Kerüld el ezt az ételt, ha elmúltál ötven

etel-otven-493511633
Olvasási idő kb. 5 perc

Az öregedéssel együtt általában változnak a táplálkozási igények is, így egyes tápanyagokból többre, másból kevesebbre van szükségünk. A testünk és egészségünk folyamatosan változó állapota miatt nehéz lehet tudni, hogyan tápláljuk magunkat megfelelően a különböző életszakaszokban. De van több olyan étel is, amely fogyasztására különösen ügyelnünk kell, ha ötvenen túl fogyasztjuk: ilyen a grépfrút is.

A vitaminokban – C-vitaminokban különösen – gazdag gyümölcsről már megannyi tanulmány készült azzal kapcsolatban, hogy pozitívan hat a vérnyomásra, ám könnyen kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel. 

Ötven fölött fokozódik a kockázat a kölcsönhatások miatt

A grépfrút „zavarja” a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott sztatinokat, amelyeket a koleszterinszint csökkentésére használnak. Emellett a gyümölcs levében található furanokumarin-vegyületek gátolják az úgynevezett citokróm enzimrendszer működését is, amely enzimek a gyógyszerek lebontásáért felelősek a szervezetben.

Ha ezek funkciója akadályozott, több gyógyszer éli túl az emésztőrendszert, mint amennyivel a testünk elbír. 

Egyes ételek befolyásolják a gyógyszerek hatékonyságát, ilyen a grépfrút is
Egyes ételek befolyásolják a gyógyszerek hatékonyságát, ilyen a grépfrút isEkaterina Vasileva-Bagler / Getty Images Hungary

Az, hogy gyógyszerszedés mellett pontosan mennyi grépfrútot veszélyes elfogyasztani, több tényezőtől is függ, ezért fontos mindezt az orvossal megbeszélni. Maria Emerick dietetikus szerint azonban akár már egy egész gyümölcs vagy egy pohárnyi abból kifacsart lé is elég ahhoz, hogy bizonyos típusú gyógyszerekkel negatív kölcsönhatásba lépjen.

Igaz ez a véralvadásgátló warfarinra is.

A kutatások szerint a sztatinok és a vérhígítók mellett a grépfrút hatással lehet többek között bizonyos vérnyomáscsökkentőkre és hangulatgyógyszerekre, valamint szívritmus-szabályozó készítményekre is.

Ötven felett meg kell válogatni, hogy milyen ételeket eszünk, nem minden egészséges élelmiszer tesz jót
Ötven felett meg kell válogatni, hogy milyen ételeket eszünk, nem minden egészséges élelmiszer tesz jótyul38885 yul38885 / Getty Images Hungary

Érdemes vigyázni ötven után ezekkel az ételekkel is

A szakértők szerint az öregedés kapcsán nemcsak a grépfrút fogyasztásával kell óvatosan bánnunk, hanem az olyan magas K-vitamin-tartalmú élelmiszerekkel, mint amilyen a kelkáposzta, a spenót vagy éppen a salátafélék.

Ezek ugyanis bizonyos gyógyszerek szedése mellett rejtenek némi veszélyt akkor, ha túl sokat fogyasztunk belőlük.

A dietetikus szerint a már említett citrusfélén kívül ezek is befolyásolhatják a vérhígítók hatékonyságát: miután a K-vitamin segíti a véralvadást, ellensúlyozza a warfarin hatását. Azonban Shelley Balls táplálkozási szakértő még a savlekötőkkel, az antibiotikumokkal, az aszpirinnel és a rák, valamint a magas koleszterinszint elleni gyógyszerekkel is kiegészíti a listát. Tanácsa szerint, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedjük, akkor az orvossal konzultálva érdemes korlátozni vagy kerülni a K-vitaminban gazdag élelmiszereket.  

„Néha persze beiktathatók ilyen ételek is az étrendbe, a legfontosabb dolog azonban az adagolás következetessége” – emelte ki a szakértő.

Gyógyszerszedés mellett a K-vitaminban gazdag spenót fogyasztásával is érdemes csínyján bánni
Gyógyszerszedés mellett a K-vitaminban gazdag spenót fogyasztásával is érdemes csínyján bánniDusan Atlagic / Getty Images Hungary

Gyógyszerek nélkül sem árt az odafigyelés az ételekre

Ha ötvenen túl semmilyen gyógyszert nem szedünk, akkor van néhány olyan élelmiszer, amely fogyasztását érdemes elkerülni. Ilyenek a feldolgozott élelmiszerek, köztük a gyorséttermi és készételek, a csomagolt rágcsálnivalók és a cukorral édesített italok.

„Ezeket a termékeket az élelmiszerekből származó, kémiailag módosított összetevőkből állítják elő, és adalékanyagokkal egészítik ki az íz, a textúra, a megjelenés és az eltarthatóság javítása érdekében, miközben minimálisan vagy egyáltalán nem tartalmaznak teljes értékű élelmiszereket” – hívta fel a figyelmet Emerick, hozzátéve: a kutatások közvetlen kapcsolatot jeleznek

az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a szorongás, a depresszió, az elhízás, a rossz alvásminőség és az általános halálozás megnövekedett kockázata között.

Ötvenen túl a gyorséttermi ételeket és a csipszeket is érdemes mellőzni
Ötvenen túl a gyorséttermi ételeket és a csipszeket is érdemes mellőznisimarik / Getty Images Hungary

A dietetikus szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran helyettesítik az étrendben az olyan táplálóbb és tápanyagban gazdag ételeket, mint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék és magvak, ami a jótékony vitaminok, ásványi anyagok, rostok, probiotikumok, antioxidánsok és gyulladáscsökkentők alacsonyabb fogyasztásához vezet. Emerick szerint miután jellemző, hogy

az életkor előrehaladtával csökken az étvágy, minden egyes falat egyre fontosabbá válik.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mely esetekben lehet ártalmas az étrendkiegészítők szedése, ajánljuk figyelmedbe az erről szóló cikkünket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek