Ez történne, ha fél napig nem pislognál

pislognyit2

Vajon miért pislogunk, miért fontos ez az apró, reflexszerű mozdulat? Miért pislognak többet a nők, mint a férfiak? Meddig tudunk meglenni pislogás és a vele együtt járó könnyezés nélkül? Most megtudod a válaszokat!

A pislogásnak nagyon egyszerű és praktikus oka van. Annak érdekében, hogy a szemgolyó csúcsán lévő szaruhártya ne száradjon ki, a szemhéj pislogás közben könnyet terít szét a szemgolyó felszínén, így tartja nedvesen azt.

Az ébrenlét 10 százalékában pislogsz

A legtöbb ember átlagosan tizenöt-hússzor pislog percenként, tehát akár ezerkétszáz alkalommal is pislogsz óránként, 14-19 ezer alkalommal naponta, továbbá minden egyes pislogás 0,1 és 0,8 tized másodperc között tart. Kijelenthetjük, hogy a pislogás az ébrenléti idő körülbelül 10 százalékát teszi ki.

A pislogás az egészséges szem alapfunkciója
A pislogás az egészséges szem alapfunkciójaYoshiyoshi Hirokawa / Getty Images Hungary

A szemgolyó védelmezője

A pislogásnak az az élettani funkciója, hogy „keni”, azaz nedvességgel látja el a szemgolyót. Eme reflexszerű mozdulat során a szemgolyó folyamatosan nedves lesz, ez védőréteget képez a szemgolyó felületén. Ez a vékony könnyréteg megóvja az apró sérülésektől a szemgolyót, és távol tartja a kórokozókat. Ráadásul a pislogás a szervezet leggyorsabb reflexe, amely a másodperc ezredrésze alatt megy végbe, képes megóvni a mechanikai sérülésektől a szemgolyót.

Lelkiállapottól is függ a pislogás

Reider László optometrista részletesen elmagyarázta a pislogás és a könnyezés szerepét. Előrebocsátjuk: pislogás nélkül nincs élet, egyetlen napot se lehet tartós károsodás nélkül kibírni, ha nem pislogunk. Bár létezik olyan betegség, amikor hiányzik a pislogási reflex, ilyenkor szemcseppekkel kell pótolni a pislogás hatását. Azonban ez a jelenség rendkívül ritka.

„Általában 3-5 másodpercenként szükséges pislogni, ami nem tudatos tevékenység. Meg is bolondulnánk, ha állandóan erre kellene figyelni. A pislogás gyakoriságát befolyásolja a lelkiállapot, fizikai fáradtság, a szem szárazsága, az életkor és igen nagy mértékben a koncentráció, a munkavégzés jellege”

– magyarázta az optometrista, akinek egyebek mellett a személesség a szakterülete.

Legfeljebb poénból nézz farkasszemet, mert egészségtelen!
Legfeljebb poénból nézz farkasszemet, mert egészségtelen!Hans Neleman / Getty Images Hungary

A nők többet pislognak

A pislogást az idegrendszerünk szabályozza a dopamin nevű neurotranszmitterrel, ezért komoly egyéni eltérések lehetnek. Minél magasabb a dopaminszintünk, annál gyakrabban pislogunk, s mivel a nőknek viszonylag magasabb a dopaminszintje, ezért fordulhat elő, hogy többet pislognak, mint a férfiak. Az újszülöttek és a csecsemők azonban sokkal ritkábban teszik ezt. Kutatók szerint a jelenség hátterében a babák agyi dopaminrendszerének különleges fejlődése áll. 

Nem csupán sós víz a könny

Ami pedig a könny szerepét illeti, a szakember ezt mondta „A könny közel sem csak egyszerű sós víz, hiszen 5 különböző mirigy váladékából áll össze. Van, ami a kórokozókkal szemben biztosítja a védelmet, egy másik igyekszik az egyébként víztaszító szaruhártyán tartani a folyadékot, és van, ami egy külső réteget alkotva csökkenti a párolgást.” Reider László kifejtette, ez a váladék az alsó szemhéjon gyűlik össze, és kialakítja az úgynevezett könnytócsát. 

„Pislogáskor a felső szemhéj belelóg ebbe a folyadékba, és friss könnyfilmet húz fel a szem elülső felszínére. Ez szép lassan újra lecsorog. A felesleg az orrba folyik a könnyorrvezetéken keresztül. Ezért is dugul el a nózink, amikor sírunk.”

Garantált az összeomlás pislogás nélkül

Arra a kérdésre, hogy mennyi ideig bírjuk ki pislogás nélkül, az optometrista azt válaszolta, legfeljebb „brit tudósok” képesek az ilyen felvetésekre válaszolni, vagy pedig azok a gyerekek, akik farkasszemet játszanak a nagyszünetben. Azonban modellezhető, mi zajlik le a szervezetünkben, ha megpróbálunk nem pislogni: az első másodpercekben nem történne semmi különös. 20 másodperc elteltével szárazságérzet alakulna ki, mivel a nedves réteg eltűnne. Általánosságban elmondható, hogy egy percig mindenki kibírja pislogás nélkül, majd reflexszerűen elindulna a könnyelválasztás. Két pislogás nélküli perc után homályossá válik a látás, öt perc után pedig bevörösödik a szem.

Ólmos fáradtság, majd összeomlás

Érdekes módon negyedórán belül ásítozás lépne fel, ugyanis az ásítás segíti a könnytermelést, de ekkor már elviselhetetlen lenne a szemviszketés, hiszen a szaruhártya idegvégződésekben gazdag szövet. Pislogásmentes fél órát követően begyullad a szem, majd egy óra múlva ólmos fáradtság jön rá a kísérleti alanyra, hiszen a pislogás ébren tartja az agyat. Bár még soha senki nem végezte el gyakorlatban ezt a kísérletet, körülbelül 12-16 pislogásmentes órát követően összeesnénk a fáradtságtól, és súlyos szemfertőzésekkel is számolnunk kellene.

A monitor előtt dolgozók jól ismerik a szárazszem-szindrómát
A monitor előtt dolgozók jól ismerik a szárazszem-szindrómátTunatura / Getty Images Hungary

A szárazszem-szindróma

A tudományos-fantasztikus kísérletektől elvonatkoztatva sokkal nagyobb veszélyt jelent ránk, monitor előtt dolgozókra az úgynevezett szárazszem-szindróma. Megfigyelték, ha fontos munkát végzünk, például számítógépen határidőre kell megírni egy levelet, a pislogás gyakorisága kevesebb mint a felére csökken. Éppen emiatt sokan szenvednek viszkető, égő, irritált szemektől számítógépes munkavégzés közben vagy azt befejezve. „Sajnos a könny mennyisége is kevesebb ilyenkor, mert egész egyszerűen elfelejtünk inni, pedig a könnyet termelő sejtek normális működéséhez elengedhetetlen a szervezet normális víztartalma. Sokan nem is érzik, hogy szomjasak, ráadásul ezen érzékenységünk az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken” – mondja a szakember.

Ezért se kockuljon a gyerek a gép előtt

Ha tehát a monitor előtt kevesebbet pislogunk, akkor gyorsan kialakul a szemszárazság, még az egészséges szemű embereknél is. Mindezt a huzat, a légkondicionálás és a ventilátor is fokozza. A száraz szemek általában nagyon égnek és szúrnak, és erősen ajánlott műkönnyet használni, amit patikában szerezhetünk be. Az se véletlen, hogy a munkavédelmi szabályok értelmében a monitor előtt dolgozóknak óránként 10 perc szünetet kell tartania, és évente kötelező szemvizsgálaton is részt venni.

„Mindez nemcsak ránk, hanem a saját gyerekünkre is igaz, s már csak emiatt se engedjük, hogy órák hosszat a monitort bámulja, mivel a gyerekek fokozottan ki vannak téve a szemszárazságnak, amely felülfertőződést és végső soron a szem romlását okozhatja”

– tanácsolja az optikai szakember.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra