltok polcairólDanilin / Getty Images Hungary

A vizsgálatok a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatását mutatták ki.

A sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát

– hívták fel a figyelmet hozzátéve, hogy az ilyen típusú toxikusság esetében nem lehet biztonságos szintet meghatározni.

Mivel tehát nem tudni pontosan, hogy az aromákból mekkora mennyiség minősülhet károsnak, az általános tilalom mellett döntöttek. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket.

A tilalomról áprilisban született megállapodás, így onnantól számított két éven belül kell kisöpörni ezeket a termékeket az uniós tagállamok üzleteiből. A gyártók ugyanakkor vitatják az ízesítés és a daganatos megbetegedések közötti összefüggést, így még az is lehet, hogy a rendelkezésükre álló két évben sikerül megcáfolniuk az EFSA állításait.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek