4 étel, amiről nem is gondolnád, hogy drasztikusan emeli a vércukorszintedet

Berényi Bianka
GettyImages-1310477844
Olvasási idő kb. 5 perc

„Az vagy, amit megszel” – tartja a mondás. Ha ez igaz, akkor sok köztünk a két lábon járó, tömény glükóz- vagy fruktózember. Mindegy, hogy melyik fogás okozza, a vércukorszint-ingadozás nem jó. Az egészségre és a közérzetre is kihat, hogy mit eszünk, ezért ha tehetjük, az egészségesnek hitt ételekért nyúlunk. De lehet, hogy nem is olyan egészséges az, amit annak hiszünk?

Nem csak a feltűnően nagy cukortartalommal bíró ételek azok, amelyek problémát okozhatnak. Sokszor olyan élelmiszerek is felnyomják a vércukorszinted, melyeket ártatlannak gondolsz, és mindig bespájzolsz belőlük. Nem, nem a csokiról van szó. 

Sokszor hallottuk már, hogy a kenyér, a burgonya és a tésztafélék nem éppen a legjobb barátai az egészségnek. De most mutatunk 4 olyan ételt, amelyek drasztikusan megemelik a vércukorszinted, és lehet, hogy a lista meglepetésként hat majd rád. 

Jessie Inchauspe biokémikus szerint érdemes az alábbi élelmiszerekkel vigyázni, és más megoldást találni helyettük.  

1. Édesített joghurt

Inchauspe szerint fontos, hogy a joghurt kiválasztásakor megnézzük a címkét a rejtett cukrok tekintetében: „Ha egy joghurtban gyümölcspüré vagy gyümölcskoncentrátum van, az valójában gyümölcsből kivont cukor” – figyelmeztet. Amint feldolgoznak egy darab gyümölcsöt, hogy édesítsenek vele valamit, az hatással lesz a vércukorszintre.

Ehelyett ő egy egyszerű cserét javasol: „Ha édes joghurtot szeretnél, vegyél sima görög joghurtot, és tegyél bele áfonyát”. Javasol továbbá egy kanál mandulavajat is a fehérje és az egészséges zsírok miatt. „Nagyon finom, gazdag és édes íze van, annak ellenére, hogy nincs benne cukor” – magyarázza.

A bolti, cukrozott joghurtok helyett, készíts inkább te magadnak joghurtot
A bolti, cukrozott joghurtok helyett, készíts inkább te magadnak joghurtotAnna Koberska / Getty Images Hungary

2. Datolyás müzliszeletek

A datolya népszerű természetes édesítőszer. „A másik nagy sláger az összes olyan müzliszelet vagy nassolnivaló, amiben nagyon sok datolya van” – mondja. „Lehet, hogy azt mondják, hogy teljesen természetes, és nincs benne hozzáadott cukor, de ha ránézel a címkére, és azt látod, hogy ez csak datolyából és egy kis dióból áll, jusson eszedbe: a datolya aszalt gyümölcs” – figyelmeztet Inchauspe.

Bár Inchauspe egyértelműen kijelenti, hogy az egészséges vércukorszint fenntartásának kulcsa nem az, hogy kerüljük a datolyát – vagy bármilyen édes vagy keményítőtartalmú ételt. Inkább azt javasolja, hogy stratégiailag más élelmiszerekkel párosítsuk őket: „Öltöztesd fel a szénhidrátjaidat. Bármikor, ha valami keményítőt vagy édességet eszel, adj hozzá fehérjét, zsírt vagy rostot – amit én ruhának hívok” – mondja. „Így csökkentheted a glükózszintet, amit a magasabb keményítőtartalmú vagy édes étel okozna.”

Ez a technika lehetővé teszi, hogy korlátozás nélkül élvezd az ételeket, miközben fenntartod az vércukorszint egészséges egyensúlyát is, anélkül hogy megvonnál magadtól bármit.

A müzliszelet is sokak kedvenc diétás nasija, holott… Getty Images Hungary
A müzliszelet is sokak kedvenc diétás nasija, holott… Getty Images HungaryTyler Finck www.sursly.com

3. Puffasztott rizs

Inchauspe listájának harmadik helyezettje a sokak által kedvelt nasi. „Sokan úgy gondolják, hogy a puffasztott rizs nagyon egészséges. De valójában ez nem más, csak színtiszta keményítő” – mondja. Szerencsére a „ruhát a szénhidrátra” trükk itt is működik: „Tehetsz rá egy kis avokádót, esetleg egy kis füstölt lazacot” – javasolja, és máris tettél az egészségedért, de semmiképp ne a kenyér helyettesítőjeként edd.

Barátod az ellenséged? Sokak egészségesnek hitt nasijáról kiderült, hogy nem is az
Barátod az ellenséged? Sokak egészségesnek hitt nasijáról kiderült, hogy nem is azYevgen Romanenko / Getty Images Hungary

4. Méz

Elég meglepő, de így van. „Annak ellenére, amit a marketing mond, a hagyományos fehér cukor, a barna cukor, a kókuszcukor, a méz, a juharszirup, a gyümölcspüré, a gyümölcslésűrítmény, az aszalt gyümölcs, mindegyik pontosan ugyanaz – glükóz és fruktóz” – állapítja meg Inchauspe.

Sőt, kijelenti, hogy a méz még az asztali cukornál is jobban befolyásolhatja a vércukorszintet. „Mindazt, amit a glükóz tesz, a fruktóz még nagyobb mértékben előidézi” – magyarázza, hozzátéve: „A mézben több a fruktóz, mint az asztali cukorban, és az aránya is nagyobb.”

A méz sem egészségesebb, mint a cukor?
A méz sem egészségesebb, mint a cukor?miguelangelortega / Getty Images Hungary

Ez persze nem jelenti azt, hogy örökre el kell felejtened a mézet. Csak legyen hangsúlyosabb, hogy milyen sorrendben fogyasztod el az ételeket:

„A tudomány azt mutatja, hogy ha egy étkezés alkotóelemeit meghatározott sorrendben fogyasztod, 75%-kal csökkentheted az étkezés közbeni vércukorszintcsúcsodat. Vagyis pontosan ugyanazt az ételt eszed, de sokkal kevesebb következménye van a szervezetedre és a mentális jóllétedre. A helyes sorrend: először a zöldségek, másodikként a fehérjék és zsírok, utolsóként pedig a cukrok.” Tehát a mézet nyugodtan eheted – csak az étkezés végén fogyaszd, ne pedig azzal kezdj.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek