Így segíti az egészséget a borsmentatea
Az Európában is őshonos borsmenta növény szárított leveleiből készülő tea egy frissítő, fűszeres ízű, kellemes gyógynövényforrázat, amely alkalmas a feszültség enyhítésére, illetve néhány további jelentős egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Összeszedtük a legfontosabbakat.
1. Nyugtató hatású
Egyes kutatások szerint a borsmenta nyugtató, lazító hatással bír, ami nemcsak a szorongást oldja, hanem kiterjed a gyomor-bél traktusra is, ezáltal csökkenti a gyomorpanaszokat és féken tarthatja az irritábilisbél-szindróma (IBS) tüneteit. Fogyasztása ezért gyomorfájdalom, hasmenés vagy székrekedés esetén is ajánlott.
Az emésztési tünetek javulása a borsmentatea elfogyasztása után 30–60 percen belül várható.
2. Csillapítja a fájdalmat
A borsmentatea aktív hatóanyaga, a mentol enyhíti a fejfájást és a migrént – különösen, ha az a rossz étkezési szokásokból vagy a mindennapi stresszből adódik. Ezeknél a fájdalom gyakran az agyat oxigéndús vérrel ellátó véredények normálistól eltérő összehúzódásaival és kitágulásaival függ össze. A borsmenta azonban megnyithatja a véredényeket, ami enyhítheti a fejfájást okozó feszültséget.
3. Növeli az immunitást
A borsmenta erős antioxidáns, valamint bizonyítottan antimikrobiális és vírusellenes hatású, így alkalmas az immunitás növelésére. Teaként való fogyasztása enyhítheti a megfázás tüneteit is, ami részben a mentol azon képességének köszönhető, hogy hígítja a nyálkát, illetve csillapítja a nyálkaképződést a torokban és az orrmelléküregben.
Ez lehetővé teszi, hogy könnyebben lélegezz.
A borsmenta emellett segít megszabadulni a felső légutakban megtelepedő rossz baktériumoktól, ami tovább fokozza az immunerősítő hatást.
4. Frissíti a leheletet
Antibakteriális tulajdonságai révén a borsmenta elpusztítja a szájban lévő, kellemetlen szagokat okozó baktériumokat, valamint kellemes, friss aromáival is felfrissíti a leheletet.
De mennyit lehet inni belőle? A borsmentatea nulla kalóriatartalmú és nincs benne koffein sem, így mindenféle mellékhatás nélkül biztonságosan fogyasztható. Az ajánlásokban általában azt írják, hogy napi 1-3 csészényi mennyiség lehet az optimális adagja.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés