Az élesztő a benne lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak és aminosavaknak köszönhetően igen jó hatással van a szervezetünkre. Egészségesebbé teszi a hajat, a bőrt és a körmöt, és még a vércukorszintünket is stabilizálja.
A gyomornak és a beleknek is jót tesz
Dr. Martin Schröder német orvos egy prágai kongresszuson tartott előadása során hangsúlyozta egy igen jelentős kutatása kapcsán, hogy a csukamájolajban és az élesztőben szinte minden vitamin megtalálható.
Ebből is jól látszik, több oka is van annak, miért érdemes ezt a pici sejtekből álló élelmiszert fogyasztani. Az egyik, hogy az élesztőgombák 50 százaléka fehérje, ezért kiváló fehérjeforrás lehet bárkinek, nem csak a vegetáriánusoknak.
Az élesztőt csak ritkán fogyasztjuk nyersen, aki mégis rászánná magát, jó, ha tudja, hogy a nyers élesztőnek igen magas a szénhidráttartalma, így a fogyni vágyók jobb, ha minimális mennyiségben, és ételbe keverve eszik meg.
A nyers élesztő a B-vitaminok mellett bővelkedik nátriumban és a káliumban is, melyek természetes módon meggátolják a szervezet elsavasodását. Mindemellett lúgos kémhatása révén az élesztő azáltal, hogy közömbösíti a savakat, megnyugtatja a gyulladt szöveteket, enyhíti a bélirritációt és a fekélyesedés okozta kellemetlen panaszokat.
Antibiotikum szedése esetén pedig az élesztő probiotikumként segíti az emésztőrendszerünket a benne lévő laktáznak, szacharóznak és maltáznak köszönhetően.
Az élesztő azáltal is jótékonyan hat az emésztésünkre, hogy szükség esetén megakadályozza a hasmenést, illetve csökkenti a krónikus, bakteriális eredetű bélfertőzések miatti panaszokat.
A B-vitamin egyik legjobb forrása
Az élesztő tele van B-vitaminokkal, így egyszerre védi az idegeinket, és több anyagcsere-folyamatnál is kiemelt szerepe van. Ezáltal az élesztő nemcsak a testi, hanem a lelki egészségünkre is jótékony hatással van, hiszen képes csökkenteni a depresszió tüneteit, enyhíti a szorongást, és javítja az alvás minőségét is, így kipihentebben ébredhetünk. Szintén testi és lelki szempontból fontos, hogy az élesztő csökkentheti a PMS-től szenvedő nők panaszait.
Szabályozza a vércukorszintet
A legújabb kutatás szerint a cukorbetegek szervezete is meghálálja az élesztő fogyasztását. A benne lévő vitaminok és ásványi anyagok ugyanis képesek helyreállítani a kiugró vércukorszintet. Emellett a magas koleszterinszintet is csökkenti, a HDL-, vagyis a „jó” koleszterin arányát pedig növeli a vérben.
Az élesztőben lévő kálium erősíti a fogakat és a csontokat, a magnézium pedig az izomzatunkat. Hatására a köszvényes ízületi gyulladás is visszafordítható.
Szebb és simább lesz tőle a bőrünk
Az élesztő jótékony hatását nem csupán a belső szerveink, a keringési és emésztési rendszerünk hálálja meg. Aki ráncoktól mentes, sima bőrre vágyik, jól teszi, ha beiktatja az étrendjébe az élesztőt, ami képes stimulálni a kollagéntermelésért felelős kötőszöveti sejteket.
Miután az élesztőbaktériumoknak tisztító hatásuk is van, a hagyományos orvoslásban is javasolják pattanások, akné és mitesszerek ellen. Az élesztő elfogyasztva és arcpakolásként használva is szebbé teszi a bőrünket azáltal, hogy kivonja a bőrünkből a szennyeződéseket és a faggyút. Egy arctisztító kezelés előtt pedig felpuhítja a mitesszereket, így sokkal könnyebben el lehet azokat távolítani.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés