Szerencsémre gyerekkoromban bőven termettek nyaralónk kertjében a piszkebokrok: az egres ugyanis ezen a néven, sőt, még köszméteként is ismert azok körében, akik fogyasztották már a kerekded, kissé szőrös, elsőre mókás külsejű gyümölcsöket.
A roppanós, vastagabb héjban lédús, magokban gazdag, kicsit zselés állagú gyümölcshús rejtőzik, érett állapotában mesésen édes és aromás.
Kiskoromban marokszámra tömtem magamba a fehér és a piros piszkét is: ha te még nem kóstoltad, most megtudhatod, miért lenne érdemes kipróbálnod!
Csontjaidnak is jót tesz
A piszke a ribizli közeli rokona, színe lehet fajtától függően fehér, zöld, rózsaszín, piros vagy éppen lila is. Az apró szemek kalória- és zsírtartalma alacsony, viszont tele vannak antioxidánsokkal: 15 dekagrammban mindössze 66 kalória található, így bátran nassolhatod.
Az alacsony kalóriatartalom ugyanakkor értékes egyéb összetevőkkel párosul. Található benne B5- és B6-vitamin, valamint C-vitamin is. A legnagyobb mennyiségben az utolsó fordul elő benne: ha 15 dekagramm egrest megeszel, azzal a napi bevitel közel felét teljesítetted is. Az egresben levő réz fontos a szív, az erek, az immunrendszer és az agy számára, az apró szemekben szintén megtalálható mangán támogatja az anyagcserét, a csontképződést és az immunválaszt, míg a kálium elengedhetetlen a normál sejtműködéshez.
Alacsony kalória, sok rost: ettől jó az egres
A korábban már említett alacsony kalóriatartalom a diétázók jóbarátjává teszi az egrest. Az alacsony kalóriatartalmú finomság ideális kisétkezéssé teszi a gyümölcsöt, amelyből nyugodtan csipegethetsz, ráadásul kutatások is igazolták már, hogy akik egrest esznek, azok 130 kalóriával kevesebbet fogyasztanak következő étkezésük során, mint azok, akik édességet csipegetnek.
Tizenöt dekagrammnyi egres ugyanakkor az optimális bélműködéshez szükséges rostmennyiség negyedével is ellát,
a benne megtalálható oldhatatlan rosttartalom pedig hozzásegít ahhoz, hogy ne legyen szorulásod, de rendszeres székleted igen. A rosttartalom még a vérnyomásod és koleszterinszinted csökkentésében is segít, ezáltal krónikus megbetegedések megelőzését teszi lehetővé.
Antioxidánsokban gazdag ez a gyümölcs
A vitaminok mellett többfajta fitonutrienst is tartalmaz az egres: a következő antioxidánsok jótékony hatását élvezheted, ha eszed:
- A flavonolok a szív egészségéhez járulnak hozzá, de lehet rákellenes, vírusellenes és stroke-tól védő hatásuk is. Az egresben található kvercetin, miricetin, kaempferol és izorhamnetin is.
- Az antociánok a gyümölcsökben található színes pigmentek, melyek a szem és a húgyutak egészségével, a jobb memóriával, az egészséges öregedéssel és egyes rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatával kecsegtetnek.
- A szerves savak felelősek a gyümölcsök fanyar ízéért, valamint csökkenthetik a stroke és az Alzheimer-kór kockázatát.
A vércukrodat is rendbe teszi
A kettes típusú cukorbetegséget sokféle krónikus betegség kialakulásához kötik: az egres segíthet megelőzésében.
Először is magas a rosttartalma, ami lassítja a cukor felszívódását, megakadályozva a vércukorszint megugrását.
Laboratóriumi vizsgálatok szerint továbbá az egreskivonat alfa-glükozidáz-gátló. Ez azt jelenti, hogy a vékonybélben lévő speciális enzimekhez kötődik, megakadályozva, hogy azok a cukrot a bélből a véráramba juttassák. Végül klorogénsav-tartalma lassíthatja a szénhidrátok felszívódását, és segíthet csökkenteni a vércukorszintet a keményítőtartalmú ételek fogyasztása után.
Mindezen túl a következő előnyökkel is jár, ha fogyasztod:
- bogyós gyümölcsként védi szíved, és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
- Fitonutriens- és antioxidáns-tartalma révén megelőzheti egyes rákbetegségek kialakulását.
- Az agyat is védi, így akár az Alzheimer-kór megelőzésében is segíthet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés