Változás várható az élelmiszerek csomagolásán, vége az apró betűknek

élelmiszer címke összetevők
Olvasási idő kb. 2 perc

Megváltozhatnak a WHO irányelvei az élelmiszer-csomagolásokon feltüntetendő jelöléseket illetően. A még kidolgozás előtt álló javaslat szerint már az előlapon fel kellene tüntetni a tápértékre vonatkozó információkat.

A World Health Organisation (WHO) legfrissebb javaslata szerint az egészségtudatosabb döntéshez járulna hozzá, hogyha az élelmiszerek csomagolásának elején már olvasható lenne a tápanyagtartalom. Az Agroinform a Storeinside.com cikke alapján összegezte, mi várható, ha elfogadja a javaslatot az Egészségügyi Világszervezet. 

A tervezett újítás célja az lenne, hogy ne kelljen az apró betűs részeket bogarászni a csomagolások hátlapján vagy oldalán ahhoz, hogy a vásárlók megtudják, miből mennyit tartalmaz az adott élelmiszer. A WHO a gyártókat kötelezné arra, hogy a tápértékkel kapcsolatos tudnivalókat már a frontoldalon feltüntesse. 

Az élelmiszerek csomagolását az elhízással kapcsolatos betegségek megelőzése érdekében változtatnák meg
Az élelmiszerek csomagolását az elhízással kapcsolatos betegségek megelőzése érdekében változtatnák megPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Változhat az élelmiszerek csomagolása

Évente csaknem nyolcmillióan halnak meg olyan, az elhízáshoz kapcsolódó betegségekben, mint amilyen a cukorbetegség vagy a szívbetegségek. A WHO véleménye szerint pedig a magas só-, cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztása felelős a világszerte szinte járványként terjedő elhízásért. A terv, mely szerint látványosabbá tennék az ételek egészségre gyakorolt hatását, nem példa nélküli. A világ számos országában már most is is nagy hangsúlyt fektetnek az élelmiszerek csomagolásán keresztüli tájékoztatásra. 

"Franciaországban például a NutriScore rendszer egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az élelmiszereket, míg  Chile még szigorúbb figyelmeztető címkéket használ a csomagolások elején, ahol az ételek magas cukor-, só- vagy zsírtartalmára hívják fel a figyelmet."

- írja az Agroinform. 

Hatásos a címkéken elhelyezett figyelmeztetés

A chilei példa a tapasztalatok szerint működik, a latin-amerikai országban a figyelmeztető címkék hatására a lakosság 37%-kal csökkentette a cukorfogyasztást, míg sóból 22%-kal, telített zsírból pedig 16%-kal kevesebbet fogyaszt. Az iránymutatásokról szóló nyilvános konzultáció 2024. október 11-én zárult le, a végleges változat pedig 2025 elején jelenik majd meg. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek