Ez a virág nemcsak szép, de antioxidánsokban is gazdag

GettyImages-517593759

Az echinacea egyre népszerűbb a megfázás és az influenza tüneteinek kezelésében. A gyógynövényt, amely kasvirág néven is ismert, feltehetőleg már az észak-amerikai őslakos törzsek is használták gyógyászati célokra, enyhítették vele a torokfájást, csillapították a köhögést és a lázat, de a kígyómarásnak is kiváló ellenszere volt. Mindemellett az echinacea antioxidánsokban is gazdag, így kiváló immunerősítő, segíti a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben.

Az echinacea az őszirózsák családjába tartozó virágos növény. Lila szirmai a sebgyógyításban kapnak szerepet, míg gyökerei a légúti és húgyúti fertőzések enyhítésére nyújtanak gyógyírt. Nézzük, milyen további előnye, felhasználási módja és mellékhatása van ennek a sokoldalú gyógynövénynek.

A sziromtól a gyökérig értékes az echinacea

Az őszirózsák nemzetségébe tartozó echinacea összesen kilenc fajból áll, de csak hármat használnak gyógynövényként. Ezek közül is a leggyakoribb a bíbor kasvirág, aminek a föld feletti részeit szokták használni, méghozzá külső sérülések esetén. Ha belső problémát szeretnénk vele kezelni, akkor a gyökerek lehetnek segítségünkre, például a felső légutak krónikus fertőzései, illetve húgyúti betegségek esetén.

Az echinacea felső részeit és gyökereit egyaránt használják egészségmegőrzésre
Az echinacea felső részeit és gyökereit egyaránt használják egészségmegőrzésreHMVart / Getty Images Hungary

A halvány kasvirág és a keskenylevelű kasvirág gyökereit visszatérő felső légúti fertőzések megelőzésére vagy kiegészítő kezelésére használják. A növény felső részeit és gyökereit egyaránt használják tablettákban, tinktúrákban, kivonatokban és teákban.

Az echinacea sokféle hatóanyagot és növényi vegyületet tartalmaz, melyek számos egészségügyi előnnyel járnak. 

Magas az antioxidáns-tartalma

Az echinacea tele van antioxidánsként funkcionáló növényi vegyületekkel. Ezek a molekulák segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől, ami olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegség.

Pozitívan hat az immunrendszerre

Az echinacea leginkább az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásairól ismert. Számos tanulmány kimutatta, hogy ez a növény segíthet az immunrendszernek a fertőzések és vírusok elleni küzdelemben, ami hozzájárulhat a betegségekből való gyorsabb felépüléshez. Ez az egyik oka annak, hogy az echinaceát gyakran használják a megfázás megelőzésére vagy kezelésére.

A kasvirágot sokan immunerősítő hatása miatt ismerik
A kasvirágot sokan immunerősítő hatása miatt ismerikmladenbalinovac / Getty Images Hungary

Egy vizsgálat szerint a kasvirág 22 százalékkal csökkentheti a felső légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a kutatók azt nem tudták alátámasztani, hogy a gyógynövény lerövidítené a betegség időtartamát. Tehát az echinacea erősítheti az immunitást, a megfázásra gyakorolt hatása nem egyértelmű.

Csökkentheti a vércukorszintet

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az echinaceafajok segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet. Például a bíbor kasvirág kivonata elnyomja a szénhidrátokat emésztő enzimeket. Ez pedig azt jelenti, hogy az echinacea képes lehet csökkenteni a vérbe jutó cukor mennyiségét. A kasvirág emberre gyakorolt vércukorszint-csökkentő hatásának bizonyítása további kutatást igényel.

Segíthet a szorongás és a stressz enyhítésében

Néhány éve a kasvirágot a szorongás leküzdésének egyik ellenszereként is használják. Egy tanulmány kimutatta, hogy egy héten keresztül napi kétszeri 40 milligramm echinaceakivonat bevétele szignifikánsan csökkenti a szorongást a placebóhoz képest. A szakemberek szerint azonban további kutatások szükségesek ahhoz, hogy az echinaceatermékeket lehetséges kezelésként ajánlhassák.

Bizonyított tény, hogy az echinacea segít a szorongás oldásában
Bizonyított tény, hogy az echinacea segít a szorongás oldásábanPonyWang / Getty Images Hungary

Gyulladáscsökkentő tulajdonságok

A nem kezelt gyulladás növelheti a krónikus betegségek és más egészségügyi problémák kockázatát. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne hagyjuk a szervezetünkben elhatalmasodni. Számos tanulmány kimutatta, hogy az echinacea segíthet csökkenteni a nagyobb mértékű gyulladást. 

Egy kísérlet során, melyben ízületi kopásban szenvedő felnőtteket vizsgáltak meg, azt találták, hogy a gyömbér- és echinaceakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő jelentősen csökkentette a betegek szervezetében a gyulladást, a krónikus fájdalmat és a duzzanatot.

Lehetséges mellékhatások

Mindamellett, hogy az echinacea javítja az immunitást, a vércukorszintet, csökkenti a szorongást, a gyulladást, és segíti a bőr egészségét, rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Kutatások szerint az echinaceát rövid és hosszú távú használata is biztonságos az emberi szervezet számára, ám mellékhatásokkal a kasvirág estében is számolhatunk.

A leggyakoribbak közé tartoznak a kisebb emésztési problémák és a bőrkiütések. Bár ritka, néhány ember allergiás lehet az echinaceára is, ami olyan mellékhatásokat okozhat, mint a csalánkiütés, duzzanat és anafilaxia, ami súlyos allergiás reakció.

Mivel az echinacea serkenti az immunrendszert, az autoimmun betegségben szenvedőknek vagy az immunszuppresszív gyógyszereket szedőknek kerülniük kell a kasvirág fogyasztását.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra