Ha ezt eszed, alacsonyabb leszel – egy gyakori köret is a listán van

GettyImages-952712526

Hogy valaki alacsony vagy magas lesz, azt nagyban befolyásolja genetikája – de úgy néz ki, hogy az elfogyasztott ételek is hathatnak arra, milyen a testmagasságod.

A géneken túl a biológiai nem és hormonjaink is befolyásolják testmagasságunkat, a kutatók azonban azt találták, hogy bizonyos ételek nagy mennyiségben történő fogyasztása összefüggésbe hozható azzal, hogy növekedésünk megtorpan.

Tényleg alacsonyabb lehetek egyes ételek miatt?

A rövid válasz igen, az elfogyasztott ételek valóban befolyást gyakorolhatnak magasságunkra: vannak olyan összetevők, amelyek hatása a testmagasságra kimutatható. Lássuk, mely élelmiszereket kellene elkerülnöd.

Szója

Kutatások bizonyítják, hogy a szójatejet és egyéb növényi tejeket fogyasztó gyerekek testmagassága elmarad azokétól, akik tehéntejet fogyasztanak. Ennek oka abban rejlik, hogy a szója akadályozza a szervezetet a kalcium feldolgozásában: a növekedést gátló hatást a fitinsav okozza, amely a tofuban, a joghurtban és a szójatejben is megtalálható. Kalcium pedig kell az egészséges csontnövekedéshez, ne vidd tehát túlzásba a szóját, és ne adj túl sokat abból gyermekednek sem.

Ez az étel is lehet káros, ha túl sokat eszel belőle: az alacsony termettel is összefügghet a mértéktelen rizsfogyasztás
Ez az étel is lehet káros, ha túl sokat eszel belőle: az alacsony termettel is összefügghet a mértéktelen rizsfogyasztásGe JiaJun / Getty Images Hungary

Rizs

Meglepő lehet a megállapítás, mivel alapvetően egészséges élelmiszerként tekintünk a rizsre, de nem minden mennyiségben igaz ez rá! Ha túl sok rizst kap a fejlődésben levő szervezet, az szénhidrátokkal ellátja, de fehérjét és vitamint nem tud kellő mennyiségben bevinni így.

Gyorsételek

Nagyon sok szempontból káros az, ha folyamatosan ilyesmit fogyasztunk: a növekedés szempontjából leginkább azért, mert ezek az élelmiszerek 

nem tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amelyekre szervezetünknek leginkább szüksége van az egészséges növekedéshez.

Ha folyamatosan sült krumplit eszik egy gyermek, nem éri el potenciális testmagasságát – viszont elhízik.

Szénsavas üdítőitalok

A magas foszfortartalom teszi igazán veszélyessé ezeket az italokat: a foszfor pedig a csontsűrűségre gyakorol káros hatást.

Kukorica

Ez is meglepő pont lehet a listán: önmagában nem hátráltatja a növekedést, de aflatoxinokkal szennyeződhet, amelyek a legfiatalabbak esetében hátráltatják a növekedést.

Jégkrém és egyéb cukros édességek

A cukor a szervezetre gyakorolt negatív hatását mindannyian ismerjük, de arról talán kevesebben hallottak, hogy az édességek nagy mennyiségben történő fogyasztása még a testmagasságra is hat. A sok cukrot fogyasztó gyerekek alacsonyabbak, mint azok, akik kevesebbet visznek be szervezetükbe, ugyanis a cukor is hat a csontképződésre.

A megoldás természetesen a kiegyensúlyozott étrend
A megoldás természetesen a kiegyensúlyozott étrendAlexander Spatari / Getty Images Hungary

Alkohol

Természetesen azt reméljük, hogy eszedbe sem jutna alkoholt adni egy gyereknek, de hogy ezt tovább erősítsük: az alkohol hátráltatja a növekedést is, amint azt kutatások bebizonyították. Aki fiatalon rendszeresen alkoholt fogyaszt, alacsonyabb lesz, mint aki nem tesz így.

Ezt edd, vagyis add a növésben levő gyerekeknek

Szerencsére nem kell tanácstalanul gondolkodnod azon, mit lenne a legideálisabb a gyerekeknek tálalnod: a Magyar Dietetikusok országos Szövetségének

Okostányér-ajánlása már a 6–17 éves korosztály számára is elérhető,

ráadásul közérthető módon mutatja meg, mire van szüksége az iskolás korosztálynak. Fontos, hogy a napi bevitt élelmiszer-mennyiség felét tegye ki zöldség és gyümölcs, az előbbiből nagyobb arányban fogyasztva.

Fontos még három adag gabonaféle, lehetőleg egy teljes kiőrlésű fogyasztása, valamint három adag tej vagy tejtermék bevitele a szervezetbe. Minden étkezésnél lényeges, hogy teljes értékű fehérjét is egyenek a gyerekek, inni pedig naponta nyolc pohárral kellene, ebből minimum öt pohár legyen víz. A részletes ajánlásokat te is megismerheted ezen az oldalon

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra