Az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság chicagói éves találkozóján ismertetett eredmények azt mutatják, hogy azok az idősebb felnőttek, akik a kutatók által „ultrafeldolgozottnak” nevezett vagy erősen feldolgozott ételeket tartalmazó étrendet folytattak, a vizsgált időszakban körülbelül 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg.
Így hatnak az élettartamra az ultrafeldolgozott ételek
A 30 év adatait felölelő kutatás szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztói – különösen nagy mennyiség esetén – fokozott kockázatnak vannak kitéve a cukorbetegséggel és szívbetegségekkel összefüggő halálozások tekintetében. A rák kockázata azonban nem növekedett meg náluk számottevően.
Az American Society for Nutrition kutatása több mint 540 ezer, 50 és 71 év közötti életkorú felnőtt adatait elemezte,
több mint felük a vizsgálat kezdete óta életét vesztette.
A kutatók az érintettek által fogyasztott ételeket a NOVA osztályozási rendszer alapján négy kategóriába sorolták. Külön csoportot kaptak a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek, a feldolgozott összetevők (például az olajak), a feldolgozott élelmiszerek, valamint az ultrafeldolgozott élelmiszerek, melyek arról ismertek, hogy ipari folyamatok során hozzák létre őket.
A kutatás arra is fényt derített, hogy kétféle ultrafeldolgozott élelmiszer „erősebben kapcsolódik” a káros hatásokhoz. „Megfigyeltük, hogy a magasan feldolgozott húsok és az üdítőitalok az ultrafeldolgozott élelmiszerek azon alcsoportjai közé tartoznak, amelyek leginkább kapcsolódnak a halálozási kockázathoz” – közölte Erikka Loftfield, a kutatás vezetője, a National Cancer Institute munkatársa, aki szerint a betegségek megelőzése és az egészség megőrzése érdekében érdemes minél kevesebbet fogyasztani ezekből.
Az ételek közül a hot doggal is baj van
A NOVA kategorizációs rendszere szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak mind a cukros, mind az édesítőszeres üdítőitalok, a kolbászfélék, a hot dogok, a csirke- és halfalatkák, valamint más, iparilag előállított húskészítmények.
Ez összecseng a korábbi tanulmányok eredményével. A Michigani Egyetem kutató például egyenesen azt állapították meg, hogy egyetlen hot dog fogyasztása 36 perccel rövidítheti le az élettartamot, ami
annak is köszönhető, hogy átlagosan 61 gramm feldolgozott húst tartalmaz.
Egészséges életmód mellett is igen károsak ezek az ételek
A friss kutatás vezetője elismerte, hogy a tanulmány nem határozott meg ok-okozati összefüggést, de szerinte az eredmények helytállóak, még akkor is, ha figyelembe vesszük az alanyok további kockázati tényezőit, például az elhízást. Más szóval, még az egészségesebb életmódot folytató, de több ultrafeldolgozott ételt fogyasztó résztvevőknél is megnőtt a halálozás kockázata.
Ha bővebben is érdekelnek a feldolgozott élelmiszerek veszélyei, olvasd el ezt a cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés