15 aggasztó tünet, amit a pajzsmirigy alulműködése okoz

p1

Hiába diétázol és sportolsz, mégis kúsznak fel rád a kilók? Folyamatosan fáradt vagy, és még akkor is vacogsz, ha másról már szakad a víz? Hidd el, nem vagy egyedül, ez az apró szerved okozza a galibát!

Pajzsmirigyünk egy pillangó alakú szerv a nyak elülső részén, amely rengeteg problémát tud okozni, hiszen ez a belső elválasztású mirigy felelős két alapvető hormon, az úgynevezett T3 és a T4 termeléséért. Ha kevesebb pajzsmirigyhormont termel a szervezetünk, akkor pajzsmirigy-alulműködésről beszélünk, ez a betegség egyre több ember életét keseríti meg. Számos tünete van, ráadásul sajnos nem egyszerű beazonosítani a betegséget, sokan egy életet élnek és szenvednek végig fel nem fedezett pajzsmirigy-alulműködéssel.

Mi is ez az egész?

„Amikor alulműködik ez a bizonyos pillangó alakú páros szervünk, a pajzsmirigy, akkor nem termel elegendő thyroxint (T4) és a trijód-tironin (T3) hormont” – kezdte a probléma bemutatását dr. Piri László háziorvos. Mivel ezek a hormonok gyakorlatilag a teljes szervezetünkkel összefüggésben állnak és hatnak rájuk, rengeteg tünetet produkálhat, ha pajzsmirigy-alulműködéssel küzdünk. A pajzsmirigyhormonok sok egyéb mellett komoly hatást gyakorolnak a test anyagcseréjére. Így értelemszerűen ha alulműködik a pajzsmirigy, akkor lelassul az anyagcsere, és jöhet a hízás és az állandó fáradtság. „A pajzsmirigy-alulműködésnek több oka is lehet, de leginkább a pajzsmirigy mint szerv problémájáról van szó. Egyes ritka esetekben az agyalapi mirigy egyik hormonja, a TSH megnövekedett termeléséről van szó, de leginkább a bűvös T3 és T4 hormon a felelős az alulműködésért” – mondta el a fő okokat a háziorvos.

Pajzsmirigyünk egy pillangó alakú szerv a nyak elülső részénél
Pajzsmirigyünk egy pillangó alakú szerv a nyak elülső részénélLiudmila Chernetska / Getty Images Hungary

 Az alulműködés okai

A pajzsmirigy-alulműködés kialakulhat veleszületett okból, ám minderre csekély az esély, 4000 emberből egyet érint. Dr. Piri László szerint sokkal inkább szerzett betegségről van szó.

„A pajzsmirigy-alulműködésben a nők sokkal inkább érintettebbek, mint a férfiak, ráadásul az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik ez a betegség.”

A hízással és állandó fáradtsággal járó pajzsmirigy-alulműködés okait és az egész jelenséget csupán néhány évtizede vizsgálja az orvostudomány. Mindenesetre arra rájöttek, hogy az alacsony jódbevitel alulműködéshez vezet. 

Sokismeretlenes egyenlet

A háziorvos azt is elmondta, hogy az is szembesül a betegséggel, akinek valamilyen oknál fogva eltávolították a pajzsmirigyét. Ha a nyaki régiónál sugárkezelést végeztek, akkor számolni kell az alulműködés lehetőségével. Néhány gyógyszer is kiválthat pajzsmirigy-alulműködést, továbbá létezik az autoimmun pajzsmirigygyulladás is, azaz a Hashimoto-kór. Nagy ritkán, de előfordulhat, hogy károsodott az agyalapi mirigy vagy a hipotalamusz, ezek is képesek alulműködést előidézni.

Ezekre az árulkodó jelekre figyeljünk 

Talán már kiderült, hogy rendkívül nehéz időben elcsípni a pajzsmirigy-alulműködést, amely egyrészt lassan alakul ki, másrészt annyira szerteágazóak a tünetei, hogy könnyű „benézni”. Éppen ezért fordulhat elő, hogy sokan akár évtizedekig is küszködnek diagnosztizálatlan és kezeletlen alulműködéssel, vagy éppen sohase diagnosztizálják ezt a betegséget náluk.

Száraz bőr, ödémás arc, fáradtság – ez mind a pajzsmirigybetegség jele
Száraz bőr, ödémás arc, fáradtság – ez mind a pajzsmirigybetegség jeleGary John Norman / Getty Images Hungary

Mindenesetre ha az alábbi jelekkel szembesülsz, nem árt megvizsgáltatnod a hormonértékeidet és a pajzsmirigyedet:

 • Indokolatlan hízás, elsősorban hasi területen.
 • Vizesedés, ödémás arc, szemek és végtagok.
 • Állandó fáradtság, ennek ellenére alvászavarok, nehéz elaludnod, vagy éjjel felriadsz.
 • Reggel képtelen vagy felkelni, órákon át nem térsz magadhoz.
 • Indokolatlan szívdobogás, szorongásérzet.
 • Fázékonyság.
 • Nagyon száraz bőr.
 • Hajhullás.
 • Kihullik a szemöldököd külső harmada.
 • Székrekedés és szorulás.
 • Hangulatzavar, hajlam a borúlátásra.
 • Feledékenység, memória- és koncentrációs zavarok.
 • Csökkenő vagy eltűnő libidó.
 • Menstruációs zavarok.
 • Alacsonyabb testhőmérséklet, vérnyomás és pulzus.

Ilyen vizsgálatokon mész majd keresztül

Dr. Piri László felhívta rá a figyelmet, hogy az alulműködés megállapítása minden esetben endokrinológus szakorvos feladata, akihez vagy háziorvosi beutalóval jutsz el, vagy magánrendelésen. Az endokrinológus szakember megtapintja a pajzsmirigyedet a nyakadon, másrészt ultrahangos pajzsmirigyvizsgálatra küld, amely azonnali képet ad a pajzsmirigyet érintő külső és belső elváltozásokról. Elengedhetetlen vizsgálat a vérből mért pajzsmirigyhormonszint, a T4 thyroxin és a T3 trijód-tironin nevű hormonok mellett a TSH, azaz a pajzsmirigy-stimuláló hormon szintjét is megnézik.

Kizárólag endokrinológus utalhat be

Ezt a speciális vérvizsgálatot ugyancsak az endokrinológus írhatja elő, erre háziorvos nem adhat beutalót. „Rengetegen jönnek hozzám, háziorvoshoz, hogy utaljam be őket pajzsmirigyhormonérték-vizsgálatra. Én ezt háziorvosként nem tehetem meg” – hívta fel a figyelmet dr. Piri László. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a T3 és a T4 szintje csökkent, míg a TSH-szint emelkedett, ugyanis a TSH megpróbálja serkenteni a pajzsmirigyhormonokat. Amennyiben a TSH-szint is csökkent, úgy az agyalapi mirigy problémájáról van szó. A felsorolt hormonok mellett érdemes megvizsgáltatni egy negyediket is, amit antiTPO elleni antitestnek nevezünk. Ha ennek emelkedett a szintje, akkor valószínűleg fennáll az autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladás, a Hashimoto-kór.

Mit tegyünk, ha pajzsmirigy-alulműködésünk van?

Ha alaposan körüljártuk és kivizsgáltattuk az egészségünket, amely – valljuk meg – hetek, akár hónapok kérdése is lehet, és valószínűleg mélyen a pénztárcánkba is kell nyúlnunk, akkor kézhez kaptuk az eredményt. Ha valóban pajzsmirigy-alulműködésünk van, akkor hormonkészítményeket ír fel az endokrinológus. Van azonban néhány vitamin és étel, amelyekkel segíthetjük a szervezetünket, de olyanok is vannak, amiket el kell kerülnünk.

Mivel ez a betegség elhízással jár, különösen figyelnünk kell a tudatos táplálkozásra
Mivel ez a betegség elhízással jár, különösen figyelnünk kell a tudatos táplálkozásrashurkin_son / Getty Images Hungary

Milyen ételekkel és bennük lévő tápanyagokkal támogathatjuk pajzsmirigyünket?

Szelén

Kalán Annamária táplálkozási tanácsadó elmondása szerint jó néhány vitaminnal és ásványi anyaggal megtámogathatjuk a pajzsmirigyünket, amelyek közül a szelén az egyik legfontosabb, mert kiemelt szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok képzésében. Magas szeléntartalmú étel például a paradió (brazil dió), a tenger gyümölcsei, a grépfrút, a gomba, a spárga, a teljes kiőrlésű gabonák, a tengeri halak.

Jód 

„A jód a pajzsmirigyhormonok közvetlen alapanyaga, megfelelő bevitele kulcsfontosságú” – hangsúlyozza a táplálkozási tanácsadó. „Ugyanakkor van két olyan állapot, amikor használata többet árthat, mint javít” – mutat rá Kalán Annamária. Az egyik ilyen állapot a pajzsmirigy-túlműködés, a másik pedig a Hashimoto-betegség. A jód természetes forrásai a tengeri halak, rákfélék, tengeri algafajták, áfonya, különböző tengeri sók. „Magyarország erősen jód- és szelénhiányos régiónak számít. Így érdemes hangsúlyt helyezni arra, hogy ételeinkkel ezt a hiányt kompenzáljunk. Ugyanakkor jódbevitelünk tekintetében érdemes tisztában lennünk vele, hogy Magyarországon a jódozott sót kötelező használni az előre elkészített élelmiszerekben. Így ez is hozzájárul jódbevitelünk fedezéséhez” – hangsúlyozza a táplálkozási tanácsadó.

Cink

Jelenléte hozzájárul a T4 hormon aktív T3-má alakításához. Illetve képes pozitívan befolyásolni az agyalapi mirigy működését, ami a pajzsmirigy szabályozó hormonját termeli. Megtalálható hüvelyesekben, diófélékben, magokban. Túlzásba vitt fogyasztásával azonban itt is vigyázni kell, hiszen gátolja a réz felszívódást, és anémiát, neurológiai problémákat alakíthat ki.

Vas

Hiánya esetén romlik a pajzsmirigyhormonok képzése. Így szintjét ebből a szempontból is érdemes megfelelő keretek közt tartani. „A vas megtalálható a májban, osztrigában, babban, borsóban, lencsében, amarántban, quinoában, tökmagban, étcsokoládéban” – sorolja a dietetikus tanácsadó.

Milyen ételeket kerüljünk alulműködés esetén?

Kalán Annamária szerint szinte mindig, így pajzsmirigybetegség vagy akár annak gyanúja esetén, javasolt a cukrozott és ultrafeldolgozott ételek elhagyása.

„Ez segít az alulműködéssel gyakorta járó pluszkilók lerakódásának csökkentésben, illetve a pajzsmirigy-alulműködés mellett gyakorta megjelenő inzulinrezisztens állapot kockázatának csökkentésében” – magyarázza a szakértő.

A szójában megtalálható fitoösztrogének megzavarhatják a pajzsmirigyhormonok felhasználását. Így akinek alulműködik a pajzsmirigye, csak kis mennyiségben javasolt a szója fogyasztása. Ne legyenek illúzióid, rendkívül makacs, nehezen és hosszú idő alatt kezelhető betegség a pajzsmirigy-alulműködés, amely teljes és élethosszig tartó életmódváltást követel. Azonban ha fontos az egészséged, a fittséged és nem utolsósorban a megjelenésed, érdemes elsajátítanod ezt a körülményes folyamatot, hogy a régi fényedben ragyoghass.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra