A legjobb energizáló ételek
Bár technikailag minden ételből energiához jutsz, egy kalóriában gazdag fogás önmagában még nem feltétlenül biztosítja azt az egészséges energialöketet, ami szükséges ahhoz, hogy túljuss egy hosszú és nehéz napon. Sőt, egyes ételek akár le is képesek lassítani. Dietetikusok szerint a legjobb energiaforrást azok az élelmiszerek biztosítják, amelyek az állandó vércukorszint fenntartásához szükséges tartós szénhidrátokat és fehérjéket, valamint az energiatermelésben fontos szerepet játszó tápanyagokat tartalmaznak. Itt van 5 jó példa erre.
1. Lencse
A lencse fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Az egyik legfontosabb, hogy magas a rost- és szénhidráttartalma, így hozzájárul a jóllakottság érzéséhez, miközben bőséges energiával látja el a szervezetet. Hasonló hatása van sok babfélének is, de azok egy bizonyos mennyiség felett puffadást okoznak.
2. Keresztest virágú zöldségek
Az olyan keresztest virágú zöldségek, mint a kelbimbó, a brokkoli vagy a mángold, magas prebiotikumtartalommal rendelkeznek, és elősegítik a posztbiotikumok előállítását, amelyek szó szerint felpörgetik a mitokondriumok (az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecskék) energiatermelését.
Tanulmányok azt sugallják, hogy az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok összessége az energiaegyensúlyra is kihat azáltal, hogy befolyásolja az étrendből nyert energia hatékonyságát, felhasználását és tárolását.
Ilyen hatással bírnak más magas rosttartalmú prebiotikus élelmiszerek, így például a lenmag, az endívia, a spárga, a gomba és a pisztácia is.
Energiatermelésünk az egészséges és változatos mikrobiomtól függ. Minél több ilyen ételt viszel be az étrendedbe, annál tartósabb energia-utánpótláshoz juthatsz.
3. Görög joghurt
A görög joghurt fehérjékben, szénhidrátokban, illetve B-vitaminokban gazdag. Az utóbbiak hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet az elfogyasztott táplálékot hasznosítható energiává alakítsa.
4. Zab
Ha szeretnéd elnyújtani a jóllakottság érzését, és hosszan tartó energia-utánpótlásra vágysz, a zab kiváló választás lehet, hiszen tele van vassal, magnéziummal és B-vitaminokkal. Tejjel vagy joghurttal párosítva a fehérjebevitel növelésére is alkalmas.
5. Cékla
A többnyire szénhidrátokból álló cékla a legmagasabb nitráttartalmú élelmiszerek közé tartozik. A nitrátok a nagyobb véráramlás érdekében elősegítik az erek kitágítását, így több oxigént és tápanyagot juttatnak a szövetekbe.
Amit jobb elkerülni
A feldogozott élelmiszerek, cukros gyümölcslevek és üdítők ellentétes hatást érnek el, és forgalmi dugót okoznak a sejtek energiatermelő rendszerében, ezért fogyasztásukkal jobb csínján bánni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés