5 perc alatt diagnosztizálható ez a szomorú betegség, ha téged is érint, így védekezhetsz

GettyImages-946924536

Bár egyre több kór gyógymódját sikerül felfedezni, még mindig nagy számban akadnak olyan betegségek, melyekre egyelőre gyógymód nem létezik, legfeljebb megelőzhetjük vagy késleltethetjük őket. Ehhez azonban legtöbbször szükség van arra is, hogy időben diagnosztizálni tudják.

Talán a legtöbben attól tartunk, hogy időskorunkban másokra szorulunk akár szellemi, akár fizikai leépülésünk miatt. Az esendővé válás sokáig elkerülhetetlennek tűnt, azonban egyre több olyan korai diagnosztikai eljárást fedeznek fel, melyekkel a legfélelmetesebb bajokat enyhíthetjük vagy elkerülhetjük. 

Az Alzheimer-kór talán napjaink egyik legismertebb gyógyíthatatlan betegsége. A világszerte több mint 55 millió embert érintő, szellemi leépüléssel járó öregkori egészségügyi probléma a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan, és jelenlegi ismereteink szerint visszafordíthatatlan. A kutatási eredmények alapján azonban lehetőség van arra, hogy még a kezdeti fázist megelőzően diagnosztizálják. A hatalmas áttörést a Londoni Egyetem szakértői publikálták. 

A demencia korai diagnózisát a rendszeres szűrővizsgálatok is a segítik
A demencia korai diagnózisát a rendszeres szűrővizsgálatok is a segítikfizkes / Getty Images Hungary

Rutinná válhat a demenciaszűrés

A British Heart Foundantion által finanszírozott első vizsgálatok eredményei szerint egy rutinvizsgálat akár tíz évvel az elbutulási folyamatok kezdeti tüneteit megelőzően képes kimutatni a demencia valószínűségét a páciensekben. Az elmúlt 7 évben folyamatosan igyekeztek pontosítani a technikát, s ma már kijelenthetjük, hogy valóban sikerült olyan szegmensét felfedezni a betegségnek, mely a megfelelő időben történő felismerésnek köszönhetően nyomon követhetővé teszi az Alzheimer-kórt. 

A 2018-as brit vizsgálatok a nyak ultrahangos szkennelésében látták a korai diagnózis megoldását. Mint kiderült, a nyaki keringés rendszeres szűrővizsgálata képes felfedezni azt a pontot egy ember életében, amikor az artériák fala elkezd megmerevedni, s már nem tompítja a vékonyabb erek felé száguldó vér okozta fizikai megterhelést.

Az érfalak ugyanis születésünktől fogva rugalmasak, ám az öregedés és a magas vérnyomás következtében egyre inkább elveszítik ezt a tulajdonságukat.

A John Deanfield vezette első vizsgálatok még húsz évvel ezelőtt kezdődtek, a mintegy 3000 középkorú önkéntesből álló csoport a kezdeti diagnózisokat követően 15 éven át újabb és újabb ismétlő vizsgálatokon esett át. Nyomon követték a résztvevők memóriakapacitását és problémamegoldó képességét is. A tapasztalatok összegzésekor kiderült, hogy minél nagyobb sebességgel áramlik a vér a nyaki artériákból az agy felé, annál magasabb a kognitív hanyatlás, azaz a demencia kockázata. A vizsgálatok azóta is tovább folynak, jelenleg világszerte több kutatócsoport igyekszik megerősíteni a feltárt összefüggéseket. 

Az ultrahangos vizsgálatok szerint a test épsége segít megelőzni a betegséget
Az ultrahangos vizsgálatok szerint a test épsége segít megelőzni a betegségetViacheslav Peretiatko / Getty Images Hungary

Ép testben ép lélek

„A legjobb módja annak, hogy képesek legyünk megvédeni magunkat a demenciától, olyan életmód, amely megőrzi az erek egészségét. Ugyanazok ugyanis a kockázati tényezők, amelyek a szívbetegségekhez is kapcsolódnak, például a magas vérnyomás és a testmozgás hiánya erős összefüggést mutatnak a demenciával is” – nyilatkozta Metin Avkiran, a British Heart Foundation társorvosi igazgatója. 

A kognitív hanyatlás tehát megelőzhető, ha megfelelő életmódot folytatunk – főként, ha családunk, felmenőink érintettek a betegségben. Ugyan a kór nem öröklődik automatikusan, kialakulásának lehetősége genetikus hajlamokon is nyugszik. A megfelelő életmód, agyunk és szívünk védelme megvédhet a demenciától! 

Nem mehetünk el azonban a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett sem, ezért összegyűjtöttük azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyek segíthetnek karbantartani legfontosabb szerveinket. 

Olajos magvak

Mandula, kesudió, földimogyoró, tökmag, dió, törökmogyoró… felsorolni is nehéz lenne az összes olyan apró magocskát, melyek az agyunk működését támogatják. Közös tulajdonságuk magas vitamintartalmuk mellett az is, hogy zsírsavakban gazdagok, kiváló antioxidánsok, rendszeres fogyasztásuk hatékony a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, az emésztési zavarok és a kardiovaszkuláris problémák ellen is. 

Kiegyensúlyozott táplálkozással agyunkat és szívünket is megóvhatjuk
Kiegyensúlyozott táplálkozással agyunkat és szívünket is megóvhatjukAdrian Tudor / 500px / Getty Images Hungary

Brokkoli

Tudományos vizsgálatok is igazolták, hogy a brokkoli fogyasztásával jelentősen fokozható a szív oxigénhiánnyal szembeni ellenálló képessége, ezért a demencia megelőzésében is hatékony lehet a fogyasztása. Az A- és C-vitaminban dúskáló zöldség a sejtkárosodástól is véd, szulforafántartalmának köszönhetően pedig a vércukorszintet is képes karbantartani.

Gyömbér

A fanyar ízű fűszer önmagban, nyersen is fogyasztható. Képes a vércukorszintet szabályozni, ami azért is fontos, mert a magas vércukorszint egyik következménye az erek beszűkülése is lehet. Rendszeres fogyasztásával tehát ereink működését és így a szívünket is formában tarthatjuk.

Fokhagyma

Az illatos, olajokban is gazdag hagymaféle magas vitamintartalmának köszönhetően szintén a szívünk jóbarátja. Véd a szívbetegségek ellen, és a koleszterinszintre is pozitív hatással van.

Kapribogyó

A mangánban, kalciumban és vasban gazdag bimbó kiemelkedően magas vitamintartalommal bír. A B-vitaminok szinte minden formája mellett A-, C-, E-, J- és K-vitaminban is bővelkedik. Kvercentintartalmának köszönhetően megelőző hatása van az agyi plakkok kialakulásában, ugyanis ez az anyag segít az érfalak rugalmasságát megőrizni. Igazi csodaszer a demencia ellen is. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra