A szömörcefélék családjába tartozó lombhullató fán, a szőlőhöz hasonlóan fürtökben termő csonthéjas gyümölcs a pisztácia. A gyümölcshúst eltávolítják, és kemény, sima, éretten felnyíló kagylószerű héj rejti a sárgászöldes, ehető magot. Csomagolva vásárolhatjuk pörkölt, sós és natúr formában, készül belőle fagylalt, pesto, és salátákba, süteményekbe is rakható. Változatos felhasználása miatt könnyen megtalálhatjuk azt a formát, ahogy szívesen fogyasztjuk ezt az egészséges finomságot.
Ha vigyázunk a vonalainkra, mértékkel fogyasszuk
Bár a pisztáciának viszonylag magas, 20% a fehérjetartalma, de 100 gramm 557 kalóriát tartalmaz, így nem kifejezetten fogyókúrabarát, ha nagy mennyiséget fogyasztunk. Naponta néhány szem viszont teljes nyugalommal beépíthető az egészséges étrendbe, azért is, mert más olajos maghoz képest nagy arányban tartalmaz esszenciális aminosavakat, melyeket a szervezet nem tud előállítani.
Sok ásványi anyagot tartalmaz
Fontos ásványi anyagai hozzásegítenek a szervezet kálium-, mangán-, réz-, magnézium-, kalcium-, cink-, vas- és szelénszükségletének biztosításához. Rosttartalma segíti az egészséges bélflóra megtartását, ami erősíti az immunrendszert.
A pisztácia védi a szemed
A diófélék közül a pisztácia tartalmazza a legtöbb zeaxantint és luteint, mindkettő védi a szemet a kék fény okozta károsodástól, valamint az időskori makuladegenerációtól, ami látásromláshoz vezet.
Segít az optimális vércukorszint fenntartásában
A pisztácia alacsony glikémiás indexű, ami azt jelenti, hogy fogyasztása nem okoz hirtelen nagy vércukorszint-emelkedést. Tartalmaz antioxidánsokat, karotinoidokat és fenolos vegyületeket is, amelyek mindegyike támogatja az egészséges vércukorszintet. 100 gramm pisztáciában 500 mg foszfor található, a napi szükséglet 1 és 60 év között 620 mg (a tizenéveseknek valamivel több). Segítségével megakadályozható még a kettes típusú cukorbetegség kialakulása is. A foszfor segít a protein aminosavakká alakításában is, így kialakulhat a glükóztolerancia.
Jót tesz az ereknek és a szívnek
A pisztácia javíthatja az erek egészségét. Gazdag L-arginin aminosavban, amely nitrogén-monoxiddá alakulva segít tágítani az ereket, és megakadályozza, hogy az érfalakon koleszterein rakódjon le, így csökkenti a vérnyomást. Emellett telítetlen, ómega-3, ómega-6 zsírsavakban is gazdag, ami szintén jó hatással van a koleszterinszintre, így védi a szív egészségét.
Óvja az egészséges bőrt
A pisztáciában található antioxidánsok, a lutein, az A-vitamin és az E-vitamin segítenek a káros szabad gyökök elleni védelemben, amelyek elsődlegesen felelősek a korai öregedésért. Az E-vitamin fontos az egészséges bőr fenntartásában, védi a bőrt a nap okozta kártól, így csökkenti a bőrrák és a leégés kockázatát.
Megállíthatja a hajhullást
A biotinhiány a hajhullás egy fő oka. A pisztácia azonban jelentős mennyiségű biotint tartalmaz, ezért a rendszeres fogyasztásával hatékonyan megállítható a hajhullás. A számtalan zsírsavnak köszönhetően a pisztácia serkenti az egészséges hajnövekedést, és erősíti a hajat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés