Nem mindegy, mit mikor eszel: 12 étel, ami rosszkor fogyasztva megbetegíthet

GettyImages-83309006 (1)
Olvasási idő kb. 7 perc

Kutatások szerint napjainkban átlagosan mintegy 20 százalékkal több kalóriát fogyasztunk, mint elődeink a múlt században. Bár az emberek egyre tudatosabbak az étrendjükben, nem mindig könnyű betartani az egészséges táplálkozási szabályokat. Például, ha nem megfelelő időben esszük az almát, akár bélproblémákat is okozhat, ahelyett, hogy javítaná az emésztést. Szerencsére az alapvető szabályokat könnyű betartani.

Számos, az egészséges táplálkozással kapcsolatos mítosz él a köztudatban, melyekről nem is sejtjük, hogy akár ártalmasak is lehetnek. Még egy vitaminbombaként számontartott gyümölcs vagy zöldség is okozhat kellemetlenséget, ha nem a megfelelő időpontban fogyasztjuk el. Természetesen nem kell lemondanunk kedvenc ételeinkről, de ha nemcsak az ízüket élveznénk, hanem azt is szeretnénk, hogy kedvezően hassanak az egészségünkre, akkor jó, ha tudjuk, melyik napszakban falatozzunk belőlük.

Banán

Bár a banán jó választás lehet reggel, hogy energikusan induljon a nap, ha éhgyomorra fogyasztjuk, valójában csökkentheti az energiaszintünket. A magas cukortartalom miatt eleinte energialöketet ad, de néhány óra elteltével fáradtnak és éhesnek fogjuk érezni magunkat. Éppen ezért sokkal jobb választás, ha nem a reggelink, hanem a tízóraink lesz egy banán. Továbbá a banán problémát okozhat az irritábilisbél-szindrómában szenvedők számára is.

Ha reggelire fogyasztjuk, csak rövid ideig ad energiát a banán
Ha reggelire fogyasztjuk, csak rövid ideig ad energiát a banánMarko Geber / Getty Images Hungary

Kávé

Sok ember számára közvetlenül ébredés után egy csésze kávé elfogyasztása a legtermészetesebb dolognak tűnik, ami valójában teljesen haszontalan. Ugyanis kutatások igazolják, hogy az étkezés előtti kávéfogyasztás javítja a koffeintoleranciánkat.

Ha a kora reggeli kávé miatt felborul a kortizolszintünk, akár betegséghez is vezethet
Ha a kora reggeli kávé miatt felborul a kortizolszintünk, akár betegséghez is vezethetfiladendron / Getty Images Hungary

Az ébredés utáni első órában a mellékvesénk kortizolt termel, ami egy olyan mellékvesehormon, amely a szervezetünk napi ritmusát szabályozza.

Reggel azért ébredünk fel, mert a mellékvesék egy jó nagy adag kortizolt termeltek, este pedig azért alszunk el, mert leállt a termelés.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ne zavarjuk meg ezt a folyamatot, ami a természetes biológiai ritmusunk. Sokkal jobban tesszük, ha ébredés után várunk egy kicsit a kávéfogyasztással, és már az estéhez közeledve se feketézzünk, ha nem akarunk álmatlanul forgolódni.

Rizs

Bármennyire is szeretjük a szusit, az indiai ételeket vagy a rizottót, egy hosszú és fárasztó munkanap után nem biztos, hogy ez lesz a legjobb vacsoraválasztás. A rizs ugyanis sok összetett szénhidrátot tartalmaz, melyek emésztése hosszú ideig tart. Ez egyáltalán nem hátrány, hiszen sokáig energikusan tart, ám a magas kalóriatartalmú rizs akár súlygyarapodást is okozhat, ha este eszünk belőle.

Vacsorára ne rizst válasszunk
Vacsorára ne rizst válasszunkGado / Getty Images Hungary

Az ebédidő a legjobb alkalom arra, hogy a rizst beépítsük az étrendünkbe. Ezekben az órákban gyorsabb az anyagcserénk, és így a szervezetünk könnyebben meg tudja emészteni. 

Cukor

Ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, jobban tesszük, ha távol tartjuk magunkat a fehér cukortól. A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha édességet eszünk uzsonnára, ugyanis a cukor megemeli a vércukorszintünket, ami vércukorszint-ingadozást okozhat, és emiatt fáradtak, idegesek, ingerültek leszünk.

Az egyik legkárosabb étel az egészségünkre a cukor
Az egyik legkárosabb étel az egészségünkre a cukorPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Ha a délutáni órákban azt érezzük, hogy nem tudunk ellenállni a kísértésnek, közvetlenül a főétkezés után kényeztessük magunkat valamilyen desszerttel. Így a vércukorszintünk nem emelkedik meg olyan drasztikusan. 

Tej

Vannak, akik gyerekkoruk óta hozzászoktak ahhoz, hogy egy pohár tejjel kezdik a napot, ám ez a szokás egyáltalán nem működik jól a felnőtteknél. A tej ugyanis nehezen emészthető, ezért ha reggelre fogyasztjuk vagy más ételekkel kombináljuk, gyomorégést okozhat.

A tej napindítóként gyomorégést okozhat
A tej napindítóként gyomorégést okozhatOppenheim Bernhard / Getty Images Hungary

Éppen ezért az esti órák a legalkalmasabbak egy pohár meleg tej elfogyasztására, amely segít megnyugtatni a testet, és elősegíti a pihentető éjszakai alvást.

Hús

A hús kiváló fehérje- és B-vitamin-forrás, de túlzottan megterhelheti az emésztőrendszert. Éppen ezért jobb, ha közvetlenül lefekvés előtt kerüljük a steak fogyasztását, de a legjobb, ha legalább három órával alvás előtt már sem húst, sem mást nem eszünk.

A húst napokig emészti a szervezetünk
A húst napokig emészti a szervezetünkshih-wei / Getty Images Hungary

Diófélék

A dió az egészséges zsírok és kalóriák nagyszerű forrása, de éjszakai snackként nem a legjobb választás. Napközben, főként délután, nem tanácsos túl sokat fogyasztani belőle, mert igen hosszú ideig tart az emésztése, ami szintén gondot okozhat az elalvásban.

Az olajos magvakból is csak mértékkel fogyasszunk
Az olajos magvakból is csak mértékkel fogyasszunkbymuratdeniz / Getty Images Hungary

Magas zsírtartalmú sajt

A lefekvés előtt szintén nem javasolt sajtot fogyasztani, mert nehéz a szervezet számára megemészteni. A gyomrot túlságosan megterheli, emiatt kellemetlen teltségérzetet okozhat, ami megzavarhatja az alvást.

Csábító lehet az esti órákban egy kis sajtot elrágcsálni, de ez egyáltalán nem egészséges
Csábító lehet az esti órákban egy kis sajtot elrágcsálni, de ez egyáltalán nem egészségesmina abodahab / 500px / Getty Images Hungary

Jobban tesszük, ha reggeliként iktatjuk be az étrendünkbe, így biztosíthatjuk a szervezet számára elengedhetetlenül szükséges kalciumot, amely elősegíti az izomnövekedést és a csontok egészségét.

Citrusfélék

Egészségesnek gondolhatjuk, ha egy pohár frissen facsart narancs- vagy grépfrútlével indítjuk a napot, de egyáltalán nem az. A citrusfélék nagyon savasak, és még a főétkezés mellett vagy közvetlenül utána elfogyasztva is fokozzák a savképződést. Mindez pedig olyan kellemetlen emésztési problémákat okozhat, mint a gyomorégés, a gyomor elnehezülése vagy a tápanyagok lassú felszívódása. Éppen ezért javasolt, ha várunk egy kicsit étkezés után a gyümölcslé elkortyolgatásával.

Ne egy pohár frissen facsart narancslével indítsuk a napot
Ne egy pohár frissen facsart narancslével indítsuk a napotDianaHirsch / Getty Images Hungary

Bab

A babnak igen magas a rosttartalma, ezért a nap bármely szakaszában fogyasztjuk is, puffadást okozhat, ami kifejezetten ronthat az éjszakai alvás minőségén. Jobb, ha óvatosak vagyunk a babbal, ami tökéletes étel lehet ebédre, mert így estig minden tápanyag megemésztődik, és kevésbé valószínű, hogy puffadtnak és túl jóllakottnak érezzük magunkat lefekvéskor.

A bab jót tesz a csontoknak, de inkább ebédre fogyasszuk
A bab jót tesz a csontoknak, de inkább ebédre fogyasszukncognet0 / Getty Images Hungary

Alma

Az alma magas rosttartalmával és természetes savtartalmával javítja az emésztést, valamint a vastagbélműködést. De ha este eszünk almát, akkor a belőle származó sav felhalmozódhat a gyomorban, ami kellemetlen érzést okoz. Az esti almaevés ráadásul nemcsak a gyomrot nehezíti el, hanem túlzott gázképződéshez és székletürítési problémákhoz is vezethet, miután éjszaka lelassul az emésztés.

A reggel elfogyasztott alma gyógyír a gyomornak
A reggel elfogyasztott alma gyógyír a gyomornakAleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

Almát enni legjobb a reggeli órákban, mert így serkenthetjük a bélmozgást a hosszú alvás után. Ez különösen előnyös és javasolt, ha túl későn vacsorázunk, vagy túl sok egészségtelen ételt ettünk.

Joghurt

A joghurt lelassítja az emésztést, ezért csak főétkezések után fogyasszuk
A joghurt lelassítja az emésztést, ezért csak főétkezések után fogyasszukwilatlak villette / Getty Images Hungary

Éhgyomorra vagy étkezés előtt soha ne együnk joghurtot, mert tejsavat tartalmaz, amely csökkentheti a gyomor savasságát, és épp a főétkezés idejére lassul le az emésztésünk. Az egészségünk megőrzése érdekében sokkal praktikusabb, ha a főétkezés után 1-2 órával iszunk meg egy joghurtot, így a tejsav minden jótékony hatását ki tudjuk használni a megfelelő emésztés érdekében.
De lefekvés előtt is jó választás lehet egy kis mennyiségű joghurt elfogyasztása, hogy feltöltsük a szervezetet fehérjével, ami hozzájárul az izomfejlődéshez.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek